13
Sep-2013

Hotelul New York, Craiova

Cod LMI: DJ-II-m-B-08123

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: înc. sec. XX

Adresa: Str. Sf. Dumitru 1

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Hotelul “New York” din Craiova este una dintre clădirile reprezentative de pe principala stradă de promenadă a orașului, Calea Unirii, fiind situat vis-a-vis de alt binecunoscut edificiu-monument, Hotelul Casino Minerva. Construit la cumpăna dintre secolele XIX-XX sub numele de Hotel Geblescu, a surprins la acea vreme prin luxul și silueta sa impunătoare. Clădirea fostului hotel, evaluată la 10 milioane de euro, se află pe lista monumentelor istorice din anul 1975. În prezent, celebrul hotel de altădată găzduiește clubul de fotbal FC Universitatea Craiova, redacția cotidianului Ediție Specială și o cofetărie.

Hotelul New York, Craiova - latura de pe Str Sf Dumitru

Hotelul New York, Craiova – latura de pe Str Sf Dumitru

Hotelul Geblescu, în inima corsoului de pe Unirii

În urmă cu mai bine de 110 de ani, mai precis în anul 1896, se termina construirea la intersecția dintre străzile de azi Unirii și Sf. Dumitru a Hotelului Geblescu, denumit așa după numele proprietarului său, Ștefan Geblescu. Într-un anunț din ziarul Epoca, seria II, nr. 188 din 23 iunie 1896, se aducea la cunoștința publicului deschiderea hotelului:

Anunt inaugurare Hotel Geblescu, Craiova

Anunt inaugurare Hotel Geblescu, Craiova

Hotelul Geblescu, devenit apoi Hotelul “New York”, avea la parter celebra cofetărie “Borănescu”, a cărei faimă, ani de zile, va sta alături de celebrele cofetării bucureștene “Capșa”, “Athenee Palace” și “Nestor”. La subsolul hotelului era un local numit “La Tunel” care avea în anii crizei o reclamă în versuri: “Criza vreți să n-o simțiți, / Cu toți la «Tunel» porniți, / Bei, mănânci pân’ te faci praf / Știți, mai cântă și-un taraf, / Iar la ziuă, când te faci turtă, / Să iei o ciorbă de burtă / Și pe urmă să bei iar / Un Nectar sau un Cotnar / Căci de Drăgășani e via / Și-l bei doar la… Eremia”.

Unul dintre corsourile Craiovei acelor vremuri gravita, fără îndoială, în jurul luxosului Hotel Geblescu, clădire cu două etaje ce se mândrea cu 54 de camere modern decorate. Hotelul a devenit rapid centrul vieții mondene a acelor vremuri. Alături de alte hoteluri celebre, Hotelul Geblescu mai era și un cunoscut loc propice pentru aventurile nocturne. Femeile care vindeau plăceri aveau camere închiriate permanent la acest hotel, iar clienții lor nu ezitau să le finanțeze. În apropierea hotelului se mai afla cofetăria lui Cacaliceanu, care avea deasupra Clubul Tinerimii, urma o berărie, grânăria lui Valentin Cohn, casele lui Gheorghe Chițu și Iorgu Căletzeanu, iar peste drum de el s-a ridicat la scurt timp un alt hotel luxos, Hotelul Minerva.

În anii interbelici, hotelul și-a schimbat de mai multe ori numele și proprietarul.

Renovat după gusturi americane

În 1924, în urma unei licitații, Nicolae Dragomir, cetățean român stabilit în America, a cumpărat clădirea și a renovat-o, transformând-o într-un hotel cu 65 de camere, frumos mobilate și dotate cu cele mai moderne instalații de apă, lumină, rețea telefonică și canal. Numele hotelului s-a schimbat și el în Hotel “New York”. Reclama acelor vremuri spunea că prețurile erau convenabile și că, printre facilitățile de care dispuneau clienții, era și faptul că puteau face baie la orice oră din zi și noapte. Dragomir nu a apucat să se bucure prea mult de investiția sa, murind cinci ani mai târziu și lăsând în urmă un testament disputat și în ziua de astăzi.

În 1934, hotelul a trecut în proprietatea unui anume Petrică Teodorescu. Din 1948 până în 1977, Hotelul “New York” a funcționat sub numele de Hotel București. După cutremurul din 4 martie din acel an, hotelul a fost desființat datorită gravelor avarii suferite. Clădirea a găzduit ulterior sedii de întreprinderi, precum cel al UFET Dolj (Unitatea Forestieră de Exploatare și Transport).

Timp de aproape 30 de ani, la parterul fostului hotel, pe latura de pe Calea Unirii, a funcționat un bufet “Expres”. Pe cealaltă parte a clădirii, cea dinspre Strada Sf. Dumitru, se afla o populară cofetărie de stat, numită “Aida”, intrată în faliment în jurul lui 1990 și preluată în patronaj privat.

Hotelul “New York”, prin ochii unui craiovean

Hotelul New York, Craiova - ferestre

Hotelul New York, Craiova – ferestre

“Clădirea are un parter cu spații comerciale largi spre Str. Unirii, două etaje înalte și un nivel mansardat. Așezată pe colț, ea prezintă o latură mai lungă pe Str. Sf. Dumitru, adică spre vest, cu douăsprezece ferestre la fiecare dintre cele trei nivele de peste parter. Are o latură mai scurtă spre Str. Unirii, adică spre sud, cu trei rânduri a câte șase ferestre la etaje. Intrarea în hotel se afl în Str. Sf. Dumitru, pe la mijlocul laturii aceleia.

Acoperișul mansardat este executat din tablă zincată, iar ferestrele de la nivelul mansardei sunt reliefate cu lucrături speciale din același material.. Pe colț acoperișul este completat cu o cupolă semisferică deasupra căreia se ridică un turnuleț metalic, din tablă galvanizată sau de plumb. Turnulețul are un balcon hexagonal deasupra căruia se ridică șase semicoloane cu mici capiteluri. Acelea susțin un acoperiș conic cu două ape, unul mai abrupt spre vârf și altul mai dulce la bază, adică la strașină. Între semicoloane spațiul este închis cu sticlă. Cupola cea mare are și ea în centru o fereastră ornamentală cu ancadrament din zidărie. Mai are și puțin lateral încă două ferestre mici circulare, încadrate cu modele din tablă de plumb, sau zincată.

Ferestrele de la primul etaj au ancadramente în partea superioară, care le înconjoară ca o potcoavă cu brațele în jos. Ferestrele de la etajul al doilea au ancadramente mai simple, dar ornamente sub fiecare dintre ele și între ele.

Colțul clădirii este circular, culminând cu cupola amintită. Pe colț, la etajul întâi, se află un balcon circular și patru semicoloane. Acestea pornesc de la podeaua balconului și merg până la partea superioară a etajului doi, sub mansardă. Semicoloanele centrale sunt cu adevărat jumătăți de coloane din zidărie lipite de perete. Ele încadrează ușa centrală a balconului. Celelalte două semicoloane sunt practic sferturi de coloane, se află la extreme și sunt despărțite de primele de niște ferestre ale aceluiași balcon circular.”

Extras din articolul “Craiova, vechiul centru comercial”, de Vladimir Roșulescu

Hotelul New York, Craiova - latura de pe Calea Unirii

Hotelul New York, Craiova – latura de pe Calea Unirii

Dilema asupra proprietarului actual

În prezent, clădirea fostului Hotel “New York” este deținută de una din firmele omului de afaceri doljean Adrian Mititelu, proprietar al clubului de fotbal FC Universitatea Craiova. Urmașii lui Nicolae Dragomir, cel ce a renovat și redenumit hotelul, solicită de ani buni retrocedarea imobilului, invocând, printre alte motive, chiar testamentul lui Dragomir, în care se stipula ca hotelul să nu fie vândut și să rămână în proprietatea familiei sale. Un alt argument pe care îl au aceștia este faptul că actualul proprietar nu a respectat regimul de păstrare și renovare al clădirilor-monument, montând termopane, spărgând ziduri și recompartimentând interiorul fostului hotel.

Autor: Carla DODOCIOIU

Erată: Din varianta originală a articolului s-au eliminat informațiile eronate legate de faptul că magistratul și omul politic doljean Constantin R. Geblescu ar fi fost primul proprietar al hotelului.

9

 likes / 8 Comments
Share this post:

Comments are closed.

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec