05
Dec-2014

Actiuni pentru o Craiova mai sigura

În luna decembrie, mai multe organizații non-guvernamentale din municipiul Craiova organizează diverse acțiuni prin care caută soluții pentru crearea unui oraș mai sigur. Deoarece publicul țintă al www.monumenteoltenia.ro este reprezentat de locuitorii orașului, dar și de turiștii care îl vizitează, considerăm important și necesar să luăm parte și să promovăm aceste activități, cu scopul de a contribui la crearea unui climat de siguranță în municipiul Craiova.

Împreună pentru o Craiova mai sigură
Ieri, 4 decembrie 2014, Asociația Pro Civica Oltenia a organizat prima Cafenea Publică din cadrul proiectului “Împreună pentru o Craiova mai sigură”, care beneficiază de finanțare prin programul de responsabilitate socială HEINEKEN pentru Comunități. Proiectul vizează creșterea gradului de implicare a comunității în procesul de identificare de soluții pentru reducerea numărului de accidente rutiere în Craiova, pe durata a 6 luni. La eveniment au participat membri ai Asociației Pro Civica Oltenia, Florin Giura de la IJP Dolj, Emilian Ștefârță, din partea CL Craiova, Ionuț Stroe, deputat al Colegiului Uninominal nr. 3 Craiova, Dana Ilie din partea Asociației Monumente Oltenia, Daniel Botea, blogger, reprezentanți ai diverselor ONG-uri locale de interes și membri ai societății civile.

Cafenea Publica - Împreună pentru o Craiova mai sigură

Cafenea Publica – Împreună pentru o Craiova mai sigură (sursă foto: Daniel Botea)

Participanții au dezbătut diferite probleme identificate în cadrul unor consultări publice, printre care blocarea trotuarelor prin parcarea neregulamentară a mașinilor, lipsa locurilor de parcare, lipsa educației rutiere a pietonilor, folosirea abuzivă a semnalelor luminoase. De asemenea, participanții au încercat să propună soluții concrete pentru rezolvarea anumitor probleme. Spre exemplu, deputatul Ionuț Stroe a vorbit despre acordarea de competențe în domeniul rutier jandarmilor, în timp ce consilierul local Emilian Ștefârță a susținut că o modificare urbanistică a orașului (crearea de axe nord-sud și est-vest, demolări) ar conduce la decongestionarea traficului și la reducerea numărului de probleme în trafic. Blogger-ul Daniel Botea a adus o soluție la problema lipsei de vizibilitate la nivelul trecerilor de pietoni datorată mașinilor parcate în apropierea acestora, propunând instalarea de rasteluri de biciclete cu 5m înainte de trecerile de pietoni.
Proiectul va continua cu amplasarea unor corturi pentru discuții cu cetățeni și strângerea de semnături pentru susținerea unor inițiative rezultate în urma Cafenelelor Publice (ex: pentru introducerea orelor de educație rutieră în curricula școlară). La finalul proiectului va avea loc lansarea unei platforme cetățenești de implicare comunitară pe care cetățenii pot semnala probleme și trimite sugestii de îmbunătățire a problemelor din trafic, urmând ca organizatorii să le pună, ulterior, la dispoziția instituțiilor abilitate.

Condu prudent! Alege viața!
“Condu prudent! Alege viața!” este o campanie inițiată la nivelul municipiului Craiova de Rotaract Craiova și Poliția Rutieră, ce vizează creșterea gradului de conștientizare a necesității protecției la volan de către șoferii care nu poartă centura de siguranță și prevenirea accidentelor rutiere. Astfel, pe 5 decembrie, pe Strada Caracal, zona Ford, șoferii depistați fără centurile de siguranță vor fi invitați să încerce un simulator de accident. Pe 6 decembrie, în intervalul orar 12:00-16:00, simulatorul va fi amplasat în Piața Mihai Viteazul, unde membrii comunității locale vor avea acces liber pentru a-l testa.

Simulator accidente

Simulator accidente (sursă foto: Rotaract Craiova)

1

 likes / 0 Comments
Share this post:

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec