27
May-2017

Statui romane din Oltenia la Muzeul Olteniei Craiova

Colectivul Muzeului Olteniei Craiova vă invită la o nouă expoziție! Miercuri, 31 mai 2017, orele 11.00, are loc vernisajul expoziției Statui romane din Oltenia la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova (str. Madona Dudu, nr. 14). Evenimentul este conex manifestărilor prilejuite de Zilele Municipiului Craiova 2017.

Statui romane din Oltenia - Muzeul Olteniei Craiova

Statui romane din Oltenia – Muzeul Olteniei Craiova

Statuile epocii romane din Oltenia în particular și din Dacia în general reprezintă încă un subiect destul de puțin documentat. Motivele acestei insuficiențe constau în vandalizarea castrelor și orașelor antice după retragerea romanilor din Dacia, precum și în nevoia de metal (în cazul statuilor de bronz) sau de material de construcție (în cazul statuilor de piatră sau marmură, cele din urmă putând fi ușor transformate în var).

Concret, statuile de bronz și marmură care împodobeau odinioară forurile orașelor sau comandamentele castrelor romane din Oltenia, au fost distruse sistematic din motivele ce le-am menționat anterior. Din aceste cauze, s-au mai păstrat până în zilele noastre doar sumare fragmente (capete, membre, picioare, mâini, degete) ale acelor veritabile opere de artă ale antichității. Este sarcina arheologului sau a istoricului de artă, reconstituirea din micile bucăți păstrate, a statuilor epocii clasice greco-romane.

0

 likes / One comment
Share this post:
  1. Program Zilele Municipiului Craiova 2017 | Monumente Oltenia /

    […] Vernisaj expoziția temporară “Statui Romane în Oltenia”. […]

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec