18
May-2017

Expozitia permanenta „Oltenia Rediviva”, la Muzeul Olteniei Craiova

Muzeul Olteniei Craiova și Consiliul Județean Dolj vă invită să vizitați, începând cu data de 18 mai, expoziția permanentă „Oltenia Rediviva”, realizată în sălile expoziționale aflate la etajul Secției Istorie-Arheologie (din str. Madona Dudu, nr. 14), în fapt o incursiune virtuală prin istoria regiunii noastre, raportată la perioada cuprinsă între evul mediu târziu și secolul al XX-lea, ce este transpusă într-un concept / discurs muzeistic la standarde europene.

Afis expozitie Oltenia Rediviva la Muzeul Olteniei

Afis expozitie Oltenia Rediviva la Muzeul Olteniei

Prin vernisarea proiectului cultural „Oltenia Rediviva”, se finalizează astfel, amplul proces investițional demarat în urmă cu peste zece ani, de către administrația județeană, sub genericul „Consiliul Județean Dolj investește în cultură“, ce a vizat atât consolidarea, renovarea, modernizarea imobilelor Secției de Istorie-Arheologie, Laboratorului de Restaurare-Conservare și Casei “Băniei”, cât și amenajarea expozițiilor permanente pentru toate cele trei secții ale instituției muzeale, în scopul facilitării accesului populației la un act de cultură muzeală modernă.

Astfel, publicul din zona Olteniei va avea ocazia ca, prin inaugurarea expoziției „Oltenia Rediviva” (ce cuprinde peste 400 de obiecte de patrimoniu expuse pe o suprafață de 480 metri pătrați), să viziteze, la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, un circuit expozițional modern de aproximativ 1.960 de metri pătrați ce prilejuiește cadrul necesar expunerii celor mai importante tezaure și obiecte de patimoniu aflate în colecțiile instituției muzeale, pentru a cărui amenajare, Consiliul Județean Dolj a investit aproximativ 800.000 de euro.

Administrația județeană oferă așadar, craiovenilor, prin investițiile realizate la Muzeul Olteniei, șansa vizitării unui muzeu modern ce mizează atât pe decelarea, expunerea și valorizarea unui patrimoniu cultural impresionant, cât și pe impactul socio-cultural, pe care această exprimare muzeologică o va avea asupra Craiovei, asupra Olteniei și chiar a zonelor transfrontaliere.

Discursul muzeistic inițiat în lunile martie și noiembrie ale anului 2016, prin vernisarea expozițiilor „Redescoperă Istoria” și „Oltenia Preistorică”, este desăvârșit de expoziția „Oltenia Rediviva”, ce urmărește același concept de interactivitate cu vizitatorii, combinația de butaforie muzeală fiind de natură a reda cât mai fidel atmosfera epocilor istorice prezentate, cu expunerea propriu-zisă a pieselor de patrimoniu cultural național.

Periplul expozițional conduce publicul prin 13 crâmpeie de istorie, primul pas poziționând vizitatorul în reședința marelui Ban al Olteniei (Mihai Viteazul), care judecă un litigiu între doi boieri, în timp ce povestea expozițională continuă cu sala ce redă evoluția ulterioară a Craiovei (secolele XVII-XVIII), ilustrată prin reconstituirea unor fațade de case, prezentarea planului mahalalelor și chiar prin simularea butaforică a tragicului eveniment al incendierii orașului Craiova, în anul 1800.

Sinteza românească a culturii occidentale și răsăritene este reflectată prin redarea unui interior de biserică de secol XVIII, unde sunt prezentate cărți vechi, manuscrise și obiecte de artă brâncovenească.

Una dintre personalitățile importante ale Olteniei, slugerul Tudor din Vladimirii Gorjului, numit și Vladimirescu,se va regăsi ca figură istorică distinctă în cadrul periplului expozițional propus publicului, fiind evidențiat rolul său istoric și militarextrem de important pentru întreaga zonă a Olteniei.

Momentul Unirii Principatelor Române, redat magistral în cunoscutul tablou Hora Unirii la Craiova al lui Theodor Aman, fratele magistratului Alexandru Aman, se regăsește configurat în noua expoziție, fiind contextualizat cu mobilier din Colecția „Alexandru și Aristia Aman”, donație a iluștrilor intelectuali craioveni, ce a stat la baza înființării primului muzeu public craiovean.

Macheta monumentului independenței „Asta-i musica ce-mi place!”, realizată de sculptorul Dumitru Pavelescu Dimo, constituie punctul de atracție a plasării vizitatorilor în sala expozițională dedicată „Războiului de Independență al României”, și evidențierii rolului jucat de Oltenia. Situată într-o poziție strategică pe întreaga durată a Războiului de Independență, aflată în inima preparativelor de luptă și în imediata vecinătate a teatrelor de operații, Oltenia a fost principala zonă de organizare și susținere a efortului pentru cucerirea deplinei statalități (1877-1878).

În condițiile în care, la cumpăna secolelor XIX-XX, România și implicit Oltenia au cunoscut o perioadă de continuă dezvoltare, cunoscută sub denumirea de „La Belle Époque”, atmosfera acelor vremuri esteredată prin reconstituirea Uliței Mari a Craiovei: Strada Unirii, locul preferat de protipendada orașului, fiind reconfigurată prin atmosfera autentică de odinioară,cu personaje consacrate vremii, respectiv doamne purtând rochii vaporoase și pălării cu boruri largi, domni în costume elegante, plimbându-se pe caldarâmul de piatră și vizitând vestitele clădiri negustorești ale Craiovei.

Sala expozițională „Regalitatea României și Primul Război Mondial” oferă expunerea într-o formă modernă a unor piese de mobilier impresionante, dar și a unor tablouri ce au aparținut Domeniului Regal de la Segarcea. De asemenea, spațiul expozițional este încadrat de diorame cu butaforie muzeală interactivă ce redau scene de luptă din Primul Război Mondial.

Figura marelui diplomat Nicolae Titulescu, ce a marcat, în perioada interbelică, politica externă românească și europeană, este plasată în atmosfera vremii prin reproducerea interiorului cabinetului său de lucru . În expoziție se află obiecte personale ale marelui diplomat, dar și costumul de ceremonie al lui Savel Rădulescu, secretarul său la Liga Națiunilor.

În cadrul seriei expoziționale, este individualizată personalitatea Marianei Drăgescu, prima femeie pilot din România, în Excadrila Albă pe frontul de est.

Perioadele istorice specifice colectivizării agriculturii, industrializării României, comunismului dar și mărirea și decăderea Epocii de Aur, sunt redate din perspectivă istorică și documentară, fie că vorbim de formele de manifestare acultul personalității lui Nicolae Ceaușescu, de imensul aparat de propagandă, de diversele constrângeri (sentimentul de opresiune și teamă colectivă), sau de nivelul de trai scăzut impuse populației(raționalizări la alimente, combustibil, energie electrică).

Expoziția „Oltenia Rediviva” va fi deschisă publicului începând cu ziua de joi, 18 mai, la sediul Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, din strada Madona Dudu, nr. 14, putând fi vizitată săptămânal, de marți până duminică, între orele 9.00 și 17.00. Prețurile biletelor vor fi cele practicate în mod obișnuit de muzeu: 5 lei pentru adulți și 2,5 lei pentru elevi, studenți, pensionari.

0

 likes / One comment
Share this post:
  1. Noaptea Muzeelor 2017 la Muzeul Olteniei Craiova | Monumente Oltenia /

    […] Expoziția “Oltenia Rediviva” la Secția de […]

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec