Participare evenimente: Inaugurarea Culelor Cernăteștilor și Izvoranu-Geblescu din Dolj

Vineri, 15 septembrie 2023, la invitația Consiliului Județean Dolj, echipa Asociației Monumente Oltenia a participat la inaugurarea Culelor Cernăteștilor și Izvoranu-Geblescu. Evenimentul, care a marcat redarea circuitului turistic a două din cele trei cule din județul Dolj în urma unui amplu proces de consolidare și restaurare făcute de Consiliul Județean Dolj și amenajare realizată de specialiști de la Muzeul Olteniei, a reunit oficialități, reprezentanți ai instituțiilor de cultură, arhitecți, parteneri, membri ai mass-media, dar și alte persoane interesate și curioși care au dorit să viziteze culele și să participe la manifestările artistice care au urmat inaugurării.

Cula Cernăteștilor din Cernătești, jud. Dolj
Cula Cernăteștilor din Cernătești, jud. Dolj

Salutăm și noi eforturile Consiliului Județean Dolj, ale instituțiilor subordonate și ale altor instituții publice de a recupera patrimoniul cultural și istoric și depunem eforturile necesare de a contribui la succesul acestora. Pentru noi, evenimentul inaugural a fost un bun prilej de a vizita cele două construcții semifortificate, de a asculta informațiile prețioase ale ghizilor, dar și de a socializa cu prieteni și colegi care împărtășesc cu noi pasiunea pentru patrimoniul construit al Olteniei.

Cula Cernatestilor - amenajarea interioara
Cula Cernatestilor – amenajare interioară
Cula Brabova - icoană cu ștergar
Cula Brabova – icoană cu ștergar

Atmosfera de sărbătoare a fost completată de momente artistice de excepție, de preparateculinare tradiționale și de lucrările iscusite expuse de meșteri populari.

Inaugurare Cula Brabova - mesteri populari
Inaugurare Cule Dolj- lucrări ale meșterilor populari

Intervențiile asupra celor două construcții reprezentative pentru zona noastră, încadrate drept monumente istorice de categoria A, au fost efectuate în cadrul unor proiecte pe fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Semnarea celor două proiecte a avut loc în august 2017, lucrări incluse în proiect vizând, în mare parte, consolidarea clădirilor aflate în diferite stadii de degradare, într-o variantă care să păstreze autenticitatea construcțiilor, dar și restaurarea elementelor din lemn, metal și zidărie, reconstituirea cât mai fidelă a celor care nu mai puteau fi restaurate, precum și executarea finisajelor interioare și exterioare, păstrându-se într-o măsură cât mai mare materialele originale.

Cula Brabova - elemente din lemn
Cula Brabova – elemente din lemn

Pentru dotarea și amenajarea culelor, specialiștii au procurate obiecte tradiționale, dar și echipamente moderne, interactive (tablete, ecrane, panouri informative), asigurându-se astfel o formulă de prezentare digitală modernă și atractivă.

Începând de sâmbătă, 16 septembrie, cele două monumente – pe care autoritățile locale vor să le propună spre înscrierea în patrimoniul UNESCO -, sunt deschise vizitatorilor.

Program vizitare: marți-duminică, între orele 9:00 și 17:00

Acces: gratuit până la sfârșitul anului

Scroll to Top