20
Oct-2015

Opera Evgheni Oneghin la Festivalul Elena Teodorini

Joi, 22 octombrie, orele 19, Teatrul Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” din Chișinău urcă pe scena Operei Române Craiova pentru a prezenta spectatorilor trista poveste de dragoste dintre Tatiana și Oneghin. Opera “Evgheni Oneghin” este primul spectacol din cadrul acestei ediții a Festivalului Internațional “Elena Teodorini” susținut de un teatru din afara țării.

“Evgheni Oneghin” este o operă în trei acte scrisă de compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski, pe un libret de Constantin Șilovski, după romanul omonim al lui Alexandr Pușkin. Premiera mondială a avut loc la Teatrul Mic din Moscova, pe 29 martie 1879, urmând ca 77 de ani mai târziu opera să fie pusă în scenă și la Chișinău, la Teatrul Moldovenesc de Operă, Balet și Dramă “A. S. Pușkin”. Versiunea curentă s-a jucat pentru prima oară pe 2 martie 1985, la Teatrul Academic de Stat de Operă și Balet al RSS Moldovenești.

Afis Evgheni Oneghin

Afis Evgheni Oneghin

Istoria creării

“În luna mai a anului 1877, cântăreața E. Lavrovskaia i-a sugerat lui P.Ceaikovski ideea de a scrie o operă în baza romanului „Evgheni Oneghin” de A. Pușkin. Inițial compozitorul trece cu vederea această propunere, însă  mai târziu, entuziasmat de acest subiect, începe lucrul cu mare ardoare asupra unei noi opere. Captivat de imaginile poetice ale romanului, de bogăția spirituală a personajelor, de caracterul profund uman al acțiunii, Ceaikovski s-a străduit să redea prin muzică, sentimentele pure, profunde, chipuri gingașe, pasiuni înflăcărate, caractere tipic naționale, peisajul rusesc, de la începutul sec. XIX. Ceaikovski și-a concentrat atenția asupra profilului moral al personajelor, zugrăvind în același timp împrejurările care determină dramele sufletești ale oamenilor. Veridicitatea personajelor, minunatele trăsături ale vieții, redate cu naturalețe și sinceritate, farmecul inegalabil al muzicii constituie trăsături care mențin ferm opera Evgheni Oneghin în repertoriul teatrelor europene.”

Joi, 22 octombrie, regizorul Eleonora Constantinov, Artist al Poporului, prezintă această versiune și publicului craiovean, printr-o viziune excepțională și o distribuție cu adevărat spectaculoasă.

“Pe parcursul vieții mele artistice, am avut onoarea să montez de trei ori această capodoperă. Și întotdeauna, cu mare interes descopeream nuanțe subtile în ce privește eroii, dezvăluind o dramă intimă și puternică.

În operă nu există efecte scenice tradiționale. Interpretarea necesită o maximă naturalețe, sinceritate și simplitate. Și în același timp, necesită un nivel ridicat de profesionalism al tinerilor interpreți. Nu s-a folosit nimic în plus în decorul scenei. Scenograful Veaceslav Ocunev a reușit să redea atmosfera de toamnă,  timpul preferat al lui Pușkin, tonurile pastelate ce creează o imagine fină de acuarele delicate.

Modernitatea regiei nu o înțeleg prin denaturarea subiectului, a caracterelor personajelor, plasându-i într-un mediu străin. Modernitatea regiei mele la opera “Evgheni Oneghin”, constă în atitudinea onestă față de drama muzicală, creată de genialul compozitor, față de elaborarea detaliată  a caracteristicilor personajelor,  într-un comportament veridic și logic pentru fiecare dintre ele, în circumstanțele date. ”

Eleonora Constantinov, regizor, Artist al Poporului

Regia: Eleonora Constantinov Artist al Poporului

Scenografia: Veaceslav Ocunev

Pictor de costume: Irina Press Maestru în Artă

Coregrafia: Anatol Carpuhin

Dirijor: Dumitru Cârciumaru

Prim Maestru de Cor: Ion Brătescu

Distribuția :

Oneghin : Petru Racoviță

Tatiana : Angela Pihut

Lenski : Ion Timofti

Olga : Nadia Stoianova

Cneazul Gremin : Iurie Maimescu

Triquet : Victor Novițchi

Larina: Anastasia Apreutesii

Filippievna: Liliana Lavric

Zarețki: Boris Materinco

Rotnîi: Alexei Digore

Orchestra și Corul Teatrului Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” din Chișinău

0

 likes / 2 Comments
Share this post:
  1. IzabelaMoldoveanu /

    Iata ca am citit un mesaj foarte interesant prezentat intr-o maniera dificil de aflat in netul din Romania. Acum, dupa ce am gasit acest articol, vreau sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, atunci fixati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu pierde sa ajungeti la timp unde v-ati propus. Multumesc!

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec