24
Jun-2015

Pavilionul central (Hotelul Central), Calimanesti

Cod LMI: VL-II-m-B-09701

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1881-1886, ref. 1910-1911

Adresa: Str. Calea lui Traian, nr. 403, pe șoseaua E 15A, la km 18

Localitate: oraș Călimănești

Județ: Vâlcea

Pavilionul central din Călimănești, cunoscut ca și Hotel Central, este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură din stațiunea vâlceană. Construit într-un cadru natural deosebit în perioada 1881-1886 ca stabiliment de băi și hotel și remodelat între 1910-1911 în forma actuală, pavilionul este unul din cele mai populare hoteluri din Călimănești, fiind de asemenea considerat și una din atracțiile principale ale stațiunii.

Hotel Central, Calimanesti - vedere din parc

Hotel Central, Calimanesti – vedere din parc

Pavilionul central a fost construit în perioada 1881-1886 de Societatea Govora – Călimănești sub oblăduirea Ministerului Domeniilor ca stabiliment de băi și hotel. Așezarea hotelului într-un cadru natural deosebit, într-un parc de la poalele munților din care izvorau ape tămăduitoare, dar și aspectul său original, de inspirație elvețiană, au transformat stabilimentul într-o emblemă a stațiunii. În forma sa inițială, hotelul era construit din lemn, având un singur etaj. Pavilionul a fost inaugurat în data de 12 iulie 1886 de marele om politic liberal, fostul primar craiovean Anastase Stolojan, pe atunci ministru al Agriculturii, Industriei, Comerțului și Domeniilor.

Hotel Central, Calimanesti - intrare

Hotel Central, Calimanesti – intrare

Nici parcul din jurul pavilionului central nu era mai puțin impozant! În 1903, parcul era amenajat și îngrijit de grădinarul francez Dubois. Cei ce se plimbau pe aleile din parc puteau să se îndrepte către pavilioanele cunoscutelor izvoare nr. 6, 7, 8 și 14 sau către chioșcul de fanfară, să admire fântâna arteziană cu amorez sau plantele exotice care decorau parcul.

Hotel Central, Calimanesti - foisor din parc

Hotel Central, Calimanesti – foisor din parc

Între anii 1910-1911, edificiul inițial a fost remodelat în forma actuală de arhitectul Gheorghe (George) Mandrea, fiind supraînălțat și dotat cu o secție de tratament balnear care, pe parcursul anilor, va deveni una dintre cele mai importante în tratamentul reumatismului. Fost șef al serviciului de clădiri al Bucureștiului, George Mandrea a fost o personalitate a vremurilor sale în domeniul arhitecturii, fiind recunoscut pentru realizarea planurilor Foișorului de Foc din București și ale celor pentru reconstrucția Mânăstirii Sinaia.

Trecerea timpului a afectat frumosul pavilion, care ajunsese într-o stare avansată de degradare. Renovarea completă prin care a trecut în anul 2012, care a respectat arhitectura inițială a hotelului, i-a redat acestuia farmecul de altădată. În prezent, Hotelul Central deservește funcția turistică pentru care a fost construit, oferind servicii de cazare de 3*, de tratament și agrement.

Surse:

Dan Zamfirache, “Istoria Pavilionului central – capitolul 7

Ligia Elena Rizea, “Arhitectura balneară din stațiunea Călimănești-Căciulata (între opțiunea pentru identitate sau disoluție).

2

 likes / 2 Comments
Share this post:
  1. Zilele Orasului Calimanesti 2016 | Oltenia Monumentala /

    […] Ora 16:00 – Sala de conferințe a Hotelului Central din Călimănești: […]

  2. Elena Bogdan /

    Totul la superlativ ,este prima dată , dar sper să prind cazare luna viitoare .🌟🌟🌟🌟🌟

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec