12
May-2017

Proiect cultural la Obarsia de Camp: Palatul Plesa – Neoclasic si tarani

Asociația SINAPTICA anunță începerea proiectului cultural „Palatul Pleșa – Neoclasic și țărani”, realizat în parteneriat cu Consiliul Local Obârșia de Câmp, Mehedinţi și Liceul de Artă „I. Șt. Paulian” din Drobeta Turnu-Severin și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul se derulează între 15 mai și 15 noiembrie 2017 şi are drept scop punerea în valoare a unui monument istoric de clasă A situat în mediul rural, Palatul Pleşa.

Palatul Plesa din Obarsia de Camp, Mehedinti

Palatul Plesa din Obarsia de Camp, Mehedinti

Palatul neoclasic Ghe. Pleșa este un monument istoric de o factură specială, aflat în centrul comunei Obârșia de Câmp, județul Mehedinți. A fost construit la finalul secolului al XX-lea de un boier din localitate, într-o manieră neoclasică, asemănătoare cu palatele de pe Valea Loirei din Franța. După 1948 a fost folosit ca sediu pentru o Staţiune de Maşini şi Tractoare, iar în prezent se află în proprietatea primăriei locale. Prin acest proiect, Asociaţia Sinaptica şi autoritatea publică locală urmăresc să aducă în atenţia publicului acest monument istoric neobişnuit pentru spaţiul rural românesc şi să pună în practică o serie de măsuri în scopul evitării degradărilor ulterioare ale monumentului istoric „Palatul neoclasic Ghe. Pleșa”.

Întrucât în prezent imobilul este nefolosit, fără ferestre şi cu o porţiune din acoperiş deteriorată, activităţile proiectului vor include igienizarea monumentului istoric și efectuarea unor minime lucrări de întreținere. Primele măsuri de punere în valoare a Palatului Pleşa sunt cele două tabere ce vor fi organizate în luna august în Obârşia de Câmp, la care sunt invitaţi să participe studenţi arhitecţi, artişti plastici şi elevi ai Liceului de Artă „I. Şt. Paulian” din Drobeta Turnu-Severin. Rezultatele celor două tabere vor fi prezentate publicului sub forma unei expoziții permanente de artă plastică în aer liber în curtea palatului.

Găsiți aici apelurile deschise pentru participare la tabăra de arhitectură din perioada 1-7 august 2017 şi la tabăra de artă plastică din perioada 8-13 august 2017. Cei interesaţi pot să-şi depună candidaturile până la 15 iunie 2017:

Recrutare voluntari tabăra de arhitectură „Palatul Pleşa – neoclasic şi ţărani”

Recrutare voluntari tabăra de arte plastice „Palatul Pleşa – neoclasic şi ţărani”

Pentru mai multe informaţii despre proiectul „Palatul Pleşa – neoclasic şi ţărani” puteţi consulta site-ul web al Asociaţiei Sinaptica şi pagina de Facebook a proiectului.

0

 likes / One comment
Share this post:
  1. Palatul neoclasic Gheorghe Plesa - Obarsia de Camp, MH | Monumente Oltenia /

    […] perioada 15 mai și 15 noiembrie 2017, la Palatul Pleșa are loc proiectul cultural „Palatul Pleșa – Neoclasic și țărani”, realizat de Asociația Sinaptica în parteneriat cu Consiliul Local Obârșia de Câmp, Mehedinţi […]

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec