Stadionul Tineretului din Craiova – imagini de la Saptamana Olteniei din 1943

Conform unui articol din Gazeta de Sud, Stadionul Tineretului, legendara arenă a fotbalului din Bănie, astăzi o ruină, va fi pusă la pământ în acest an, la aproape 90 de ani de la darea în folosință. În locul acestuia, Consiliul Județean Dolj urmează să ridice un complex sportiv multifuncțional modern. Pentru a celebra lunga istorie a arenei craiovene, vă arătăm un album de imagini de excepție surprinse în 1943, în timpul manifestărilor Săptămânii Olteniei care au avut loc pe această arenă la 10 ani de la darea ei în folosință!

Fete cu voaluri, Romanați, Oltenia

Fotografiile sunt realizate de fotograful Willy Pragher pe 24 octombrie 1943 și aparțin Arhivei de stat Freiburg W 134, Colecția Willy Pragher I: negative de film I, dosar cu imagini 3-307 / c. 1930-1992. În ziua inaugurării Săptămânii Olteniei, arena craioveană a găzduit o mare manifestare artistică, în care spectatorii au ascultat muzică populară și au urmărit parade de port popular și dansuri folclorice din diverse zone ale țării. Fotografiile surprind atât participanții, spectatorii și atmosfera evenimentului, cât și clădirile din incinta stadionului (construite într-un superb stil neoromânesc), precum și alte monumente ușor recognoscibile din imediata apropiere a arenei, precum Catedrala Sf. Dumitru sau clădirea Gimnaziului Real / Colegiului Național Frații Buzești.

Hora mare
Participanți fugind spre tribune
Hora fetelor

Despre Săptămâna Olteniei

A fost o serie de manifestări culturale, sociale, politice și sportive dedicate regiunii Oltenia, care s-a desfășurat în perioada 24-31 octombrie 1943 la Craiova. Manifestările au fost patronate de Fundația Culturală Regală „Regele Mihai I”, Regionala Craiova, al cărei director era Șaban Făgețel (1884-1947), și inaugurate în prezența liderilor politici ai vremii (mareșalul Ion Antonescu, prim-ministrul Mihai Antonescu, miniștri din cabinetul acestuioa), dar și a autorităților locale și a reprezentanților Bisericii (mitropolitul Olteniei, Nifon Criveanu).

Călușari cu bețe
Dans

În Săptămâna Olteniei, la Palatul Jean Mihail a fost organizată o expoziție de anvergură, atunci fiind expuse pentru prima oară opere de Brâncuși. Cu acest prilej, craiovenii au putut să vadă pentru prima dată interioarele somptuosului palat.

Dans
Grup de dans din Borlova, Severin (nr.: azi Caraș-Severin)

De asemenea, tot atunci, la intrarea principală a Parcului Independenței (astăzi Parcul Nicolae Romanescu) a fost dezvelit bustul din bronz al marelui primar craiovean.

Horă de bărbați din Boian, Bucovina (nr.: azi în regiunea Cernăuți, Ucraina)
Hora din Boian, Bucovina (nr.: azi în regiunea Cernăuți, Ucraina)

Despre Stadionul Tineretului din Craiova

Stadionul a fost construit ca parte a unui complex sportiv la inițiativa lui Carol al II-lea. Se spune că lucrările de construcție a arenei ar fi durat în jur de 11 ani, complexul fiind ridicat pe un teren mocirlos. Regele Carol al II-lea a asistat la inaugurare, în anul 1933, la un meci între două rivale locale, Rovine Grivița și Craiu Iovan (mai multe despre rivalitatea dintre cele două echipe, într-un articol ProSport).

Călușari din Argeș
Dans cu bărbați în rânduri

Inițial, stadionul s-a numit „ONEF” (Stadionul Oficiului Național de Educație Fizică), ulterior primind numele de Stadionul Municipal „Regele Carol al II-lea”. La doar puțin timp i s-a schimbat numele în onoarea Regelui Mihai I. Denumirea actuală, de Stadionul Tineretului, datează din perioada comunistă.

Fete cu voaluri, Romanați, Oltenia
Fete cu voaluri, Romanați, Oltenia

De-a lungul timpului, pe stadion au avut loc atât evenimente sportive, cât și culturale și chiar politice. De exemplu, pe vremea când Ion Antonescu era în fruntea țării, stadionul a fost folosit pentru evenimente culturale, de propagandă, dar și pentru parade dedicate lui Adolf Hitler.

Horă de bărbați din Oltenia
Cântăreți la harmonica și flaut la microfon

Pe plan sportiv, Stadionul Tineretului a fost prima arenă pe care a jucat Universitatea Craiova. Echipa a jucat aici la înființare, în 1948, și a continuat să joace pe această arenă până în 1967, când casa Științei s-a mutat pe stadionul ”Central”.

Dans cu fete în pantaloni, Tulcea
Dans cu fete în pantaloni, Tulcea

Deși istoria, arhitectura și semnificația locului ar fi putut face din Stadionul Tineretului un monument istoric și un obiectiv sportiv, cultural și turistic, după 1989 acesta a început să se degradeze, ajungând la stadiul de ruină. În locul arenei, proprietarul acesteia, Consiliul Județean Dolj, va construi un complex sportiv multifuncțional cu o investiție estimată la 20 de milioane de euro, pentru care au fost solicitate fonduri de la bugetul de stat, prin Compania Națională de Investiții (CNI).

Spectatori
Spectatori

Sursă foto:

Arhiva de stat Freiburg W 134, Colecția Willy Pragher I: negative de film I, dosar cu imagini 3-307 / c. 1930-1992. Datare: 24 octombrie 1943

Surse articol:

Se pregăteşte demolarea stadionului „Tineretului“ din Craiova“. Gazeta de Sud, 11 aprilie 2022

Bucată din istoria Universității Craiova! Prima arenă a “Științei” a ajuns o ruină. Foto reportaj“. Fanatik.ro, 10 august 2020

Se demolează un stadion de legendă din România! Lăsat în paragină, locul unde s-a născut „Campioana unei mari iubiri” va fi înlocuit cu o sală utilă mai multor discipline“. Gazeta Sporturilor, 15 aprilie 2021

Scroll to Top