19
Mar-2016

Colectie etnografica la Casa Universitarilor din Craiova

În data de 24 februarie 2016 a fost deschisă la Casa Universitarilor din Craiova (Casa Nicolae Romanescu, str. Unirii, nr. 57) colecția permanentă „Revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al comunităților etnice din Oltenia”. Colecția a fost organizată în cadrul proiectului Revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al minorităților din Oltenia în contextul diversității culturale. Scopul organizării acestei colecții este valorificarea și revitalizarea diversității culturale a etniilor și îmbogățirea patrimoniului cultural al regiunii.

Imagine colectia etnografica de la Casa Universitarilor Craiova

Imagine colectia etnografica de la Casa Universitarilor Craiova

Pentru organizarea colecției, experții curatori au parcurs o serie de etape complexe: alcătuirea și parcurgerea bibliografiei generale asupra temei; harta principalelor comunități etnice din Oltenia; chestionare de cercetare asupra temei; sinteze teoretice și fotografice asupra costumelor si obiectelor tradiționale ale etniilor: bulgari, romi, greci, albanezi, macedoneni, italieni, sârbi, etc.

În prezent, Universitatea din Craiova găzduiește expoziția în patru săli de la etajul Casei Universitarilor din Craiova, calea Unirii, nr. 57. Casa Nicolae Romanescu, clădirea care adăpostește colecția, este de asemenea o clădire monument, cu valoare istorică și arhitecturală deosebită.

Expoziția „Revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al comunităților etnice din Oltenia” se referă la viața socio-culturală, în special, a celor 10 etnii care au trăit și trăiesc în Oltenia: rromi, macedoneni, evrei, italieni, bulgari, greci, cehi, armeni, albanezi, sârbi. Tipurile de obiecte expuse pentru a sugera sau defini identitar (mentalitar, religios etc.) etniile minoritare sunt următoarele: costumul popular etnic în forme mai vechi sau mai noi; țesăturile de interior (covoare, carpete, altele…); ceramica decorativă; obiectele din metal decorative sau utilitare; obiectele de cult specifice (icoane, pistornice etc.); documente istorice, culturale, sociale; obiecte de podoabă și decorative; fotografiile; fie originale, fie copii.

Colecția permanentă este deschisă spre vizitare publicului, în mod gratuit. Programul de vizită al colecției este: luni-vineri între orele 09.00-15.00 și sâmbătă și duminică între orele 09.00-14.00.

Sursă: www.minoritatioltenia.eu

0

 likes / One comment
Share this post:
  1. Noaptea Muzeelor 2016, celebrata pe 21 mai | Oltenia Monumentala /

    […] Craiova participă în 2016 pentru prima data la Noaptea muzeelor!  Vă așteaptă să vizitați Colecția multiculturalității, găzduita la Casa Universitarilor (Casa Nicolae Romanescu, Calea Unirii, nr. […]

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec