Despre infante, menine, dive si alte gratii la Muzeul de Arta Craiova

În perioada 25 aprilie – 31 mai 2017, la Muzeul de Artă Craiova poate fi admirată expoziția “Despre infante, menine, dive și alte grații” a cuplului Marijana și Relu Bițulescu. În sălile de la parterul Palatului Jean Mihail, picturile, colajele textile și tapiseriile celor doi artiști vor spune o poveste care, deși născută în zilele noastre, pare că vine dintr-un timp căruia nu-i poți fixa sigur coordonatele (cronologice).

Afis Despre infante, menine, dive si alte gratii - Muzeul de Arta Craiova
Afis expozitie Despre infante, menine, dive si alte gratii

Mai demult, prin secolul al XV- lea, pe vremea în care producția artistică depindea în mare măsură de comanditari și de cei câțiva mecena, un artist, să zicem un pictor, nu era liber să-și aleagă nici măcar subiectul lucrării. În realizarea operei, inspirația apărea în urma contractului, care prevedea tema, structura compoziției, identitatea și numărul personajelor, de multe ori, chiar și pigmenții. Pictorului îi revenea de obicei „libertatea” de a alege ornamentația, de a contribui personal la dimensiunea decorativă a operei. Expoziția la care vă invităm, aparține însă unor artiști contemporani, iar ei, nelimitați și neconstrânși de vreo restricție exterioară, au ales să acorde atributului decorativ momentul său de glorie, în care să se manifeste plenar, să cucerească tot spațiul lucrării, chiar să se deghizeze glumeț într-un personaj sau altul. L-au transformat în subiect al artei. Cele ce se numesc infante, menine, îngeri, sau chiar Eva, nu sunt existențe particulare, ci compoziții care primesc trăsături și  un „aer” ce le face recognoscibile: crinoline și dantele, franjuri cu clopoței, coafuri elaborate, un măr. În rest, imaginile se țes sau se compun, în combinație cu rama, cu ața, cu vopseaua, același tip de personaj putându-se numi Divă, Infantă sau Art nouveau.

O narațiune relatată pe două voci, reflectată prin două priviri, construită în tehnici multiple, dar organizată ca o singură lume, a cărei unitate este dată de atmosfera inconfundabilă și prietenoasă a spațiului imaginat ca o ars combinatoria de forme, culori și texturi, intrate într-o armonie domestică și suavă.

Vă invităm să descoperiți o expoziție frumoasă, odată cu care primăvara se instalează cu adevărat la Muzeul de Artă Craiova.

Echipa de proiect:

Curatori: Cătălin Davidescu, Laura Tiparu

Muzeografi: Lucian Rogneanu, Ancuța Bărăscu, Mirel Albu

Conservatori: Luminița Florea, Felicia Șerban

Coordonator proiect: Mihaela Velea

Scroll to Top