09
Nov-2014

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza, Craiova

Cod LMI: DJ-III-m-B-08410

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de for public

Adresa: Str. Alexandru Ioan Cuza 2, în fața Primăriei Craiova

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Statuia lui Alexandru loan Cuza din Craiova este situată în fața fostului Palat Banca Comerțului (actualmente Primăria Municipiului Craiova), pe latura dinspre nord a grădinii English Park. Operă în bronz realizată în 1912 de către sculptorul italian Raffaello Romanelli, statuia a fost executată la comanda lui Mișu N. Popp (om politic craiovean, consilier județean și membru al Parlamentului României în 1911 și 1912).

Statuia îl înfățișează  pe Alexandru Ioan Cuza în picioare, purtând celebra sa uniformă de ofițer și mantia princiară pe umeri, ținându-și sabia cu ambele mâini. Pe soclu mai sunt amplasate trei tăblii inscripționate: una pe partea din față a soclului, purtând numele domnitorului, și două pe lateralele acestuia, prezentând texte cu descrierea măsurilor luate de Alexandru Ioan Cuza în timpul domniei sale, redate mai jos.

“Cuza Vodă a creat Unirea și în scurta lui domnie de șapte ani, a pus fundamentele statului român: a înapoiat domeniul național, moșiile închinate monastirelor grecești și a afirmat hotărîtor autocefalia bisericei romîne. El a împroprietărit cu pace 500000 familii de săteni și a constituit comunele rurale. A eliberat Poștele și Telegraful din stăpînirea străinilor. A suprimat privilegiile de clase, și prin organizarea Tribunalelor Curților și Înaltei Curți de Justiție și Casație. A pus bazele dreptății egale pentru toți și a organizat puterea militară a statului, chemând prin sorți pe toți tinerii la apărarea patriei.”

Statuia Alexandru Ioan Cuza Craiova - inscriptie

Statuia Alexandru Ioan Cuza Craiova – inscripție

“Cuza Vodă a creat școalele și universitățile și prin obligativitatea învățămîntului a dat avântul necesar culturii românești. Prin puterea voinței lui, a întemeiat adevărata suveranitate națională, pentru că la 2 mai 1864 a rupt Convenția de la Paris, impusă de streini la 1858 și a isbutit să facă pe marele puteri se recunoască românilor dreptul de a-și alcătui iei însă-și și fără amestecul nimănui așezămintele politice. Această mare isbîndă a făcut posibilă, la 1868, libera constituire a statului român.”

Statuia Alexandru Ioan Cuza Craiova - inscriptie

Statuia Alexandru Ioan Cuza Craiova – inscripție

Sculptorul Raffaello Romanelli a fost un artist cu o carieră prodigioasă, realizând peste 300 de opere importante, dintre care peste 40 se află în România. Între anii 1902 – 1913, el a efectuat mai multe sculpturi în România (statui de la Castelul Peleș și Castelul Pelișor, monumente funerare în Cimitirul Bellu, etc) și patru portrete ale Familiei Regale. Sculptorul a turnat în bronz două exemplare ale statuii domnitorului A. I. Cuza, una fiind amplasată la Iași, cealaltă fiind adusă la Craiova.

Deși statuia lui Cuza a ajuns la Craiova în anul 1912, instalarea ei într-una din piețele orașului s-a tot amânat din cauza diverselor jocuri politice de culise. Statuia a fost în cele din urmă depozitată în curtea casei lui Mișu N. Popp, de unde trupele germane care ocupaseră orașul în timpul Primului Război Mondial au ridicat-o în 1917 pentru a o topi. Intervenţia lui Mișu N. Popp și a primului ministru Alexandru Marghiloman pe lângă autoritățile de ocupație germane conduse de mareșalul Mackensen au făcut ca statuia să fie salvată.

În anul 1933 s-a amenajat un spațiu pentru statuie în părculețul de la Biserica Madona Dudu, dar aceasta nu a mai fost instalată pe respectivul amplasament. În anii următori, statuia a fost amplasată în scuarul dintre Calea Unirii și strada Mihail Kogălniceanu (între Hotel Minerva și fostul cinematograf Select, ulterior 30 Decembrie), și apoi mutată în actualul amplasament.

5

 likes / 3 Comments
Share this post:
  1. Manifestari la Craiova cu ocazia Zilei Unirii Principatelor | Oltenia Monumentala /

    […] 10:25 – 10:40 Depuneri de jerbe la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza […]

  2. 157 de ani de la Unirea Principatelor, sarbatoriti la Craiova | Oltenia Monumentala /

    […] Ora 12:25-12:40 Depuneri de jerbe (buchete de flori) la statuia domnitorului A.I. Cuza […]

  3. A. I. Cuza si Craiova. 2 momente. | Monumente Oltenia /

    […] ridicării unei statui a lui Cuza într-una din piețele centrale ale Craiovei i-a aparținut la începutul secolului al XX-lea lui […]

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec