O calatorie de 100 de ani

O echipă de artiști și documentariști s-a lăsat inspirată de o legendă veche de 100 de ani: fabulosul drum parcurs de fotograful german Kurt Hielscher prin România anilor 1900, o cercetare delicată și profundă care a dat Europei unul dintre cele mai prețioase albume ale timpului, considerat de cronicarii vremii cea mai frumoasă și mai elegantă carte tipărită pe Continent până atunci. Folosind hărți vechi de o sută de ani, profesioniști în cinematografie, artă fotografică, design digital, literatură, alături de istorici și documentariști au pornit într-o călătorie prin România de astăzi.

Proiect O calatorie de 100 de ani
Proiect O calatorie de 100 de ani

O călătorie de 100 de ani”, proiect inițiat de “Fundația Domeniul Otetelișanu” și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Programul Centenar, este o cercetare, din perspectiva multiplelor limbaje de expresie contemporane, care pornește de la fabulosul drum parcurs de fotograful german Kurt Hielscher prin România aflată în reconstrucție după Primul Război Mondial. Păstrând plăcerea de vânător evocată cu o sută de ani în urmă, trei echipe de filmare și-au propus să înțeleagă importanța contemporană a acestui album. Artiști din diverse domenii și-au luat ca reper călătoria lui Hielscher pentru a evalua, într-un limbaj actual, România de astăzi. Urmând această hartă, documentarea se va realiza în toate regiunile din România, Sudul Basarabiei (Ucraina), Cadrilater (Bulgaria) și Republica Moldova.

Pasionat de arta sa și fascinat de subiectul pe care îl avea în cercetare, fotograful german Kurt Hielscher a călătorit vreme de un an prin România, răstimp în care a făcut mai bine de 5000 de fotografii care surprind peisaje, colțuri semnificative din orașe sau sate, un amplu reportaj, delicat și profund, care vorbește despre cultura vechii Românii și despre viața oamenilor dintr-o Românie Mare.

Kurt Hielscher a cercetat amănunțit o țară, cale de 25.000 km, în încercarea de a-i surprinde esența, identitatea și sufletul profund. A ales 304 de imagini, cele mai frumoase din setul realizat în munca de cercetare, prezentând lumii România și valorile sale identitare. Toate imaginile au fost incluse într-un album – tipărite alături de explicații în engleză, germană, franceză și română. Cu un emoționant cuvânt înainte semnat de Octavian Goga, la 1933 vedea lumina tiparului această carte prețioasă, care a devenit acum extrem de rară, un album care prezenta splendorile României, editat în condiții grafice extraordinare, respectând toate tehnicile de gravare a fotografiilor de înaltă calitate.

În cadrul proiectului au fost realizate 50 de scurtmetraje documentare, din care câteva prezintă și monumente din Oltenia.

Video Mănăstirea Hureziclick aici

Video Mănăstirea Coziaclick aici

Video Biserica Curtișoara – click aici

Video Ansamblul Culei Duca – click aici

Scroll to Top