01
Sep-2017

S-a semnat contractul de finantare pentru restaurarea Culei Cernatestilor din Dolj

Miercuri, 30 august 2017, biroul de presă al Consiliului Județean Dolj a emis un comunicat de presă ce anunță semnarea contractului de finanțare pentru proiectul privind restaurarea, consolidarea și promovarea monumentului istoric Cula Cernăteștilor din comuna Cernătești. Demersul, cu o valoare totală de 453.380 de euro, din care 347.067,52 euro asistență financiară nerambursabilă, este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Proiectul are prevăzută o durată de implementare de 46 de luni.

Cula Cernatestilor din Cernatesti, Dolj

Cula Cernatestilor din Cernatesti, Dolj

„Mă bucur să pot spune că astăzi ne întâlnim pentru a semna un nou contract de finanțare europeană. Este vorba de un demers în care credem foarte mult – restaurarea și dotarea Culei Cernăteștilor, un obiectiv înscris în lista monumentelor istorice de interes național.

Odată cu semnarea acestui contract, Consiliul Județean Dolj primește o sumă semnificativă de bani, cu care reușim să rezolvăm și o problemă foarte importantă legată de patrimoniul nostru, de trecutul acestor locuri. Cula Cernăteștilor a fost construită în secolul al XVIII-lea, din necesitatea micii boierimi de a se apăra împotriva incursiunii trupelor otomane de la sud de Dunăre.

Ideea acestui proiect a pornit de la un semnal de alarmă pe care l-a tras, în urmă cu câțiva ani, Uniunea Arhitecților din România – Filiala Euroregională Sud-Vest Oltenia, iar semnalul a fost cu atât mai puternic cu cât astfel de construcții fortificate se regăsesc cu precădere în zona de sud a României – în Dolj, Olt, Mehedinți, Vâlcea, Gorj, Argeș și Teleorman.

Alături de Cula Cernăteștilor, intenționăm să restaurăm și să consolidăm Cula Izvoranu-Geblescu, din comuna Brabova, pentru care am semnat deja contractul de finanțare la începutul acestei luni. Astfel, odată finalizat acest amplu demers, cele două obiective de o importanță cultural-istorică deosebită vor putea fi integrate în circuite turistice.

Este adevărat că această culă se află într-o stare mai bună decât cea din Brabova, pentru că, în anii ‘60, ea a fost preluată și restaurată de către comunitatea locală, iar în prezent funcționează ca un mic muzeu.

Cu toate aceste demersuri pentru care s-au semnat contracte, Consiliul Județean devine unul dintre principalii investitori în Dolj, urmând ca în 2018 să fie deschise foarte multe șantiere. Practic, cele mai multe dintre proiectele pe care le-am depus până în prezent pentru a atrage fonduri nerambursabile au fost declarate câștigătoare și au primit finanțare”, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

VEZI AICI VIDEO PREZENTARE CULA CERNĂTEȘTILOR DIN DOLJ!

La rândul său, Marilena Bogheanu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, a afirmat: „Ne întâlnim pentru a patra oară, în decurs de câteva luni, pentru a semna un nou proiect depus de către Consiliul Județean Dolj, proiect care cu siguranță că nu va fi și ultimul din anul acesta, deoarece se află în pregătire și alte documentații, pe alte scheme de finanțare.

Cula Cernăteștilor este un monument istoric de importanță națională, încadrat în categoria A, iar intervenția constă în lucrări de consolidare și restaurare, care nu afectează autenticitatea clădirii, în finisaje interioare și exterioare, în realizarea instalațiilor necesare, în digitizarea obiectivului și reamenajarea punctului muzeal, deoarece în momentul de față funcționează ca muzeu al artei populare.

Doresc să felicit atât Consiliul Județean Dolj, cât și pe membrii echipei de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, întrucât se depun eforturi intense pentru a asigura în timp record evaluarea și contractarea proiectelor, astfel încât să putem avea, la finalul anului 2018, un grad de absorbție cât mai ridicat.”

0

 likes / 0 Comments
Share this post:

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec