29
Jan-2016

Aurul si Argintul Antic al Romaniei ramane la Craiova pana in aprilie

Expoziția „Aurul și Argintul Antic al României” va rămâne expusă la Craiova până la 1 aprilie 2016, conform unui anunț emis astăzi de Muzeul Olteniei. Povestea fabuloasă a Tezaurului Antic al României continuă, la Muzeul Olteniei Craiova, în condițiile în care, gradul de percepție și apreciere din partea vizitatorilor craioveni, privind debutul și expunerea sa la Craiova, s-a dovedit a fi mai mult decât onorabil pentru prestigioasa instituție de cultură. Planificată inițial pentru a fi expusă, la Craiova, în intervalul 19 noiembrie 2015 – 31 ianuarie 2016, expoziția intinerantă „Aurul și Argintul antic al României” continuă să fie găzduită, în spațiile expoziționale ale Muzeului Olteniei Craiova, până la data de 1 aprilie 2016.

Aurul si argintul antic al Romaniei la Craiova

Aurul si argintul antic al Romaniei la Craiova

Decizia de a prelungi perioada de expunere se datorează și interesului crescut al publicului din regiunea Olteniei, înregistrându-se deja un număr impresionant de vizitatori, peste 7000 până în prezent.

Fiind considerat cel mai mare proiect cultural expozițional al României din ultimii 25 de ani, realizat la inițiativa Muzeului Național de Istorie a României din București, în cooperare cu 32 de instituții muzeale din țară, expoziția „Aurul și argintul antic al României” prezintă unele dintre cele mai spectaculoase artefacte de aur și argint descoperite pe teritoriul țării noastre.

Vizita la expozitia Aurul si Argintul Antic al Romaniei, Craiova

Vizita la expozitia Aurul si Argintul Antic al Romaniei, Craiova

Ansamblul artefactelor, expuse într-un spațiu cu aspect de-a dreptul insolit, reprezintă un adevărat spectacol cultural oferit vizitatorilor, un tot unitar realizat urmare a unui efort îndelungat de elaborare în forme concrete a unor idei istorice de o profunzime și abstracțiune deconcertate. Chiar de la primul contact cu spațiul expozițional, vizitatorul rămâne impresionat și de armonizarea subtilă și deplină dintre arhitectonica spectaculoasă a ansamblului și desfășurarea treptată a celor peste 1000 de obiecte din aur și argint.

Varietatea, deloc întâmplătoare, a artefactelor istorice expuse, validează, fără echivoc, un demers cultural pe placul tuturor categoriilor de public, îndeplinind cu succes criteriile eligibile ale argumentației unei sinteze istorice ce deschide, sau măcar incită și facilitează doritorilor, o cale de cunoaștere directă către cea mai spectaculoasă și strălucitoare parte a istoriei României.

Punctele de atracție din cadrul expoziției, numeroase ca formă și diversitate, se impun publicului gradual de la fascinantele brățări dacice de aur, monedele de tip Koson până la fabulosul Tezaur de la Pietroasele.

Gradul de adresabilitate și accesibilitate, atât ca formă cât și conținut a spectaculoaselor piese de patrimoniu național, prezentate de Muzeul Olteniei Craiova, crește considerabil pe segmentul publicului oltean, în condițiile în care instituția craioveană participă la acest proiect, cu 89 de piese din aur și argint, dintre care remarcăm tezaurul de la Vârtop, compus din 45 de monede și numeroase alte obiecte de podoabă, dar și piese din aur de la Romula (un medalion și un inel), sau din siturile arheologice din județele Dolj (Moțăței, Drănic, Daneți, Maglavit, Fântânele), Mehedinți și Olt. Printre cele mai impresionante piese se numără și un disc metalic, parte a unui scut datat la sfârșitul Epocii Bronzului și începutul Epocii Fierului.

Expoziția „Aurul și Argintul antic al României” va fi deschisă publicului, la sediul Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, din strada „Madona Dudu” nr. 14, putând fi vizitată zilnic, până la data de 1 aprilie a.c., de luni până duminică, între orele 9.00 și 17.00. Prețurile biletelor vor fi cele practicate în mod obișnuit de muzeul craiovean: 5 lei adulți și 2,5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

0

 likes / One comment
Share this post:
  1. Participare evenimente Craiova 18-24.01.2016 | Oltenia Monumentala /

    […] Muzeul Olteniei – Secția de Istorie-Arheologie până pe 31 ianuarie 2016 (cu posibilități de prelungire, dar anunțăm când aflăm ceva concret)! 1 aprilie […]

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec