19
Mar-2019

Conferinta despre patrimoniul artistic post-bizantin in Oltenia, la Muzeul de Arta Craiova

Muzeul de Artă Craiova vă invită joi, 21 martie 2019, la ora 17.00, la conferința Patrimoniu artistic post-bizantin în Oltenia (sec. XVI – XVIII), susținută de dl. Vlad Bedros, istoric de artă și decan al Facultății de Istoria și Teoria artei la Universitatea Națională de Arte București. Cu această ocazie, instituția craioveană va relua ciclul de conferințe academice realizate în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte din capitală. Evenimentul va avea loc la Palatul Jean Mihail (Calea Unirii, nr. 15). Intrarea este liberă.

Conferința Patrimoniu artistic post-bizantin în Oltenia

Conferința Patrimoniu artistic post-bizantin în Oltenia

Expunerea dl. Vlad Bedros se încadrează într-o tematică de interes național, și anume situația patrimoniului artistic românesc specific perioadei medievale și premoderne, referindu-se cu precădere la formele în care s-a exprimat și conservat moștenirea artistică bizantină în zona Olteniei.

Dl. Vlad Bedros a contribuit la realizarea albumului „Mănăstirile Olteniei. Artă și spiritualitate”, o premieră editorială ce și-a propus familiarizarea cititorului cu multe din vechile locașuri mănăstirești răspândite în acest areal geografic, reprezentând o zestre arhitecturală și artistică de o surprinzătoare varietate și bogăție. În articolul cu care a contribuit, purtând numele „La adăpostul târgurilor și satelor. Crepusculul tradiției medievale în Oltenia”, s-a referit la așezăminte din Ansamblul Arhiepiscopiei Râmnicului, Schitul Pătrunsa, Mănăstirea Frăsinei, Schiturile Berislăvești și Scăueni, Schitul Bradu, Schitul Jgheaburi.

Dl. Vlad Bedros și-a luat doctoratul în arte vizuale cu o teză despre iconografia absidei altarului în bisericile din Moldova la sfârșitul secolului al XV-lea în prima jumătate a secolului al XVI-lea și deține un palmares impresionant de studii și cercetări privind „narațiunile” transmise de programele iconografice, surprinse în fresca mai multor așezăminte religioase de pe teritoriul României. Din studiile publicate, menționăm:

  • Mănăstirile Olteniei. Artă și spiritualitate (coautor)
  • Repertoriul picturii murale brâncovenești. I Județul Vâlcea, Editura UNArte, București, 2008 (coautor)
  • În pragul sanctuarului. Iconografia spațiului de trecere spre absida altarului în ansambluri medievale moldovenești
  • Selecția sfinților ierarhi în absidele moldovenești (secolele XV–XVI)
  • The monk, equal to the martyrs? Moldavian iconographic instances
  • The Cosmic Liturgy and its Iconographic Reflections in Moldavian Late Medieval Images, Materialités et immaterialité de l’église au Moyen-Âge
  • The Lamb of God in Moldavian Mural Decorations, în Revue des Études Sud-Est Européenes XLIX (2011)
  • The Elijah Cycle at Neamț, Revue Roumaine d’Histoire de l’Art, série Beaux Arts

0

 likes / 0 Comments
Share this post:

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec