Participare evenimente Craiova: Camasa cu altita din patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova

Duminică, 13 iunie 2021, am vizitat expoziția temporară „Cămașa cu altiță din patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova – mărturie istorică și marcă identitară”, vernisată joi, 3 iunie 2021 în spațiul expozițional de la Casa Băniei, Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei din Craiova. Expoziția, care se dorește a fi un discurs al particularităților și regăsirilor identitare românești în portul popular, va putea fi vizitată până în luna decembrie 2021!

Expoziția temporară „Cămașa cu altiță din patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova – mărturie istorică și marcă identitară” aduce în lumina reflectoarelor 200 de ii – obiecte de patrimoniu, dintre care majoritatea cămăși cu altiță provenite în principal din arealul etnografic al Olteniei, dar nu numai. Una dintre piesele spectaculoase aparține zonei Argeșului, fiind vorba despre o cămașă de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX, intrată în patrimoniul Secției de Etnografie în anii 1950.

Printre cămășile expuse sunt piese de o reală valoare documentară, de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul secolului XX, precum: cămăși scurte sau ciupage, cămăși cu poale, confecționate din bumbac sau borangic, țesute în 2 ițe, la război orizontal, vâlnice, catrințe, marame din borangic, ștergare și alte obiecte de interior țărănesc.

De asemenea, sunt etalate ii care provin din zona Cernătești, zonă de interes turistic și cultural, cunoscută prin Cula de la Cernătești și istoria locului. Cămășilor de la Cernătești, expuse atât în expoziția de bază, cât și cu prilejul celebrării cămășii cu altiță, li se alătură o casetă de valori donată de Ioana Maria Cernătescu, descendentă din neamul boierilor Cernătești. Caseta conține materiale de lucru necesare confecționării cămășilor cu altiță, precum fire de borangic, arnici, fir metalic auriu, argintiu, ustensile folosite ca croit, cusut, brodat, panglici, paiete sau fluturi, mărgele și multe alte materiale care se foloseau la decorarea cămășilor din Oltenia.

În plus, vizitatorii au șansa de a admira și creații actuale deosebite, ieșite din mâine iscusite ale membrelor grupurilor de socializare online care își propun (și reușesc!) să recreeze modele clasice, precum grupul „Oltenia coase iie”.

Expoziția este cu atât mai actuală cu cât, în ultimii ani, a avut loc un reviriment al interesului publicului față de portul popular românesc, de tradițiile și obiceiurile românești de țesut.

Scroll to Top