Bustul dr. Ion Augustin, Craiova

Cod LMI: DJ-III-m-B-08422

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de for public

Datare: 1927

Adresa: Str. Nicolae Titulescu, nr. 11, în curtea Spitalului Filantropia

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Bustul doctorului Ion Augustin, operă a sculptorului Anghel Chiciu, se găsește în curtea Spitalului Filantropia din Craiova. Doctorul Augustin (1859-1927) a fost medic-șef al Spitalului Filantropia din Craiova și o adevărată personalitate a lumii medicale a vremii sale.

Bust dr Ion Augustin
Bust dr Ion Augustin

Despre doctorul Ion Augustin

Ion Augustin s-a născut la 15 / 18 august 1859 în familia preotului Dumitru Ionescu, de la biserica Sfinții Voievozi din Roman. Porecla de Augustin i-a fost dată de învățătorul școlii primare din localitate, după numele lunii în care s-a născut, pentru a-l deosebi de alți elevi cu numele Ionescu.

În 1869, elevul Augustin Ion a terminat cursul primar cu media generală 9. A urmat apoi patru clase de Seminar la Roman, trecând în 1873 la liceul internat din Iași, pe care îl absolvea în 1877 tot printre cei dintâi. După examenul de bacalaureat, s-a înscris la Facultatea de Medicină din București, obținând o mică bursă de la Prefectura județului Roman.

În 1879, studentul Augustin a fost numit extern la Spitalul Brâncovenesc, iar trei ani mai târziu era numit intern la același spital. De la reputatul medic Glück, alături de care a lucrat, a învățat nu numai știința, dar și arta medicală, precum și trei aforisme pe care le repeta adesea și care l-au călăuzit în întreaga sa carieră:  “să examinezi cu răbdare și îndelung bolnavul; să nu pui niciodată diagnosticul în pripă dela prima vizită, și să nu vorbești niciodată de rău pe confrați.

La 9 mai 1883 și-a luat titlul de doctor în medicină și chirurgie, iar 6 zile mai târziu a fost numit medic al plășei Fundul, județul Roman. În 1886 a devenit, pe bază de concurs, medic primar al județului Gorj, iar la 15 iunie 1891 s-a mutat, tot prin concurs, la Spitalul Filantropia din Craiova. În acest post a lucrat până la ieșirea sa la pensie, între timp fiind și medic al gimnaziului militar.

A luat parte la campania din 1913, iar în 1916 a fost mobilizat, fiind pus la dispoziția comitetului central sanitar și însărcinat la Craiova cu organizarea serviciului spitalelor. Concomitent a fost însărcinat și ca medic șef la spitalul comunal Preda din localitate, utilizat pentru tratarea populației civile, precum și ca medic șef al unui spital de 30 paturi, ce se improvizase în localul Externatului de fete.

Doctorul Augustin a condus toate aceste spitale până la 6 noiembrie 1916, când a primit ordinul să evacueze bolnavii ușori spre interior. Atunci a părăsit Craiova cu un tren conținând personalul medical și 616 răniți. În seara de 10 noieimbrie 1916, trenul sanitar a ajuns în stația Costești, unde, în zăpăceala de atunci, pentru a înlesni probabil alte retrageri, a fost dirijat spre Roșiori-Alexandria. La 11 noiembrie dimineața, când abia ajunsese în stația Plosca, locomotiva a părăsit trenul. Fără intendență, fără aprovizionări, ajutat numai de un medic și un student, doctorul Augustin a reușit totuși să alimenteze bolnavii cu ce a primit de la locuitorii din comuna Plosca. La 12 noiembrie, ora 10 dimineața, trenul a fost înconjurat de patrule germane care au aruncat podurile în aer, întrerupând toate comunicațiile, inclusiv pe cea telegrafică. La orele 4 după amiaza, trenul a fost despresurat de Regimentul de cavalerie comandat de Coloneul Streinescu. Astfel, doctorul Augustin i-a putut evacua pe cei răniți ușor, mergând pe jos spre București, unde a ajuns la data de 15 noiembrie.

A fost trimis la Galați, de unde s-a retras împreună cu Corpul I de Armată în comuna Socola, noua reședință a comadamentului. A fost repartizat la diferite spitale din Roman, fiind apoi numit medic-șef al unui grup de răniți evacuat în spitalele din Rusia. Acolo a funcționat ca medic-șef al Lazaretelor nr. 1 și 3 din Kherson (azi Ucraina) până la 1 ianuarie 1918, când s-a întors în țară. Demobilizat în urma terminării campaniei, doctorul Augustin și-a reluat locul de medic primar al Spitalului Filantropia din Craiova.

După 36 de ani de activitate, dintre care 28 la Spitalul Filantropia din Craiova, la 1 aprilie 1919, ajuns la limita de vârstă, doctorul Augustin a demisionat pentru a ieși la pensie.

De-a lungul vieții sale, doctorul Augustin a avut și o bogată contribuție științifică în domeniul medicinei. A fost membru fondator al revistei „Spitalul” (1881) și al Cercului Medico-Farmaceutic din Craiova, împreună cu doctorii D. Vernescu, Ch. Laugier și G. Mileticiu, în cadrul căruia a prezentat peste 50 de comunicări științifice. Din opera sa, menționăm „Infecțiunea tifică. Patogenie și tratament” (teză de doctorat, 1883); „Influența (Gripa). Câteva considerații asupra infecto-contagiunei influenței asupra caracterului ei hemoragic abortiv” (1891); „Strâmtoarea arterei subventriculare drepte la Origină în Arteroscleroză” (în colab. cu dr. I. Puțureanu, 1908).

Doctorul I. Augustin a încetat din viață în ziua de 19 ianuarie 1927, în locuința sa din str. Anton Brăiloiu No. 6 din Craiova. Conform necrologului scris de doctorul Charles Laugier, după o carieră impresionantă, doctorul Augustin a murit aproape sărac. Cu toate acestea, ultimele sale gânduri au fost unele filantropice. El a lăsat casa sa medicilor din Craiova pentru a înființa un cămin sau un dispensar și a rambursat Prefecturii din Roman bursa ce i-a permis să învețe medicina, oferindu-i un legat de 150.000 lei din al cărui venit „să continue a înlesni și altora putința de a învăța”. De asemenea, el a lăsat și Craiovei suma de 100.000 lei în același scop.

Doctorul Augustin a fost înmormântat alături de soția sa, Tinca, într-un cavou în Cimitirul Sineasca din Craiova. În cinstea sa a fost ridicat un bust în curtea Spitalului Filantropia și o strada din Craiova îi poartă numele.

Cavou Dr Ion Augustin - Cimitirul Sineasca din Craiova
Cavou Dr Ion Augustin – Cimitirul Sineasca din Craiova

Despre bustul doctorului Ion Augustin

La inițiativa dr. Charles Laugier a fost realizat bustul doctorului Ion Augustin, operă a sculptorului Anghel Chiciu. Bustul din bronz a fost inaugurat în anul 1936 și așezat în curtea Spitalului Filantropia din Craiova. Pe soclu se află inscripția: „Dr. Ion Augustin, medic primar al Spitalului Filantropia 1891-1919”.

Bustul dr Ion Augustin - Spitalul Filantropia Craiova
Bustul dr Ion Augustin – Spitalul Filantropia Craiova

Despre sculptorul Anghel Chiciu

Sculptorul Anghel Chiciu s-a născut la Craiova la 7 noiembrie 1883. A studiat la Școala de Arte și Meserii din Craiova (1899-1905), Școala de Belle-Arte din București (1915-1910) și Școala Națională de Arte Frumoase din Paris (1909). A participat la Salonul oficial de la București cu două lucrări: Gândirea mizantropă și Sărutul de adio (ambele în ghips și datate 1912); la Expoziția de pictură și sculptură a artiștilor mobilizați la Iași în 1918, cu lucrările: Soldat în atac, Generalul Iacobescu, Refugiata și În tranșee. Anghel Chiciu a fost atras în mod deosebit de capetele de expresie și psihologia chipului omenesc, pe care le-a surprins în lucrările: Studiu de mască de expresie (1911); Avarul (1911); Somn dureros (1912); Iubirea de mamă (1912); Vis de iubire (1913); Cap de expresie de copil (1913).

În Craiova se află operele sale în bronz Monumentul Santinela Română, ridicat în memoria ostașilor români căzuți în timpul primului război mondial, aflat în curtea cazărmii Regimentului 1 Dolj, bustul lui Ștefan Velovan, bustul lui Petrache Poenaru, ridicat la 1935 în fața Școlii Generale nr. 9 din str. Vasile Alecsandri și bustul doctorului Ion Augustin.

Sculptorul Anghel Chiciu a murit la Craiova la 22 august 1963.

 

Surse.

Augustin Ioan. Aman.ro

Dr. Ch. Laugier, “Doctorul I. Augustin”. Arhivele Olteniei, 06, nr.29-30, ianuarie-aprilie 1927

Monumente de artă din Craiova. Metrolinks.ro

Scroll to Top