Zilele Europene ale Patrimoniului 2013

Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o inițiativă comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene ce include sub aceeași umbrelă, cu motto-ul “Europa: un patrimoniu comun”, 50 de state semnatare ale Convenției Culturale Europene. Programul anual oferă posibilitatea de a vizita în mod gratuit clădiri, monumente și situri, majoritatea cărora nu sunt accesibile publicului, cu scopul de a facilita accesul și a crește interesul pentru patrimoniul cultural și arhitectural.

Logo Zilele Europene ale Patrimoniului
Logo Zilele Europene ale Patrimoniului

Evenimentul a început în 1984 în Franța, sub patronajul Ministerului de Cultură, iar un an mai târziu a fost preluat de Consiliul Europei. Titulatura actuală a fost acordată în 1999, când Consiliul Europei, sprijinit de Uniunea Europeană, s-a alăturat în patronarea manifestărilor. Până în 2010, 50 de state s-au alăturat Convenției Culturale Europene și au început să organizeze Zilele Europene ale Patrimoniului.

Programul, ce atrage anual în jur de 10 de milioane de vizitatori, se desfășoară în mod tradițional în luna septembrie. Conform portalului EuropeanHeritageDays.com, România nu figurează cu activități pentru această ediție a evenimentului, deși Ministerul Culturii din țara noastră a publicat informații despre aceasta încă din luna iunie. Conform comunicatului emis de minister, cea de-a XXI-a ediție a ZEP în România va avea loc sâmbătă, 21 septembrie 2013, și va include evenimente cu tema “Patrimoniul cultural – oglindă a pomiculturii și viticulturii”.

Zilele Europene ale Patrimoniului 2013
Zilele Europene ale Patrimoniului 2013

Din comunicat, redăm următoarele:

“În cadrul patrimoniului arhitectural, există spații dedicate conservării fructelor, pivinițe sau hrube pentru vin în care se pot organiza vizite ghidate în cadrul Z.E.P.

Colecțiile din muzeele dedicate pomiculturii ori viticulturii sunt mărturii materiale ale istoriei acestor ocupații pe întreg teritoriul românesc.

Dogăritul, meșteșugurile de confecționat unelte și instalațiile utilizate în pomicultură sau viticultură pot fi prezentate prin ateliere demonstrative.

„Drumul viilor şi vinului” sau „Drumul fructelor” din diverse regiuni pot constitui motivații pentru organizarea de vizite la podgorii, la conace ori pivnițe.”

Evenimentele culturale urmează să fie coordonate în fiecare regiune de către direcțiile județene pentru cultură, cu scopul de a reflecta specificul local al temei. În regiunea Oltenia, manifestări cu ocazia ZEP se vor organiza în județele Vâlcea și Gorj. Nu avem încă informații despre evenimente organizate în județele Dolj, Olt și Mehedinți.

În Gorj, Consiliul Județean, Muzeul Județean, DJC Gorj și Biblioteca Județeană organizează o expoziție temporară la sediul muzeului vineri, 20 septembrie.

În Vâlcea, activitățile propuse, organizate de Muzeul Județean Vâlcea și DJC Vâlcea, vor avea loc sâmbătă, 21 septembrie, între orele 10.00-18.00, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni. Acestea includ vizite tematice cu intrare liberă, cu scopul punerii în valoare a bogatului patrimoniu arhitectural din zonă, sub titlul generic: „Case și instalații tehnice tradiționale din zona pomicolă și viticolă vâlceană”.

Scroll to Top