19
Nov-2018

Monumentul funerar al lui C. Valimarescu, Craiova

Cod LMI: DJ-IV-m-B-08453

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument memorial și funerar

Adresa: Str. George Enescu, nr. 78, în cimitirul Sineasca

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Monumentul funerar al lui Constantin Vălimărescu din cimitirul Sineasca din Craiova este un bust din bronz așezat pe un soclu. Lucrarea, realizată de sculptorul român Frederic (Fritz) Storck în 1913, îl înfățișează pe Constantin Vălimărescu îmbrăcat în roba de magistrat, purtând la gât Crucea României.

Bustul lui Constantin Valimarescu - Cimitirul Sineasca din Craiova

Bustul lui Constantin Valimarescu – Cimitirul Sineasca din Craiova

Despre Constantin Vălimărescu

Constantin Valimarescu

Constantin Valimarescu (Sursa foto: aman.ro)

Constantin Vălimărescu s-a născut la 18 ianuarie 1848 în comuna Moțăței, județul Dolj, într-o familie boierească. A urmat studii de drept în Franța, la Toulouse, unde și-a obținut și doctoratul în acest domeniu. După ce și-a terminat studiile în străinătate, a revenit în țară, unde a intrat în magistratură. A activat ca procuror (1874) și membru de ședință la Tribunal (1877). Ulterior s-a mutat la Curtea de Apel din Craiova, unde a îndeplinit de rând funcțiile de procuror (1883), președinte (1907) și prim președinte (1911).

Constantin Vălimărescu a fost căsătorit cu Ana Greceanu (1860 – 1924), fiică a colonelului Ion Greceanu cu Policsenia Bengescu și soră cu Maria Stoilow (soția gen. Simion Stoilov și mama viitorului mare matematician român Simion Stoilov). Au avut trei copii: Jeana, Alexandru și Constantin. Alexandru (Didu) (1899 – 1984), cu studii la Liceul Carol I din Craiova, a ajuns doctor în drept, avocat și profesor universitar. Constantin a fost ambasador la Riga în 1935. Jeana s-a măritat cu dr. Drăgoescu, cu care a avut doi copii, Ileana și Vlad.

Familia Vălimărescu a locuit într-un imobil situat în centrul municipiului Craiova, pe Calea Unirii, nr. 4 (azi Casa Constantin Vălimărescu, înscrisă pe lista monumentelor istorice).

Constantin Vălimărescu a decedat la 9 decembrie 1911, la Craiova, fiind înmormântat în Cimitirul Sineasca.

Despre bustul lui Constantin Vălimărescu

Bustul din bronz al magistratului Constantin Vălimărescu, opera sculptorului Frederic Storck, tronează pe un soclu “de granit negru, de Suedia”. Acesta a fost “turnat la București, la prima turnătorie în bronz pentru opere de artă, intitulată “Prima turnătorie artistică V. V. Rășcanu & Co”, […] înființată de acesta, cu Fritz Storck, în 1908″ (Minuna Mateiaș, “Oameni, Fapte. Locuri”).

Conform unui articol din Gazeta de Sud din 2013 ce îi citează pe Florea Firan și Alexandru Firescu în volumul „Craiova“, „portretul deosebit de expresiv al cunoscutului magistrat craiovean, executat din bronz, este așezat pe un piedestal de marmură albă“.

Monument funerar Constantin Valimarescu - Cimitirul Sineasca din Craiova

Monument funerar Constantin Valimarescu – Cimitirul Sineasca din Craiova

Pe fața soclului se poate citi inscripția:

“CONSTANTIN VALLIMARESCU

NĂSCUT LA 18 JANUARIE 1848

DECEDAT LA 9 DECEMBRIE 1911.

—————-

ANNA C. VALLIMARESCU

ÎN ETATE 64 ANI

DECEDATĂ 4 FEBRUARIE 1924.”

În cimitirul Sineasca din Craiova există mai multe monumente realizate de sculptorul Frederic Storck: bustul gen. Stoilov, monumentele familiei Alexandrescu, al lui Ghețianu, al lui Leonte Leontian și al lui Otton Sachelarie.

 

SURSE:

Valimarescu, Constantin. Aman.ro

Valimarescu, Alexandru. Aman.ro

Tezaurul lucrărilor de artă ale Craiovei“. Gazeta de Sud, 16 noiembrie 2013

Minuna Mateiaș, “Oameni, Fapte. Locuri”. Ed. Aius, Craiova, 2022

0

 likes / 3 Comments
Share this post:
  1. Bustul gen Stoilov, cimitir Sineasca | Monumente Oltenia /

    […] Bustul gen. Stoilov ar fi fost primul monument de for public executat de Frederic Storck și așezat în Cimitirul Sineasca. Sculptorul a mai realizat și monumentele familiei Alexandrescu, al lui Alexandru Aman, al lui Ghețianu, al lui Leonte Leontian, al lui Otton Sachelarie și al lui Constantin Vălimărescu. […]

  2. Monumente istorice: Casa Constantin Valimarescu Craiova | Monumente Oltenia /

    […] Constantin Vălimărescu a murit la 9 decembrie 1911 la Craiova și a fost înmormântat în Cimitirul Sineasca (acolo există și un monument funerar al lui Constantin Vălimărescu). […]

  3. Monument funerar Leonte Leontian Craiova | Monumente Oltenia /

    […] În afară de bustul juristului Leonte Leonțian, sculptorul Frederic Storck a mai realizat și alte monumente aflate în Cimitirul Sineasca din Craiova: monumentul familiei Alexandrescu, al lui Alexandru Aman, al lui Ghețianu, al generalului Stoilov, al lui Otton Sachelarie și al lui Constantin Vălimărescu. […]

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec