Castrul roman de la Racarii de Jos

Cod LMI: DJ-I-s-B-07912

Categoria: B – monument de interes local

Natura: monument de arheologie

Datare: sec. II p. Chr.

Adresa: La gara CFR Răcari

Localitate: sat Răcarii de Jos; comuna Brădeşti

Judeţ: Dolj

Ruinele castrului roman de la Răcarii de Jos au fost descoperite la sfârșitul secolului al XIX-lea, săpăturile arheologice derulate aici dovedind că fortificația militară, ce măsura cu aproximație 170 de metri lungime și 145 lățime, a dominat întreaga zonă de pe malul Jiului din perioada războaielor daco-romane și până spre marea retragere aureliană.

Planuri întocmite de arheologi iluştri, precum Pamfil Polonic, în 1898, şi Dumitru Tudor, în 1965, au lansat însă o ipoteză uluitoare, susţinută şi de arheologul Dorel Bondoc, care a reluat cercetările în zonă: în jurul castrului s-ar fi dezvoltat o întreagă aşezare civilă, desfăşurată pe aproape 40 de hectare. (cod LMI-DJ-I-s-B-07911)

Situl cuprinde un castru roman care a funcționat în patru perioade distincte, din timpul războaielor daco-romane (101-106 p.Chr.), până aproape de retragerea romană (271 p.Chr.). Garnizoană a cavaleriei unei unităţi auxiliare, fortăreaţa a măsurat, în perioada sa cea mai avansată de dezvoltare, 170 x 145 m între zidurile de aparare, şi aproximativ 250 x 180 m între șanțurile de apărare.

O așezare cvasi-urbană s-a dezvoltat în jurul castrului, cu dimensiunile inițiale estimate între 8 și 10 ha, suprapuse parțial peste actuala stație de cale ferată și liniile de cale ferată vecine, pe drumul european și satul Răcarii de Jos. Obiectivul militar a avut, ca scop principal, supravegherea unui port important la râul Jiu, cât și controlul căilor de acces spre sud (Dunărea), nord (Munții Orăștiei) și Vest (Drobeta – principala cale de acces a romanilor în Dacia). Conform domnului Florin Ridiche, managerul Muzeul Olteniei, aici își avea sediul unitatea romană de călăreți Numerus Maurorum (aprox. 500 de călăreți originari din nordul Africii). După războaiele daco-romane, această unitate militară, cu sediul în castrul de la Răcari, a avut rolul să asigure ordinea în nou formata provincie Dacia Inferior, ulterior, Dacia Malvensis. O subunitate a Numerus Maurorum a staționat la Pelendava, având rolul de a pacifica noul cucerit trib dacic al pelilor.

Descoperirile făcute de-a lungul timpului sunt mai mult decât suficiente pentru a spune despre Răcari că este unul dintre cele mai importante situri din Oltenia, al treilea ca mărime după Slăveni și Bumbești, dar extrem de bine conservat. Aici s-a descoperit un mic tezaur monetar de aurei, adică bani din aur, cu o puritate de 98 la sută, din timpul împăratului Vespasian, cât și numeroase obiecte ceramice de lux, inscripții și statuete.

Situl arheologic de la Răcarii de Jos este avantajat de poziţionarea sa propice dezvoltării unui proiect turistic. La şase kilometri de Filiaşi şi 29 de centrul Craiovei, la 200 de metri de una dintre cele mai aglomerate şosele ale Europei (DE 70), situl devine cu atât mai important cu cât exploatarea sa turistică nu ar necesita investiţii în plus pentru infrastructură.

Autor: Carla DODOCIOIU

Scroll to Top