Incepe Salonul National de Minerale Fosile si Geme 2015

Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj și în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Local, organizează în perioada 15-17 mai, în Piața “Mihai Viteazul” din Craiova, a VIII-a ediție a Salonului Național de Minerale, Fosile și Geme. Deschiderea Salonului va avea loc vineri, 15 mai, începând cu ora 10:00.

Afis Salonul National de Minerale Fosile si Geme 2015
Afis Salonul National de Minerale Fosile si Geme 2015

Spectaculoase flori de mină, eșantioane de minerale, geme și podoabe prelucrate, vor fi expuse până duminică, 17 mai a.c., spre vânzare, în cadrul acțiunii culturale, devenită deja tradiție pentru Craiova. Participanții la Salon sunt colecționari și comercianți de minerale, fosile și geme din țară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, București etc.) și din străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova, Africa de Sud).

Imagini Salonul National de Minerale Fosile si Geme (1)
Imagini Salonul National de Minerale, Fosile si Geme (1)

Conceput de către specialiștii Secției de Științele Naturii ca o expoziție în aer liber, o bursă a mineralelor, fosilelor și gemelor, Salonul are, de asemenea, menirea de a informa și forma publicul vizitator. Pentru a accentua latura educativă, formatoare, în cadrul acțiunii culturale vor fi organizate conferințe susținute de specialiști, care prezintă subiecte din mineralogie și din paleontologie. La ediția din anul acesta sunt programate două astfel de conferințe: „Fosile din Oltenia”, susținută de dr. Constantin Enache, cercetător de valoare, liderul geologilor din Oltenia, și „Silexul – mineral sau unealtă?”, susținută de dr. Ștefan Negreanu, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității din Craiova.

Imagini Salonul National de Minerale Fosile si Geme (2)
Imagini Salonul National de Minerale, Fosile si Geme (2)

Prima ediție a Salonului Național de Minerale, Fosile și Geme de la Craiova a fost organizată de specialiștii de la Muzeul Olteniei în anul 2008 și, de atunci, în fiecare an, evenimentul cultural se bucură de aprecierea publicului și a participanților. În România, primele expoziții de minerale, fosile și geme s-au desfășurat la Cluj-Napoca, începând cu anul 1993, fiind inițiate de profesorul Virgil Ghiurcă de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, un pasionat de colecționarea și șlefuirea mineralelor. Inițial, la manifestările de acest gen luau parte doar colecționari de minerale și fosile, pasionați din toată țara, tineri sau vârstnici, interesați sau numai curioși, însă, gradual, în orașele cu tradiție în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timișoara, Oradea, Iași, București, manifestările de acest gen s-au extins, ajungând, astăzi, să fie prezențe obișnuite în peisajul social și cultural din România.

Scroll to Top