Casa Cancea, Craiova

Cod LMI: DJ-II-m-B-08159

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: mijl. sec. XIX

Adresa: Calea Unirii 74

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Casa Câncea, Craiova
Casa Câncea, Craiova

Casa Câncea este un monument istoric de arhitectură din municipiul Craiova, pe Calea Unirii, la numărul 74. Clădirea, construită la mijlocul secolului al XIX-lea, este situată pe partea dreaptă a străzii, conform sensului de circulație (coborând dinspre Hotel New York înspre Parcul Nicolae Romanescu).

Clădirea își ia numele de la familia de arendași Nicolae Câncea, care a deținut-o de-a lungul timpului (nu știm cu certitudine dacă imobilul a fost și construit de familia Câncea). Nicolae Câncea provenea, la rândul său, dintr-o familie de arendași, el și fratele său, Vasile, primind în 1893 moștenire de la tatăl lor, Teodor Câncea, moșiile Cetate și Ulmul, o casă în Craiova (str. Abundenței, nr. 9), o casă în Calafat și moara de la Cetățuia. De-a lungul anilor, Nicolae și-a sporit averea, el fiind arendașul moșiei Sumașul (Coșovenii de Jos, Dolj) și deținând întinse moșii în județele Mehedinți (Slașoma, Broscari, Dobra, Balta Verde, Bălăcița-Vardinița (Gvardenița), Voloiac) și Dolj (Malu Mare, Cetate, Coșoveni, Glod-Vârâți, Livezi, Leu, Secui, Ghindeni, Fărcaș, Sălcuța) și imobile în Craiova și Calafat.

Casa Câncea, Craiova
Casa Câncea, Craiova

În 1891, Nicolae Câncea s-a căsătorit cu Anastasia Câncea (născută Pleșia, fiica pitarului Gheorghe Stan Pleșia și a Ecaterinei Dăbuleanu-Coșoveanu), cu care a avut trei copii: Aurora Poenaru, Elena (Lenuța) Jormescu și Belizarie Câncea (cel care a dat numele Casei Câncea-Belizarie, de pe str. Alexandru Macedonski, nr. 19). În 1914, averea imobilă rămasă de la defuncții Anastasia și Nicolae Câncea a fost împărțită între cei trei moștenitori, acestora revenindu-le, pe lângă moșiile și imobilele din județ și țară, și șaptesprezece case în Craiova (dintre care patru pe Calea Unirii, la numerele 69, 89, 95 și 148). Nu știm cu siguranță care dintre acestea este actuala Casă Câncea, probabil una din casele de la numerele 89 și 95. Conform Fondului familial Constantin C. Poenaru de la Arhivele Naționale – Serviciul Județean Dolj, s-au identificat un contract din 1899 prin care Nicolae Câncea închiria comerciantului L. Bomches o prăvălie în casele din str. Unirii, nr. 95, și contracte din 1913 ale moștenitorilor lui Nicolae Câncea prin care închiriau imobilul din str. Unirii, nr. 89, comercianților Bedros Ferhadian, Asnavor Asnavorian, Ernest Oravetz și Toma Kloss. Astfel, este probabil că rolul Casei Câncea în prima jumătate a secolului al XX-lea să fi fost același cu al majorității clădirilor de pe Calea Unirii, de prăvălie.

Casa Câncea, Craiova - monument istoric
Casa Câncea, Craiova – monument istoric

De-a lungul timpului, aspectul original al clădirii a fost afectat, iar lucrările din anul 2010 (finisaje exterioare în culori diferite de cele anterioare, placaje de gresie la soclu, reparații la tencuială, înlocuire a tâmplăriei cu ferestre din tâmplărie PVC cu geam termopan) s-au făcut fără să se respecte normele în vigoare pentru clădiri incluse pe Lista Monumentelor Istorice.

Scroll to Top