10
Nov-2016

Colocviu national la Craiova – Cultura populara in Romania: Religios si folcloric

Muzeul Olteniei,  Secția de Etnografie – Casa “Băniei”, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj, și în colaborare cu Institutul de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române, organizează în perioada 10-13 noiembrie 2016, Colocviul Național “CULTURA POPULARĂ ÎN ROMÂNIA: RELIGIOS ȘI FOLCLORIC”, manifestare dedicată studiului modurilor în care dimensiunile religioasă și folclorică s-au intersectat în evoluția culturii populare în România. Evenimentul are loc și cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea Academiei Române. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 11 noiembrie 2016, ora 1000, la Casa “Băniei”.

Afis Cultura populara la romani - Casa Baniei

Afis colocviu Cultura populara la romani

Etnologi, antropologi, istorici, istorici ai artei, sociologi și filologi sunt invitați să discute un subiect a cărui certă actualitate o constatăm astăzi cu toții, doar dacă ar fi să ne referim la explozia cultului unor sfinți populari (Arsenie Boca) sau la mărturiile supraviețuitorilor  universului concentraționar comunist, sau al Gulagului (la est de Prut), care alocă un loc important dimensiunii religioase. Pornind de la propriile cercetări, invitații vor dialoga asupra evoluției culturii populare din România, a rolului deținut de religios și folcloric în acest proces, a modificărilor spațiului sacrului, a transferurilor de sens ce s-au operat în urban/rural și cum au afectat acestea cultura populară, manifestările sau produsele ei, a  evaluării raportul religios-folcloric într-o perspectivă diacronică și a specificului culturii populare românești.

Cei 24 de participanți, membri ai centrelor universitare din București, Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova și Chișinău, al institutelor de cercetare ale Academiei Române din București, Iași, Cluj-Napoca, Craiova, ai muzeelor din Chișinău și Craiova, sunt așteptați să dezvolte o reflecție de calitate, pornind de la propriile proiecte de cercetare. Programul colocviului cuprinde conferințe în plen susținute de prestigioși specialiști în etnografie (acad. Sabina Ispas-București), antropologia urbanului (Nicolae Panea-Craiova), istorie culturală (Toader Nicoară-Cluj-Napoca), sociologia religiilor (Mirel Bănică),  șase secțiuni de comunicări și două filme documentare.

Prin intermediul acestui proiect, Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei din Craiova, în colaborare cu Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S.Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române din Craiova,  își propune dezvoltarea componentei de cercetare, inițierea unui spațiu științific dinamic, de înalt nivel, care să permită o abordare pluridisciplinară a subiectului culturii populare, prin valorificarea rezultatelor cercetărilor membrilor săi.

0

 likes / 0 Comments
Share this post:

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec