10
Jul-2013

Biserica Evanghelica-Luterana Craiova

Cod LMI: DJ-II-m-B-08138

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: mijl. sec. XIX

Adresa: Calea Unirii 13

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Biserica Evanghelică Luterană (de cult augustan) este găzduită într-un monument istoric de arhitectură de interes local, situat în centrul municipiului Craiova, pe Calea Unirii, nr. 13. Clădirea este situată lângă Palatul Jean Mihail (azi Muzeul de Artă) și vis-a-vis de Banca Națională a României – Filiala Dolj.

Biserica Evanghelica Luterana, Craiova

Biserica Evanghelica Luterana, Craiova

Construcția actuală datează de la mijlocul secolului al XIX-lea, fiind ridicată la inițiativa arhimandritului Ciuche. Conform unui articol apărut în nr. 29-30, ianuarie –aprilie 1927, din Arhivele Olteniei , intitulat “Cu privire la Protestantism în Țara Românească”, în anul 1838 în Craiova erau 61 familii de protestanți, numărul acestora crescând la aproximativ 250 până în iulie 1839. Marea majoritate a acestora era formată din protestanți de diferite etnii, în special englezi, austrieci, prusaci și ruși stabiliți în Craiova. Pe baza acestei statistici, a unui raport emis de “departamentul trebilor bisericești” și a unei cereri a arhimandritului, Alexandru Dimitrie Ghica Voievod, domnul Țării Românești, aprobă în 1839 construirea unei capele de rit protestant la Craiova. Singura condiție impusă de domnitor a fost ca prozeliții să nu fie acceptați în această biserică. Ulterior, arhimandritul reformaților Statului Valahiei acceptă condiția domnitorului și solicită permisiune pentru ridicarea capelei și de la Episcopul Râmnicului.

Biserica Evanghelica Luterana, Craiova - decoratiuni fatada

Biserica Evanghelica Luterana, Craiova – decoratiuni fatada

Un anume arhitect Lindhorst ridică edificiul actual în cea de-a doua jumătate a secolului (se bănuiește că în jurul anilor 1870-1872). Cu toate acestea, aflăm că în 1861 Comunitatea Evanghelică din Craiova trece în grija Oficiului Prusac pentru Culte, statul prusac obligându-se să asigure buna funcționare a școlii și a parohiei. Acesta este un indiciu că biserica e posibil să fi fost ridicată mai devreme decât se preconizează. În anul 1881, în spatele bisericii este înființată Școala Confesională Evanghelică, la care pastorul comunității evanghelice însoțit de trei învățători se ocupau de educația a 131 elevi. Această instituție a fost activă până în 1945, când a fost închisă de regimul comunist.

Biserica Evanghelica Luterana, Craiova - clopotnita

Biserica Evanghelica Luterana, Craiova – clopotnita

Clădirea ce găzduiește biserica evanghelică, considerată a fi cel mai vechi lăcaș de cult protestant din Oltenia, aparține stilului neo-renascentist. În fața sa, până la poarta de intrare, se întinde o curte lungă, străjuită de copaci, străbătută de două alei laterale care conduc spre biserică.

Biserica Evanghelica Luterana, Craiova - curtea bisericii

Biserica Evanghelica Luterana, Craiova – curtea bisericii

În prezent, biserica găzduiește atât comunitatea evanghelică-luterană, ce cuprinde un număr de 34 enoriași, cât și pe cea reformată. Slujbele sunt susținute de pastori ai Consistoriului Districtual Evanghelic din Sibiu în prima duminică a lunii și cu ocazia praznicelor împărătești.

 

3

 likes / 4 Comments
Share this post:

Comments are closed.