28
Jul-2015

Muzeul Olteniei inaugureaza Magazinul de Arta Traditionala si Suveniruri

Muzeul Olteniei Craiova organizează, miercuri, 29 iulie a.c, ora 10:00, deschiderea oficială a „Magazinului de Artă Tradițională și Suveniruri”, cunoscut craiovenilor sub vechea denumire „Carul cu Oale”. Inaugurarea este prilejuită de relocarea magazinului într-o nouă și spațioasă incintă, situată în Craiova, str. Popa Șapcă nr. 8, lângă Secția de Științele Naturii.

Magazinul de arta traditionala si suveniruri - Muzeul Olteniei Craiova

Magazinul de arta traditionala si suveniruri – Muzeul Olteniei Craiova

Dincolo de patrimoniul de excepție deținut, specialiștii Muzeului Olteniei Craiova s-au preocupat permanent să aducă în actualitate mărturiile artei tradiționale românești, realizate de meșteri populari autentici, și au creat, firesc, drept mărturie, un loc al memoriei identitare țărănești, unde obiectele de altădată revin nostalgic, chiar într-un topos urban. Astfel, valorificarea tradițiilor și meșteșugurilor artistice se regăsește în „Magazinul de Artă Tradițională și Suveniruri”,  de fapt, o expoziție de artă populară cu vânzare, unde produsele autentice oltenești reconstituie crâmpeie identitare din universul satului și caselor de altădată. Demersul muzeului de constituire a unei astfel de expuneri, într-un spațiu minunat, din perspective arhitecturale și decorative, va evidenția obiectul / meșteșugul popular, printr-o ambientare inedită, pe cât posibil, apropiată unor „realități” cotidiene, astfel încât produsele tradiționale să fie receptate de vizitatori în toată autenticitatea și valoarea lor.

În cei peste 23 de ani de la înființare, Magazinul de Artă Tradițională „Carul cu Oale” a funcționat în incinta Secției de Științele Naturii și s-a aflat sub coordonarea permanentă și susținută a specialiștilor Secției de Etnografie, tocmai din necesitatea intrinsecă de a promova cultura populară și a autentifica produsele meșterilor populari din întreaga țară. Obiectele populare propuse în cadrul expoziției cu vânzare, reflectă, în fapt, eforturile susținute ale specialiștilor Muzeului Olteniei Craiova, în cunoașterea, păstrarea, conservarea, revitalizarea și valorificarea meșteșugurilor și produselor de artă populară autentică.

Obiectele prezentate spre  vânzare cuprind o gamă diversificată a artei și creației populare, de la costume populare la ceramică, unelte de bucătărie, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn și sticlă, scoarțe țărănești, piese de port. Descoperi în acest spațiu identitar ceramica smălțuită și nesmălțuită, provenind din centre încă active ale olăritului din Oltenia (Horezu – Vâlcea, Oboga – Olt, Șișești – Mehedinți, Vlădești – Vâlcea, Româna – Olt etc), din Harghita și Covasna, din Suceava,  obiecte de artă și utilitare, sculptate în lemn (căuce, furci, scaune din lemn, măsuțe, linguri, blaturi, tocătoare, tacâmuri din lemn, blide și blidare, cruci, pistornice, etc.), tablouri lucrate în tehnica goblenului, obiecte din metal etc.

Arta textilelor este relevată printr-o paletă bogată și variată de obiecte, de natură a acoperi diverse preferințe ale publicului: de la costume populare din toate județele Olteniei (ii, cămăși femeiești și bărbătești, pantaloni din dimie, aba sau din bumbac, marame din borangic, brâuri sau bete, etc), la țesături de interior (ștergare, căpătâie, șervete și batiste, macate și alte tipuri de țesături, precum scoarțele și chilimurile oltenești). Recunoscute în întreaga lume pentru frumusețea / autenticitatea lor, dar și prin migăloasa tehnică de realizare, covoarele și scoarțele oltenești constituie o categorie de produse populare căutate, cu precădere, de un public avizat, pretențios. Depășindu-și rolul inițial, de decor, covoarele și scoarțele oltenești au ridicat meșteșugul „jocului de fire” la rang de artă și, sub forma lor autentică de culori pastel, forme geometrice și simboluri arhaice, sunt oferite spre vânzare vizitatorilor. Textilele se înscriu astfel, într-o categorie aparte în cadrul expoziției cu vânzare.

Datorită rolului pregnant pe care l-au jucat în relevarea și păstrarea elementelor și formelor tradiționale românești, se regăsesc în cadrul magazinului muzeului, icoane pe lemn și sticlă, provenind din diferite centre de iconari din zona Olteniei (Craiova, Vâlcea).

„Magazinul de Artă Populară și Suveniruri” oferă spre vânzare o gamă variată de obiecte (căni, suporți, magneți etc), pe care sunt imprimate imaginile celor trei locații expoziționale ale Muzeului Olteniei Craiova, dar și obiecte aflate în patrimoniul instituției, specifice colecțiilor deținute de Secțiile de Etnografie, Istorie-Arheologie și Științele Naturii. Astfel, iubitorii de artă tradițională își pot alege reprezentări de scoarțe și covoare oltenești, pasionații de științele naturii își pot cumpăra imagini cu specii deosebite aflate în colecțiile de paleontologie, minerale și roci, moluște, păsări, fluturi exotici, botanică etc. Iubitorii de istorie sunt atrași cu ilustrate reprezentând veșminte, bijuterii (paftale, cercei, brățări de aur), de o reală valoare patrimonială, ce provin din tezaurele descoperite în județul Dolj (Tezaurul de la Bucovăț, județul Dolj, sec. al XVI-lea).

„Magazinul de Artă Populară și Suveniruri” reprezintă un reper cultural pentru mediul artistic al Craiovei, îmbinându-se armonios cu manifestarea culturală a „Târgului Meșterilor Populari”, ambele acțiuni susținând tezaurul cultural creat de meșterii populari.

0

 likes / 0 Comments
Share this post:

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec