Bustul generalului S. Stoilov, Craiova

Cod LMI: DJ-III-m-B-08412

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de for public

Adresa: Str. George Enescu, nr. 78, în cimitirul Sineasca

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Bustul în bronz al generalului Simion Stoilov, militar de carieră, participant la Războiul pentru Independență, este o operă din 1902 a sculptorului Frederic (Fritz) Storck. Bustul, ce se afla pe un soclu de piatră în Cimitirul Sineasca din Craiova, a dispărut înainte de anul 2000.

Despre gen. Simion Stoilov

Simion Stoilov (altă grafie – Stoilow) s-a născut la 3 februarie 1841 în Craiova. A urmat studiile Școlii militare de ofițeri din București (1857), urmând apoi o pestigioasă carieră militară. A devenit pe rând sublocotenent (1859), locotenent (1861), căpitan (1863), maior (1870). A plecat pe front cu Regimentul 4 de linie cu garnizoana la Craiova, remarcându-se în luptele de la Bukov (noiembrie 1877) și de la Plevna. Pentru meritele sale deosebite din timpul războiului, a fost decorat cu Ordinele Steaua României, Virtutea militară, Sf. Ana (ordin rusesc), Takov (ordin sârb) și medaliile Trecerea Dunării și Apărătorii Independenței. În anul 1878 a fost avansat locotenent-colonel, apoi comandant al Diviziei a II-a Infanterie și general de brigadă.

A fost căsătorit cu Maria (1857-1892), una din cele două fete ale colonelului Ion Greceanu cu Policsenia Bengescu, fiica lui Costică Bengescu cu Olga, născută Lahovary. Din căsnicia lor a rezultat un fiu, Simion, viitorul mare matematician și reputat academician român.

A murit la 27 aprilie 1901 în Craiova.

Casa familiei Stoilov, în care a locuit și viitorul matematician în timpul studiilor liceale, se găsește și astăzi în Craiova, pe Calea Unirii, nr. 5.

Monumentul Generalului Simion Stoilov
Monumentul funerar al Generalului Simion Stoilov

Despre bust

Conform unui articol din Gazeta de Sud din 2013 ce îi citează pe Florea Firan și Alexandru Firescu în volumul „Craiova“, bustul l-ar fi înfățișat pe gen. Stoilov în uniformă de gală, purtând cu mândrie ordinele și medaliile care i-au fost acordate pentru actele de vitejie de pe câmpul de luptă.

Pe două din fețele soclului se pot citi inscripțiile “Generalul S. Stoilow, Comandatul Divisiei II Infanterie (1843-1901)” , respectiv “Olga General S. Stoilow născută Greceanu 1855-1931”. Alături de monumentul gen. Stoilov, în același plaț, se mai află 3 monumente funerare, în memoria Polixeniei Greceanu Logadi, născută Bengescu (m. 1873), a Eugeniei Stoilow (1901-1940), respectiv a Mariei Greceanu (1857-1892) și a lui Alexandru Stoilow (1878-1942).

Platul familiei Stoilov-Greceanu din cimitirul Sineasca din Craiova
Platul familiei Stoilov-Greceanu din cimitirul Sineasca din Craiova

Bustul gen. Stoilov ar fi fost primul monument de for public executat de Frederic Storck și așezat în Cimitirul Sineasca. Sculptorul a mai realizat și monumentele familiei Alexandrescu, al lui Ghețianu, al lui Leonte Leontian, al lui Otton Sachelarie și al lui Constantin Vălimărescu.

Conform unei adrese a Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Dolj, bustul generalului Stoilov a dispărut de pe soclu înainte de anul 2000.

 

Surse:

Firescu Alexandru și Gheorghiu Constantin, “Craiova, mon amour”. Scrisul Românesc, Craiova, 2009

Stoilow, Simion. Aman.ro

Mateiaș Minuna, “Oameni. Fapte. Locuri”. Ed. Aius, Craiova, 2022

Scroll to Top