Restaurarea patrimoniului – Identitate culturală, 1975-2015

Muzeul Olteniei Craiova prin Laboratorul de Restaurare și Conservare, în parteneriat cu Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) și Comitetul Național Român al ICOM (The International Council of Museum), având sprijinul Consiliului Județean Dolj, organizează în data de 27.10.2015, ora 11.00, la sediul Secției de Istorie-Arheologie, din str. Madona Dudu nr. 14, deschiderea oficială a manifestării culturale “Restaurarea patrimoniului – Identitate culturală, 1975-2015”, eveniment major dedicat aniversării a 40 de ani de activitate neîntreruptă a structurii locale și a laboratoarelor zonale din România, înființate în anul 1975, prin Legea nr. 63/30 octombrie 1974.

Afis Restaurarea patrimoniului - Identitate culturala
Afis Restaurarea patrimoniului – Identitate culturala

La Craiova se va reuni, astfel, elita restauratorilor și conservatorilor din țară și străinătate, peste 100 de specialiști în domeniu, interesați în promovarea unor modele eficiente de parteneriat în scopul valorificării superioare a rezultatelor cercetărilor specifice, dobândirea de noi competențe și abilități profesionale în rândul celor ce compun această breaslă.

O asemenea formulă de exprimare culturală complexă determină angajarea specialiștilor Laboratorului de Restaurare și Conservare Craiova în realizarea și vernisarea a trei expoziții temporare cu peste 200 de obiecte de patrimoniu din peste 20 de muzee, reunite muzeologic sub următoarele titulaturi: “Tandrețea porțelanului”, “Atitudini” și “Salonul Național de Restaurare”, conferind o valorificare patrimonială deosebită prin expresivitate.

Expoziția “Tandrețea porțelanului”, realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Național Peleș și Muzeul de Artă Craiova, transgresează limitele perspectivelor și percepțiilor specialiștilor în restaurare și conservare, fiind realizată tocmai pentru a satisface gustul de frumos deopotrivă al publicului avizat cât și al vizitatorilor de toate vârstele, constituind o incursiune în  mediul valoric al obiectelor de artă decorativă. Varietatea tematică, diversitatea cromatică de la albastrul cobalt la auriul regal, griul argintat al artefactelor porțelanate, prezentate în cadrul expoziției, constituie mărturii ale vieții regale de la Peleș și din mediul cultural transilvănean, unde cuplurile regale, baronii și invitații lor serveau masa dintr-o serie de piese de o rară finețe, adevărate opere de artă, executate în ateliere de prestigiu: germane, franceze si italiene. Vasele prezentate la Craiova sunt de o eleganță sobră și o distincție aparte. Modalitățile interactive uzitate în prezentarea obiectelor de porțelan cu expuneri de genuri și stiluri cromatice, ne introduc în atmosfera unui mic muzeu al porțelanului, tocmai pentru a ilustra valoarea acestor obiecte, în toată dinamica lor istorică, și valorică (patrimonial vorbind).

Afis Tandretea portelanului
Afis Tandretea portelanului

În cadrul expoziției de artă decorativă “Atitudini”, realizată în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici, Filiala Sibiu, craiovenii vor putea admira lucrări de artă plastică contemporană, realizată de artiști din zona Sibiului, ce combină, într-un mod complex și inedit, domenii variate specifice picturii, graficii, sculpturii, un mixaj complex de sticlă, metal, textile, piele, lemn, pictură, portrete.

Afis Atitudini 2015
Afis Atitudini 2015

Salonul Național de Restaurare și Conservare aduce în fața publicului și comunității științifice nu doar cele mai valoroase piese din patrimoniul cultural românesc mobil, restaurate în perioada 2014-2015, ci și cele mai noi tehnici și materiale pentru investigare/conservare/restaurare. Manifestarea, ce implică o mare responsabilitate științifică, va cuprinde în prima etapă, o sesiune “e-postere” , de prezentare a celor unsprezece  Laboratoare Zonale de Restaurare și Conservare din țară, în cadrul căreia vor fi decernate diplome și trofee omagiale.

Afis Salonul National de Restaurare
Afis Salonul National de Restaurare

A doua etapă a evenimentului va fi axată pe derularea Conferinței “Proiecte internaționale de restaurare și conservare”, în care reprezentanții din străinătate vor realiza prezentări specifice, oferind specialiștilor români oportunitatea de a fi la curent cu cele mai noi studii privind aparatura de performanță specifică procesului tehnologic de restaurare și conservare, precum și utilizarea în restaurare a celor mai noi tehnologii informațional-comunicaționale.

De asemenea, în cadrul Salonului Național de Restaurare și Conservare va avea loc o “Masă rotundă” – “Institutul de Restaurare din Valencia – 10 ani de la înființare/Laboratorul de Restaurare și Conservare al Muzeului Olteniei Craiova – 40 de ani de la înființare” , în cadrul căreia se va realiza o prezentare “în oglindă” a particularităților celor două entități.

Ca și în anii trecuți, Muzeul Olteniei va oferi specialiștilor participanți premii în semn de recunoaștere a competențelor și abilităților profesionale, piesele de patrimoniu expuse urmând a fi jurizate de specialiști consacrați în domeniu.

Urmare a acestei acțiuni va fi editat volumul “Restaurarea patrimoniului – Identitate culturală, 1975-2015”, ce  va reuni lucrările susținute de către specialiști, un album omagial “Laboratorul de Restaurare și Conservare al Muzeului Olteniei Craiova – 40 de ani de la înființare” și catalogul Salonului Național de Restaurare 2015.

Laboratorul de Restaurare și Conservare, din cadrul Muzeului Olteniei Craiova, cuprinde următoarele secții: investigații fizico-chimice, restaurare ceramică – sticlă-porțelan, metale, textile, carte veche și document, și își desfășoară activitatea cu un număr de 14 specialiști dintre care 12 acreditați ca experți în restaurare. Valoarea și eficiența activității desfășurate în cadrul Laboratorului de Restaurare și Conservare s-a concretizat în miile de obiecte de patrimoniu cultural național, aparținând instituțiilor muzeale, religioase și culturale, din țară,  salvate de la distrugere, dintre care amintim: Muzeul Olteniei Craiova, Muzeul de Artă Craiova, Filiala Academiei Române din Craiova, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” Craiova, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Brașov, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Județean de Artă și Istorie Gorj, Muzeul Orășenesc Corabia, Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul de Istorie  Miercurea-Ciuc, muzeele sătești din Celaru, Padea, Cernătești etc.

Valoarea specialiștilor Laboratorului de Restaurare și Conservare din cadrul Muzeului Olteniei Craiova a determinat ca acesta să fie acreditat pentru a asigura stagiul de practică al restauratorilor debutanți din rețeaua Ministerului Culturii, proiect ce are ca obiect formarea profesională a specialiștilor investigatori, restauratori și conservatori, valorificarea patrimoniului cultural național, conștientizarea, cunoașterea și evidențierea specificității domeniului restaurării și conservării.

Scroll to Top