06
Jun-2013

Banca Nationala a Romaniei, Filiala Dolj, Craiova

Cod LMI: DJ-II-m-B-08137

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1888

Adresa: Calea Unirii 6

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Banca Națională a României – Filiala Dolj este găzduită într-un monument istoric de arhitectură de interes local, situat în centrul municipiului Craiova, pe Calea Unirii, nr. 6 (capătul dinspre Valea Vlăicii). Clădirea este situată lângă Casa Constantin Vălimărescu și vis-a-vis de Biserica evanghelică.

Banca Nationala a Romaniei - filiala Craiova

Banca Nationala a Romaniei – filiala Craiova

Imobilul, ce datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea (1887 – 1888), a fost construit pentru a servi drept sediu al sucursalei județene a Băncii Naționale a României, instituție înființată în 1880. Dezvoltarea țesăturii de agenții ale BNR a început în 1891 și s-a terminat pe întreg cuprinsul țării în 1900, provocând un curent de mare expansiune a mișcării bancare românești. Pe lângă BNR, printre marile bănci care au luat ființă în România în acea perioadă se mai numără și Banca Comerțul din Craiova (fondată la 1898 din inițiativă românească și capital românesc), al cărei palat găzduiește astăzi Primăriei Craiovei.

Printre personalitățile care au contribuit decisiv la înființarea instituției și dezvoltarea rețelei județene s-a numărat și scriitorul și economistul politic craiovean Eugeniu Carada (29.11.1836, Craiova – 10.02.1910, București). Carada a contribuit la întocmirea proiectului Constituției de la 1866. În timpul Războiului de Independență, Carada a devenit mâna dreaptă a lui Ion Brătianu, pentru care a îndeplinit numeroase misiuni diplomatice în străinătate. Pentru meritele sale, i s-au oferit locuri în Parlament și Guvern, pe care Carada le-a refuzat pentru că “onorurile îi displaceau”. A acceptat, însă, propunerea lui Brătianu de a organiza din punct de vedere tehnic proaspăt înființata Bancă Națională a României, al cărei director a devenit în februarie 1883. Pentru contribuția lui Eugeniu Carada la dezvoltarea întregii societăți românești, în Craiova s-a amplasat un monument în onoarea lui și o stradă din zona centrală îi poartă numele.

Banca Nationala a Romaniei - filiala Craiova - fatada dinspre Calea Unirii

Banca Nationala a Romaniei – filiala Craiova – fatada dinspre Calea Unirii

Primul director al Băncii Naționale a României – filiala Dolj a fost Elefterie Cornetti (1831-1910), mai cunoscut drept fondator al Școlii de Muzică „Elefterie și Elena Cornetti” (azi Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti”). Fiu al negustorului și proprietarului de pământuri Crăciun Ioanovici și al Ecaterinei, Elefterie își ia numele de familie, evident italienizat, după cel al moșiei Cornetu, rămasă moștenire de la părinți. Cariera acestuia pornește de la funcția de casier al Consiliului Municipal Craiova, deținută până în 1861, și continuă cu alte funcții publice: consilier muncipal în 1859, comandant de companie în garda cetățenească a Craiovei, prefect de Mehedinți, senator liberal (pe viață). Din 1887 devine primul director al Băncii Naționale, filiala Craiovei.

Revenind la sediul sucursalei doljene a BNR, acesta se remarcă prin stilul arhitectural specific sfârșitului de secol XIX, ce combină eclectismul european și neoclasicismul cu influențe Art Deco (stil neoclasic, baroc târziu și francez liber interpretat). Responsabili de construcția imobilului au fost antreprenorii Dimitrie Nedelcu și Domenico Costa, cei care se mai ocupaseră în 1885-1886 și de construcția sediului sucursalei Galați a instituției. Nedelcu mai participase la construcția Hotelului Casino Minerva și a Liceului Carol I din Craiova, în timp ce Costa avusese în grijă ridicarea Palatului Bursei (actuala Bibliotecă Națională) și Palatul Camerei (actualul Palat al Patriarhiei) din București. Dispusă pe un singur etaj, clădirea din cărămidă și piatră sculptată impresionează prin suprafața sa totală (1.500 mp), înălțimea camerelor (holul central are o înălțime de 7 m) și grandoarea decorațiunilor din interior (uși, geamuri, candelabre, mobilier, mozaicuri). La demisol se găsește Tezaurul băncii, care a fost folosită multă vreme drept casierie.

Banca Nationala a Romaniei - filiala Craiova - vedere de pe Calea Unirii

Banca Nationala a Romaniei – filiala Craiova – vedere de pe Calea Unirii

Clădirea găzduiește aceeași instituție ca și în urmă cu 125 de ani, Banca Națională a României – filiala Dolj. Pe lângă birourile administrative și ale conducerii instituției, în imobil se mai află și un birou al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului și Serviciul de Inspecție Bancară al sucursalei.

În anul 2000 au fost efectuate lucrări de conservare și restaurare ce au vizat portalul și frontispiciul fațadei principale (capitelurile pilaștrilor și cartușele decorative), ancadramentele ferestrelor, frontispiciile și consolele, curățirea pietrei originale și completarea lacunelor cu simili-piatră.

În anul 2008 au fost făcute demersuri în vederea consolidării clădirii, ce au inclus o expertiză tehnică și proiectul tehnic. Doi ani mai târziu s-a anunțat faptul că imobilul va fi renovat și consolidat cu fonduri de la Banca Centrală, lucrările vizând demisolul, tâmplăria, instalațiile electrice și sanitare și elementele arhitectonice.

În prezent se fac lucrări de consolidare, amenajare, restaurare şi modernizare a sediului Agenţiei Dolj a Băncii Naţionale a României.

Banca Nationala a Romaniei, filiala Craiova - renovare 2016

Banca Nationala a Romaniei, filiala Craiova – renovare 2016

3

 likes / 7 Comments
Share this post:
 1. Biserica Evanghelică Luterană (de cult augustan) Craiova | Oltenia Monumentala /

  […] Biserica Evanghelică Luterană (de cult augustan) este găzduită într-un monument istoric de arhitectură de interes local, situat în centrul municipiului Craiova, pe Calea Unirii, nr. 13. Clădirea este situată lângă Palatul Constantin Mihail (azi Muzeul de Artă) și vis-a-vis de Banca Națională a României – Filiala Dolj. […]

 2. Monumente istorice: Casa Constantin Valimarescu Craiova | Oltenia Monumentala /

  […] alte monumente istorice semnificative pentru orașul Craiova, ce includ Casa Stoilov-Bolintineanu, Banca Națională a României – filiala Dolj și Biserica Catolică Toți Sfinții / Sf. Anton. Imobilul datează de la sfârșitul secolului […]

 3. Craiova in imagini de epoca | Oltenia Monumentala /

  […] pe Calea Unirii înainte de a ajunge la Grădina Bibescu. Vom vedea astfel Casa Vălimărescu, Banca Națională a României, Palatul Jean Mihail, Banca Olteniei, Palatul Administrativ, Palatul Nou ce aparținea Băncii […]

 4. Ziua portilor deschise la Banca Nationala a Romaniei | Monumente Oltenia /

  […] teritoriu. Cu acest prilej, în Oltenia vor putea fi vizitate clădirea sucursalei regionale Dolj (Banca Națională a României – filiala Dolj din Craiova, Calea Unirii, nr. 6) și clădirea agenției Gorj (Casa Ion Carabatescu din Târgu […]

 5. Participare evenimente Craiova: Ziua portilor deschise la BNR | Monumente Oltenia /

  […] care au trecut pragul clădirii de patrimoniu a Băncii Naționale a României – filiala Dolj au putut afla mai multe detalii despre istoria BNR și istoria monedei naționale, precum și […]

 6. Iulian MARES /

  Buna ziua,
  AM PRIMIT DE LA UN atm O BACNOTA DE 100 LEI RUPTA IN PARTEA DE JOS, INSA DATELE DE IDENTIFICARE SUNT OK. INTRUCAT IN COMERT NU ESTE PRIMITA, POT APELA LA DUMNEAVOASTRA PENTRU A MI-O SCHIMBA?
  cU STIMA,
  iULIAN

  • Dana Ilie /

   Buna ziua! Trebuie sa mergeti sa intrebati la Banca Nationala (nu suntem noi).

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec