Parteneriat transfrontalier România – Serbia

Vineri, 8 noiembrie, a avut loc la Drobeta Turnu Severin deschiderea simpozionului național de Istorie – Arheologie „Alexandru Bărcăcilă”, eveniment organizat de Muzeul Regiunii Porților de Fier. Simpozionul poartă numele profesorului Alexandru Bărcăcilă, cel care a înființat în 1912 „Muzeul Istoric al Liceului Traian”, ulterior „Muzeul de istorie și etnografie din Turnu Severin”.

În cadrul simpozionului au avut loc mai multe manifestări, unele dintre acestea transfrontaliere, reprezentând începutul unui parteneriat între muzeul severinean și Muzeul Național Zajecar din Serbia. Prima întâlnire dintre reprezentații celor două instituții a avut loc sâmbătă, 9 noiembrie, cu prilejul unei excursii documentare la Muzeul Național Zajecar și la situl arheologic Gamzigrad – Felix Romuliana, complex antic de palate și temple construit de împăratul Galerius. Cu această ocazie s-au pus bazele unui parteneriat între cele doua muzee, ce vizează susținerea reciprocă a programelor de activități instructiv-educative, culturale, de voluntariat și a proiectelor în vederea accesării fondurilor europene. În urma parteneriatului încheiat între Muzeul Regiunii Porților de Fier și Muzeul Național Zajecar, ieri, marți, 19 noiembrie, a avut loc o întâlnire a specialiștilor din cadrul celor două muzee, în urma căreia s-a stabilit un program comun de activități pentru anul 2014 (expoziții, simpozioane, manifestări culturale).

Palatul lui Galerius și complexul imperial memorial roman de la Gamzigrad-Romuliana, situate în estul Serbiei, în apropierea orașului Zajecar, au fost ridicate de către împăratul Caius Valerius Galerius Maximianus, la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Complexul a fost cunoscut sub numele de Felix Romuliana, fiind numit astfel după Romula, mama împăratului Galerius. Situl este format din fortificații, palatul în partea de nord-vest a complexului, bazilici, temple, terme, un complex memorial și un tetrapylon (monument roman antic de formă cubică, cu câte o poartă pe fiecare dintre cele patru laturi, construit de obicei la intersecții de drumuri în scop decorativ). Grupul de clădiri este unic în împletirea sa de funcții ceremoniale și memoriale, ceea ce a contribuit la includerea în patrimoniul mondial UNESCO.

Imagini de la situl arheologic Felix Romuliana:

Scroll to Top