17
Nov-2015

Vernisajul expozitiei Aurul si Argintul Antic al Romaniei la Muzeul Olteniei

În perioada 19 noiembrie 2015 – 31 ianuarie 2016, Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, are onoarea de a găzdui și prezenta publicului expoziția eveniment „Aurul și Argintul Antic al României”, cel mai important proiect expozițional, de anvergură națională, realizat în România în ultimii 20 de ani, manifestare organizată sub egida Ministerului Culturii, de către Muzeul Național de Istorie a României, în colaborare cu 31 de muzee de arheologie și istorie din țară.

Eveniment original atât prin maniera de abordare a problematicii istorice, cât și prin asocierea inedită a celor mai frumoase piese din colecțiile patrimoniale ale celor 32 de muzee participante la proiect, expoziția „Aurul și Argintul Antic al României” se dorește a fi un spațiu de comunicare și (re)descoperire a unei multitudini de istorii din trecutul României.

O impresionantă incursiune istorică, realizată de specialiștii Muzeului Național de Istorie a României și ai muzeelor din țară, într-o perioadă de peste 6.000 de ani, a permis ca publicul să aibă posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur proiect, capodoperele orfevrăriei preistorice și antice din țara noastră – în fapt, peste 1.000 de piese arheologice din metale prețioase, de o valoare istorică deosebită, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României.

Aparent inalterabile, de o frumusețe aparte, încărcate cu profunde și multiple calități și sensuri simbolice, exponatele proiectului „Aurul și Argintul Antic al României” reprezintă unele dintre cele mai valoroase bunuri din patrimoniul cultural al țării noastre, multe unice în Europa și în lume, oferind ocazia de a admira obiecte în care valoarea intrinsecă a materialului se îmbină cu măiestria execuției, dar și cu bogăția simbolică.

Relația dintre ipostazele metalului prețios și universul material al diferitelor epoci și perioade istorice este surprinsă, într-o anumită măsură, prin redarea în integralitate a contextelor din care au fost selectate piesele din aur și argint.

Insignă, însemn, prestigiu, sacralitate, bogăție sau pur și simplu podoabă – acestea sunt doar câteva dintre sensurile pe care le pot concentra piesele din metale prețioase. De-a lungul timpului, în slujba evidențierii acestor roluri au fost investite pricepere tehnică, îndemânare și imaginație, care au condus și către o mare diversitate formală.

Artefactele, expuse într-un spațiu expozițional de aproape 300 mp, reprezintă adevărate puncte de referință în arta metalului prețios punând în valoare efectele cromatice ale combinației dintre strălucirea multicoloră a pietrelor prețioase și cea a aurului și argintului. Astfel, întâlnim în expoziție piese precum diadema de la Bunești-Averești, în care siluetele animalelor fantastice și formele florale elaborate se îmbinau cu accentele de culoare conferite de incrustațiile cu email sau pastă de sticlă, obiecte din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Agighiol sau Peretu). Se evidențiază diversitatea și bogăția de forme a orfevrăriei dacice (brățările plurispiralice din aur descoperite în zona cetății de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgești, Tășad, Sacalasău, Rociu, Bălănești etc.) și, nu în ultimul rând, inventarele funerare și tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichității Târzii, (Pietroasa, Apahida, Cluj-Someșeni sau Histria).

Reprezentând un reper de referință al arheologiei din sud-vestul țării, Muzeul Olteniei Craiova contribuie la proiectul „Aurul și Argintul Antic al României” cu 89 de piese din aur și argint, dintre care remarcăm tezaurul de la Vârtop, compus din 45 de monede și numeroase alte obiecte de podoabă, dar și piese din aur de la Romula (un medalion și un inel), precum și alte artefacte (coliere, pandantive, brățări, inele), descoperite în siturile arheologice din județele Dolj (Moțăței, Drănic, Daneți, Maglavit, Fântânele), Mehedinți și Olt. Printre cele mai impresionante piese se numără și un disc metalic, parte a unui scut datat la sfârșitul Epocii Bronzului și începutul Epocii Fierului.

Muzeul Național de Istorie a României a demarat acest proiect expozițional în decembrie 2013, iar, până în prezent, expoziția a fost itinerată la Timișoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Alba Iulia, Buzău, Craiova, urmând ca, din luna februarie 2016, să își continue periplul prin țară către Pitești, Iași, Constanța, Piatra Neamț și Suceava.

Expoziția „Aurul și Argintul Antic al României” va fi deschisă publicului începând cu ziua de joi, 19 noiembrie, la sediul Secției Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, din strada Madona Dudu, nr. 14, putând fi vizitată până la data de 31 ianuarie 2016, zilnic, de luni până duminică (cu excepția sărbătorilor legale, respectiv 25-27 decembrie 2015 și 1-3 ianuarie 2016), între orele 9.00 și 17.00.

Prețurile biletelor vor fi cele practicate în mod obișnuit de muzeul craiovean: 5 lei pentru adulți și 2,5 lei pentru elevi, studenți, pensionari.

1

 likes / 4 Comments
Share this post:
 1. Vizitam impreuna Aurul si Argintul Antic al Romaniei | Oltenia Monumentala /

  […] Citiți mai multe despre expoziția „Aurul și Argintul Antic al României”! […]

 2. Participare evenimente Craiova 18-24.01.2016 | Oltenia Monumentala /

  […] a lui Laurențiu Nica de la Casa de Cultură “Traian Demetrescu” și la expoziția “Aurul și Argintul Antic al României” de la Muzeul […]

 3. Tur de Craiova pentru vizitatorii Targului de Turism al Olteniei | Oltenia Monumentala /

  […] științele naturii, carte veche. În incinta Muzeului Olteniei se poate vizita și Expoziția „Aurul și Argintul Antic al României”, vizitatorii putând astfel să afle  povestea fabuloasă a Tezaurului Antic al României. […]

 4. Strainii din Craiova, invitati la muzeu | Oltenia Monumentala /

  […] Citiți mai multe despre expoziția „Aurul și Argintul Antic al României”! […]

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec