19
Mar-2016

Colectie etnografica la Casa Universitarilor din Craiova

În data de 24 februarie 2016 a fost deschisă la Casa Universitarilor din Craiova (Casa Nicolae Romanescu, str. Unirii, nr. 57) colecția permanentă „Revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al comunităților etnice din Oltenia”. Colecția a fost organizată în cadrul proiectului Revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al minorităților din Oltenia în contextul diversității culturale. Scopul organizării acestei colecții este valorificarea și revitalizarea diversității culturale a etniilor și îmbogățirea patrimoniului cultural al regiunii.

Imagine colectia etnografica de la Casa Universitarilor Craiova

Imagine colectia etnografica de la Casa Universitarilor Craiova

Pentru organizarea colecției, experții curatori au parcurs o serie de etape complexe: alcătuirea și parcurgerea bibliografiei generale asupra temei; harta principalelor comunități etnice din Oltenia; chestionare de cercetare asupra temei; sinteze teoretice și fotografice asupra costumelor si obiectelor tradiționale ale etniilor: bulgari, romi, greci, albanezi, macedoneni, italieni, sârbi, etc.

În prezent, Universitatea din Craiova găzduiește expoziția în patru săli de la etajul Casei Universitarilor din Craiova, calea Unirii, nr. 57. Casa Nicolae Romanescu, clădirea care adăpostește colecția, este de asemenea o clădire monument, cu valoare istorică și arhitecturală deosebită.

Expoziția „Revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al comunităților etnice din Oltenia” se referă la viața socio-culturală, în special, a celor 10 etnii care au trăit și trăiesc în Oltenia: rromi, macedoneni, evrei, italieni, bulgari, greci, cehi, armeni, albanezi, sârbi. Tipurile de obiecte expuse pentru a sugera sau defini identitar (mentalitar, religios etc.) etniile minoritare sunt următoarele: costumul popular etnic în forme mai vechi sau mai noi; țesăturile de interior (covoare, carpete, altele…); ceramica decorativă; obiectele din metal decorative sau utilitare; obiectele de cult specifice (icoane, pistornice etc.); documente istorice, culturale, sociale; obiecte de podoabă și decorative; fotografiile; fie originale, fie copii.

Colecția permanentă este deschisă spre vizitare publicului, în mod gratuit. Programul de vizită al colecției este: luni-vineri între orele 09.00-15.00 și sâmbătă și duminică între orele 09.00-14.00.

Sursă: www.minoritatioltenia.eu

0

 likes / One comment
Share this post:
  1. Noaptea Muzeelor 2016, celebrata pe 21 mai | Oltenia Monumentala /

    […] Craiova participă în 2016 pentru prima data la Noaptea muzeelor!  Vă așteaptă să vizitați Colecția multiculturalității, găzduita la Casa Universitarilor (Casa Nicolae Romanescu, Calea Unirii, nr. […]

comment this post


Click on form to scroll