Poarta Sarutului – restaurare cu scandal

Astăzi, joi, 24 octombrie, a avut loc recepția tehnică a lucrărilor de reabilitare a Porții Sărutului din Târgu Jiu. Ziua a fost marcată de un scandal, proiectantul lucrărilor de restaurare, Dorin Dănilă, acuzând executantul lucrărilor că ar fi spălat Poarta sub jet de apă, ceea ce ar fi dus la îngălbenirea acesteia, datorită ieșirii la suprafață a fierului din monument. Scandalul umbrește sărbătorirea a 75 de ani de când la înființarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor, care va fi celebrată sâmbătă, 26 octombrie.

Poarta Sărutului din Târgu Jiu, opera maestrului Constantin Brâncuși, a beneficiat de ample lucrări de reabilitare, ce au constat în înlocuirea tablei de plumb existente, aplicarea unei izolații bituminoase, curățarea pietrei, biocidare și hidrofugare. Proiectul de restaurare, care a costat 370.000 de lei, a fost finanțat de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, în timp ce costurile de proiectare au fost suportate de municipalitate.

Astăzi, joi, 24 octombrie, trebuia să aibă loc recepția tehnică a lucrărilor. Conform unui articol de pe site-ul hotnews.ro, proiectantul lucrărilor de restaurare, Dorin Dănilă, acuză executantul și comisia tehnică de vicii de procedură, dar și de prejudicii aduse monumentului. Acesta a declarat pentru publicația amintită că “Se lucrează pe ascuns, nici nu știi ce se face. Spălarea Porții este o aberație, ceva inadmisibil, tot fierul din poartă a ieșit la suprafață. S-a făcut fără aviz, cine lucrează fără aviz e pasibil penal. Nu există niciun proiect care să spună că acest monument se poate spăla cu pompa de presiune. Acum Poarta este galbenă, din cauza spălării cu apă, sărurile de fier au ieșit la suprafață, sunt fâșii galbene. Poarta a devenit galbenă. Nu am pățit niciunde cum am pățit aici, am lucrat cu somități și în mii de locuri”. Dănilă, care ar fi afirmat că nu va semna recepția lucrărilor, a acuzat jocuri de culise în ceea ce privește lucrările de restaurare ale monumentelor din cadrul Ansamblului Monumental din Târgu Jiu.

Poarta Sarutului
Poarta Sarutului in renovare – foto trimisa de Victor Vasiliu

De cealaltă parte a baricadei, INP, instituția care a gestionat și finanțat lucrările de restaurare/conservare pentru componentă artistică și piatră din cadrul lucrărilor la Poarta Sărutului, a emis un comunicat de presă în care a anunțat că recepția lucrărilor a avut loc astăzi, și că oficializarea acesteia va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, în cadrul Simpozionului “Calea Eroilor la 75 de ani”.

Echipa MonumenteOltenia.ro a solicitat INP un punct de vedere cu privire la acuzele aduse de proiectantul Dorin Dănilă. Reprezentanții instituției au declarat că INP respinge ferm încercarea de calomniere a instituției de către dl. Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare de la Poarta Sărutului și că împotriva acestuia va fi depusă o plângere penală. Domnul Alexandru Muraru, Directorul General al INP, a declarat următoarele:

“Calomniile aduse la adresa Institutului reprezintă un caz tipic în care o instituție respectabilă din România este atacată pe nedrept. În vederea obținerii încredințării directe a acestor lucrări, dl. Dorin Dănilă a făcut în repetate rânduri presiuni la adresa conducerii și a angajaților Institutului. Dl. Dănilă a încercat de trei ori să propună valori estimate ale proiectului vădit exagerate în raport cu lucrările ce urmau să fie executate. El este unul dintre principalii vinovați care au contribuit prin lucrările efectuate, în urmă cu zece ani, la degradarea din prezent a monumentului (dl. Dănilă fiind șeful de lucrări de la acea vreme). Institutul Național al Patrimoniului va depune plângere penală împotriva celui care a calomniat public instituția și a celui care a încercat obținerea unor lucrări prin încălcarea legii.” Conform INP, prima valoare estimată de dl. Dănilă  pentru lucrările de restaurare a fost de 860.095 lei și a fost considerată exagerată atât de către Comisia Tehnico-Economică din cadrul Ministerului Culturii, cât și de către INP. A doua propunere, de 557.559 lei, a avut aceeași soartă ca și prima. Abia a treia valoare estimată propusă de dl. Dănilă a fost aprobată.

Cât despre acuzațiile domnului Dănilă cu privire la desemnarea executantului lucrărilor de restaurare, Institutul Național al Patrimoniului a declarat că a respectat toate procedurile cerute de legislația care reglementează achizițiile publice. În acest sens, INP a solicitat oferte de la cel puțin cinci companii specializate în lucrări de restaurare din piatră.

Restaurarea monumentului  Poarta Sărutului reprezintă o investiție esențială pentru înscrierea obiectivului pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Reamintim cititorilor noștri faptul că România va depune în luna februarie a anului viitor dosarul pentru înscrierea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Scroll to Top