Biserici oltenesti, printre cele mai periclitate situri din Europa

Principala organizație europeană pentru patrimoniu, Europa Nostra, și Institutul Băncii Europene de Investiții au dat publicității duminică, 4 mai, printr-un comunicat de presă, cele 7 monumente și situri selectate pentru programul “The 7 Most Endangered” 2014 (“Cele mai periclitate 7 situri”). Printre reperele amenințate incluse pe listă se află și bisericile de lemn din Transilvania de Sud și nordul Olteniei din România.

Bisericile, care au fost construite în secolele XVIII-XIX, prezintă elemente de identitate națională, rurală și religioasă, și reprezintă cel mai sudic exemplu de arhitectură în lemn din Europa Centrală și de Nord. Comunitățile mici au construit aceste structuri autohtone, folosind lemn din pădurile dese ale României și tehnici tradiționale de construcție. Arhitectura modestă a acestor biserici este îmbogățită de poziția lor privilegiată și de picturile murale. În ciuda importanței lor istorice, sociale și culturale, multe biserici au fost abandonate în ultimele decenii, datorită capacității lor mici și lipsei de facilități, și sunt astăzi într-o stare avansată de degradare. Comunitățile locale au depus eforturi majore pentru a reabilita și reutiliza aceste edificii religioase, dar au nevoie să fie susținute la nivel național și european.

Bisericile au fost propuse pe această listă de Fundația Pro Patrimonio. Proiectul acestora, “60 de biserici de lemn”, propune salvarea de la distrugere a peste 60 de biserici de lemn cu importanță religioasă și simbolică în viața rurală din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei, dar și cu o notabilă valoare socială, educațională și artistică. Echipa MonumenteOltenia.ro v-a mai supus atenției acest proiect în luna decembrie 2013, când a fost propus în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor.

Anul acesta, nominalizările pentru lista celor mai periclitate 7 situri au fost făcute de către organizații ale societății civile și organisme publice. Unsprezece situri au fost preselectate în luna martie de către un juriu internațional format din specialiști în istorie, arheologie, arhitectură, conservare și finanțe. Lista finală a celor 7 situri a fost aleasă de către Consiliul Europa Nostra și include, pe lângă bisericile de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei, următoarele situri: mașinăria de scenă a Teatrului Bourla, Antwerp (Belgia), cartierele istorice Dolcho și Apozari, Kastoria (Grecia), cetatea din Alessandria (Italia), clopotele Palatului Național Mafra (Portugalia), Colour Row Settlement in Chernyakhovsk (Rusia) și sinagoga din Subotica (Serbia). Specialiști în patrimoniu din cadrul Europa Nostra și experți financiari din cadrul Institutul Băncii Europene de Investiții vor vizita cele șapte situri, împreună cu organismele care le-au propus, pentru a evalua starea acestora și a contribui la dezvoltarea de soluții viabile, în strânsă cooperare cu organisme publice și private locale și naționale. Experții din cadrul acestei echipe multidisciplinare vor face o analiză pe baza căreia vor formula un plan de acțiune pentru fiecare din cele 7 situri, urmând să-și prezinte concluziile până la finalul anului.

Scroll to Top