06
Oct-2016

Casa Dianu (str. 24 Ianuarie), Craiova

Cod LMI: DJ-II-m-B-07926

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1900-1905

Adresa: Str. 24 Ianuarie, nr. 4

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Casa Dianu este un monument de arhitectură de interes local din municipiul Craiova, situat pe strada 24 Ianuarie. Construit la începutul secolului XX drept locuință pentru familia Dianu, edificiul a fost ulterior sediul Școlii de Artă “Cornetti”, iar în prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Dolj, sub administrarea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

Casa Dianu, Craiova

Casa Dianu, Craiova

Casa Dianu în secolul XX

Informațiile despre cei care au ridicat edificiul sunt diferite, variind în funcție de surse. Conform articolului “Casa Dianu” de pe site-ul aman.ro, se pare că în anul 1906 era obținută autorizația de construire a casei familiei Dumitru și Sofia Dianu. În articolul “Casa Dianu, o poveste din alte timpuri”, apărut în Gazeta de Sud în 26 martie 2016, Mirela Marinescu îl menționează pe “Tache Dianu, magistrat, cu studii de Drept la București și Paris”, drept prim proprietar. Cert este că imobilul a aparținut familiei Dianu, un neam de moșieri numeros și binecunoscut în Craiova începutului de secol XX, care a dat însă și o serie de intelectuali (magistrați, profesori și scriitori – frații Constantin N. Dianu și Dumitru N. Dianu, Costel Dianu, Romulus Dianu), dar și comercianți (Ioan Dianu).

În anul 1955, Casa Dianu a fost naționalizată, găzduind de atunci și până în 2008 Școala de Artă și Meserii “Cornetti” (conform articolului “Casa Dianu, o poveste din alte timpuri”, între 1955 și 1964 în Casa Dianu au avut sediul diferite instituții, printre care birourile administrative ale Filarmonicii și Organizația orășenească Frontul plugarilor, iar din 1964 a devenit sediu al Școlii “Cornetti”). În acest context, considerăm interesantă legătura dintre familia Dianu și Elena Cornetti, cea care a avut inițiativa înființării unei școli de muzică în Craiova (ulterior Școala de Muzică “Elefterie și Elena Cornetti, născută Zissy”). Din testamentul Elenei Cornetti, datat 8 iulie 1906, aflăm că i-a lăsat suma de 10.000 lei finei sale, “Simoneta Dianu, născută la 14 februarie 1904, fiica finilor [săi] Dumitru Dianu și Paulineta Dianu, nascută General Stoilov”.

Casa Dianu, Craiova - decoratiuni incapere parter

Casa Dianu, Craiova – decoratiuni incapere parter

Casa Dianu în secolul XXI

În anul 2001, clădirea a fost revendicată de nepoata foștilor proprietari, profesorul de drept comercial Cristina Ercea-Petrescu. Printr-o decizie definitivă emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție în iulie 2008, edificiul a ajuns în proprietatea moștenitorilor Cristinei Ercea-Petrescu, fiul Matei Adrian, prin tutorele George Sava, și George Sava ca moștenitor testamentar.

Începând cu anul 2013, Casa Dianu a revenit în proprietatea Consiliului Județean Dolj, aflându-se în administrarea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

În prezent, cladirea de patrimoniu nu este parte a circuitului public, neavând o funcționalitate proprie din cauza stării de degradare în care se regăsește. Consiliul Județean Dolj și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” fac eforturi de valorificare durabilă a monumentului istoric Casa Dianu prin reabilitarea clădirii și organizarea în interiorul său a unui Muzeu al Cărții și Exilului Românesc prin care să pună în valoare patrimoniul scris de o valoare deosebită pe care îl deține.

Casa Dianu, Craiova - decoratiuni fatada

Casa Dianu, Craiova – decoratiuni fatada

Despre clădire

Casa Dianu, împreună cu alte două corpuri de clădire, se află într-o curte de 1.300 mp. Imobilul are un regim de înălțime pe trei niveluri (demisol, parter, mansardă) cu trei căi de acces.

Intrarea principală prezintă un șir de trepte exterioare, acoperite de o marchiză, și unul de trepte interioare care dau într-un vestibul ce asigură accesul și la demisolul clădirii.

În holul imobilului se ajunge trecând prin uși de lemn sculptat cu geamuri gravate în atelierele din București ale lui August Zwölfer.

Titularul unui celebru atelier vienez, cu filiala la București, August Zwölfer a fost unul dintre autorii vitraliilor de la Castelul Peleș din Sinaia și a înființat prima fabrica de oglinzi din Romania. De altfel, în Casa Dianu se mai păstrează 3 oglinzi originale, din cristal (două în hol și una într-o cameră de la parter).

Casa Dianu, Craiova - oglinda

Casa Dianu, Craiova – oglinda

La interior, casa impresionează în special prin încăperile de la parter, care păstrează extraordinare tavane pictate, stucaturi elegante, candelabre grațioase și sobe decorate, acoperite de faianță colorată.

Casa Dianu se remarcă și prin fațadele sale deosebit de elegante, cu elemente decorative, precum coloane adosate în ancadramentele ferestrelor, elemente figurative antropomorfe sau ornamentele cu motive florale.

Surse:

Casa Dianu”. www.aman.ro

Mirela Marinescu, “Casa Dianu, o poveste din alte timpuri”. Gazeta de Sud, 26 martie 2016

Școala „Cornetti“ – fără sediu”. Gazeta de Sud, 2 septembrie 2008

Radu Augustin, Victor Pârlac, Simina Radu-Bucurenci, “Școala de Artă „Cornetti“”. Editura Ars Docendi a Universității din București, București, 2001

0

 likes / 2 Comments
Share this post:
  1. Vizita la case istorice din Craiova | Monumente Oltenia /

    […] vor fi vizitate: Casa Pleșia, actuala biblioteca Omnia, casa Romanescu, casa Gh. Chițu, casa Dianu, biblioteca Aman și Casa Memorială Elena […]

  2. S-a semnat contractul de finantare pentru restaurarea Casei Dianu | Monumente Oltenia /

    […] de finanțare pentru proiectul european prin care va fi consolidată, restaurată și amenajată Casa Dianu, că municipiul Craiova va fi înnobilat cu o nouă instituție de cultură, Muzeul Cărții și […]

comment this post


Click on form to scroll