Ciocilteul lui Brancusi: campanie inedita de strangere de fonduri pentru Cumintenia Pamantului

Dacă la 1 iulie donam și declaram sus și tare: “Cumințenia Pământului suntem noi!”, acum s-a lansat un proiect alternativ care vizează strângerea de fonduri pentru această operă de patrimoniu. “Ciocîlteul lui Brâncuși” este o campanie demarată de un grup de tineri timisoreni, care își propun să realizeze o operă tribut adus lui Constantin Brâncuși prin tehnica string art, folosind doar cuie și ață. Inițiativa lor vine ca un răspuns pentru cei ce privesc dincolo de campania “Cumințenia Pământului”, pentru cei ce cred în valorile românești autentice.

Ciocilteul lui Brancusi
Ciocilteul lui Brancusi

La realizarea operei de mari dimensiuni, la Târgu-Jiu, la umbra Coloanei Infinitului, vor fi folosite 7000 de cuie si 20 de km de ață. Pentru a obține finanțarea necesară, tinerii vor scoate la licitație 1876 de cuie, cifra simbolizând anul nașterii marelui artist. Aceștia apelează la români să devină un cui metaforic, parte integrală din lucrarea artistică. Persoanele care vor să se implice în campania tinerilor pot dona, începând de marți, 30 august, 10 lei pentru a deveni un cui, care, unit cu celelalte cuie printr-un liant aparent sensibil – un fir de ață, va contura întregul – imaginea tribut.

“Chiar dacă sunt născut și crescut în Târgu-Jiu, sunt unele aspecte care mi-au scăpat despre viața artistului. A fost mai dureros să știu că străinii știau mult mai multe lucruri despre Brâncuși decât mine sau chiar îmi puteam eu imagina. Asta m-a motivat să mă apuc de studiu și să îl descopăr, văzând dincolo de operele sale, povestea extrem de motivațională, românească pe care a dus-o în spate cu el peste hotare, unde într-un final a atins succesul.

Suntem motivați de povestea marelui artist și vrem să transmitem mai departe această energie prin modul interactiv prin care am decis să îi aducem acest tribut. Sperăm ca românii să creadă în noi, iar visul nostru să devină și visul lor“, subliniază Remus Radvan, coordonatorul acestui proiect.

Donațiile se vor face pe platforma www.crestemidei.ro. Campania va dura trei săptămâni, iar după această etapă, pe 19 septembrie, vor scoate la lumină opera realizată, atât fizic în diferite locații din București, îndrumând curioșii să își facă un selfie cu Brâncuși și să doneze, dar, mai ales, printr-un video care va cuprinde întreg procesul de producție al operei, în diferite locații simbolice din Gorj, alături de o poveste care să transmită un mesaj de unitate românilor.

La finalul lunii septembrie, opera va fi scoasă la licitație, iar întreaga sumă obținută va fi donată pentru achiziția operei devenită simbol, Cumințenia Pământului.

Pentru a dona sau a afla mai multe informații, accesați pagina proiectului!

Scroll to Top