13
Jul-2015

Muzeul Olteniei pleaca in Caravana culturala

Muzeul Olteniei Craiova, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, și cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, continuă derularea proiectul cultural educativ “Caravana culturală – Muzeul în călătorie”, dedicat copiilor cu dizabilități din județul Dolj. Aflat la a doua ediție (în anul 2014, s-a derulat sub titulatura “History Summer”), programul cultural se va derula, până la sfârșitul anului, în centrele de plasament din județ, vizând aproximativ trei sute de beneficiari.

Muzeul Olteniei - Caravana Culturala

Muzeul Olteniei – Caravana Culturala

Se va face “ocolul“ muzeului în mijlocul comunității locale, prin prezentarea poveștilor obiectelor de patrimoniu, existente la Muzeul Olteniei Craiova, și prin utilizarea potențialului formator al jocului, “ludicului”, pentru a dezvolta  deopotrivă imaginația, sensibilitatea și creativitatea copiilor cu dizabilități neuromotorii.

Se va crea, virtual desigur, “un Muzeu al Copiilor Speciali”, prin care semnele, obiectele și jocul își vor expune propria taină într-o lume a percepțiilor senzoriale, diferite de ale noastre.

Instituția muzeală se  concentrează pe particularitățile beneficiarilor propunând utilizarea unor metode și tehnici de lucru specifice, alegând jocul ca mijloc eficient de înțelegere a spațiului muzeal craiovean. Proiectul va realiza un câmp de comunicare interactivă între obiectele din colecțiile de patrimoniu ale muzeului și copii cu dizabilități, într-o percepție mai mult senzorială pentru a releva secretele pieselor de muzeu, prin atingeri, utilizări sau mărturisirea unor povești reale sau imaginare, pe înțelesul tuturor.

Experiența anului trecut le-a demonstrate celor de la Muzeul Olteniei că micile expoziții mobile au un început, dar nu au sfârșit în imaginația copiilor vizați. Spațiul muzeal clasic se va transforma într-un spațiu muzeal călător, generator de dialog între muzeu și publicul său special, ceea ce va permite sensibilizarea față de un muzeu creativ, dinamic, și crearea de beneficiari capabili să perceapă și să descifreze informația muzeală.

Programul va avea mai multe module, precum:

–      “Joaca de-a timpul” – Atelier  de fabricat păpuși și măști țărănești

–      “De vorbă cu țăranii mei” – Atelier Handemade bijuterii/podoabe țărănești/tradiționale

–      „Țara Strămoșilor – Dacii și romanii” – Atelier de pictură/modelaj

–       „Sub semnul Lupului Dacic!” – Atelier de colaj;

–      „Reconstituiri cetăți, cule și blazoane boierești! Heraldica în Țara Românească” – Atelier realizare blazoane și machete;

–      “ECO Animalia” – Ateliere ecologice;

–      „Hai să cunoaștem cerul și să vorbim cu stelele!” –  Atelier pictura pânză.

0

 likes / 0 Comments
Share this post:

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec