Ultima saptamana a expozitiei Aurul si Argintul Antic al Romaniei la Muzeul Olteniei

Povestea  fabuloasă a Tezaurului Antic al României la Craiova se apropie de final, după o perioadă de aproximativ cinci luni cât expoziția „Aurul și Argintul Antic al României” a fost  găzduită în spațiile expoziționale ale Muzeului Olteniei. Publicul craiovean interesat mai are la dispoziție doar o săptămână, 25.03 – 01.04.2016, să viziteze remarcabila expoziție, expresie a culturii și conștiinței istorice românești, în condițiile în care aceasta  își va continua periplul prin țară, urmând a fi găzduită de Complexul Muzeal Național “Moldova” Iași.

Vizita la expozitia Aurul si Argintul Antic al Romaniei, Craiova
Vizita la expozitia Aurul si Argintul Antic al Romaniei, Craiova

Din perspectiva gradului de apreciere al vizitatorilor, evenimentul cultural de excepție – expoziția „Aurul și argintul Antic al României” s-a bucurat de un real succes la Craiova, căci peste 10.000 de vizitatori i-au trecut pragul, aspect mai mult decât onorabil pentru prestigioasa instituție muzeală.

Considerată deopotrivă, de muzeografi cât și de publicul muzeal craiovean, un act de cultură de o mare responsabilitate socială și științifică, expoziția „Aurul și Argintul Antic al României” a asigurat în egală măsură  o diversitate unică la nivel de expresie și o unitate la nivel de concept istoric, adresându-se și validând nevoia de cultură a tuturor categoriile de public, funcție de trăsăturile specifice acestora: de la vizitatorului local, individual, la turiștii străini, sau din afara localității, familiile cu copii, școlarii/studenții sau persoanele în vârstă.

Vizita la expozitia Aurul si Argintul Antic al Romaniei, Craiova
Vizita la expozitia Aurul si Argintul Antic al Romaniei, Craiova

Planificată inițial pentru a fi expusă la Craiova în intervalul 19 noiembrie 2015 – 31 ianuarie 2016, expoziția intinerantă „Aurul și Argintul Antic al României”   continuă să fie găzduită în spațiile expoziționale ale instituției până la data de 1 aprilie 2016, urmare a interesului crescut al publicului din regiunea Oltenia față de expunerea celor peste 1000 de artefacte istorice de excepție, ce au incitat și facilitat vizitatorilor o cale de cunoaștere directă către cea mai spectaculoasă și strălucitoare parte a istoriei României.

Podoabele din aur și argint, accesoriile vestimentare, armamentul de paradă, piesele de harnașament, consemnate în documentația istoriografică românească, constituie puncte de atracție pentru vizitatorii din zona Olteniei,  ce s-au oprit timp îndelungat asupra vitrinelor ce adăpostesc: brățările regale plurispiralice de aur de la Sarmizegetusa Regia, tezaurul de la Pietroasa (com. Pietroasele, jud. Buzău), binecunoscut publicului sub numele de „Cloșca cu puii de aur”, ansamblurile princiare getice de la Agighiol (jud. Tulcea) și Peretu (jud. Teleorman), piese din inventarele princiare de la Apahida, Cluj-Someșeni, tezaurul monetar de la Vârtop – Dolj, cuprinzând 45 de monede, numeroase fibule, fragmente de coliere, pandantive, brățări, inele etc., sau alte artefacte de o reală valoare, descoperite în siturile arheologice din Dolj (Moțăței, Drănic, Brabova, Daneți, Maglavit, Radovan), dar și în Mehedinți și Olt.

O analiză atentă a audienței publicului, relevă faptul că s-a înregistrat un număr impresionant de vizitatori individuali, proveniți din toată regiunea Olteniei și/sau zone limitrofe acesteia (Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Teleorman etc), peste 6000, net superior publicului organizat în grupuri, aproximativ, 4110, ceea ce validează pe deplin succesul/interesul real pe care această expoziție l-a determinat.

Expoziția „Aurul și Argintul Antic al României” va fi deschisă publicului până la data de 1 aprilie a.c. inclusiv, la sediul Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova din strada „Madona Dudu” nr. 14, putând fi vizitată zilnic, de luni până vineri, în această ultimă săptămână, între orele 9.00 și 17.00. Prețurile biletelor este cel practicat în mod obișnuit de muzeul craiovean: 5 lei adulți și 2,5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Scroll to Top