Oct-2016
Casa Dianu (str. 24 Ianuarie), Craiova
Cod LMI: DJ-II-m-B-07926
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument de arhitectură
Datare: 1900-1905
Adresa: Str. 24 Ianuarie, nr. 4
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Casa Dianu este un monument de arhitectură de interes local din municipiul Craiova, situat pe strada 24 Ianuarie. Construit la începutul secolului XX drept locuință pentru familia Dianu, edificiul a fost ulterior sediul Școlii de Artă “Cornetti”, iar în prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Dolj, sub administrarea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

Casa Dianu, Craiova
Casa Dianu în secolul XX
Familia Dianu a fost un neam de moșieri numeros și binecunoscut în Craiova începutului de secol XX, care a dat și o serie de intelectuali (magistrați, profesori și scriitori – frații Constantin N. Dianu și Dumitru N. Dianu, Costel Dianu, Romulus Dianu), dar și comercianți (Ioan Dianu).
Conform articolului “Casa Dianu” de pe site-ul aman.ro, în 1906 era obținută autorizația de construire a casei familiei Dumitru (Tache) și Sofia Dianu. În articolul “Casa Dianu, o poveste din alte timpuri”, apărut în Gazeta de Sud în 26 martie 2016, Mirela Marinescu îl menționează și ea pe “Tache Dianu, magistrat, cu studii de Drept la București și Paris”, drept prim proprietar.
Soția lui Tache, Sofia (Sofi), născută Branețu, se înrudea cu neamul Vrăbieștilor prin sora sa Ecaterina (măritată cu Iorgu Vrăbiescu, fratele mai cunoscutului jurist și politician Iulian Vrăbiescu, proprietarul Casei Vrăbiescu din Craiova).
Soții Dianu au avut 3 copii: un fiu, Sandy – pictor, și două fiice – Cornelia (măritată cu ing. Victor Nicolau, fost director CFR) și Mărioara (măritată cu Constantin Petrescu Ercea, cu care a avut o fiică, Cristina).
În cartea “Pe urmele mele în două lumi: România-SUA”, Volumul I, de Simona M. Vrăbiescu Kleckner, autoarea (rudă a Dienilor, fiind nepoata Ecaterinei, sora Sofiei) rememorează un episod din anul 1944, de la începutul ocupației ruse în Craiova. Deoarece casa bunicii sale materne (Lucreția Mirică), unde urma să locuiască în vacanță, se afla pe Calea Severinului, pe unde circulau rușii, Simona s-a dus să stea la verișoara sa, Cristina, aflată și ea la bunica ei, Sofia Dianu, atunci văduvă:
“[…] în a treia noapte, ne-am trezit într-o gălăgie imensă. Erau țipete în rusește, bufnituri de greutăți pe scara principală de marmoră și, după un timp, am auzit claviatura pianului, gemând sub lovituri repetate. Știam că în seara precedentă nu aveam niciun rus în casă. Dar mai știam că, de când ne-au invadat, comisia sovietică rechiziționa casele cele mai frumoase și mai spațioase, fără aprobarea proprietarului. A fost și cazul casei lui Tante Sofi, când ai venit rușii seara târziu să se instaleze. Am ieșit amândouă să vedem despre ce era vorba. Erau foarte mulți ruși, cu multe cufere și cutii ambalate. În mijlocul tumultului, un rusnac beat, cu înclinații muzicale, stătea pe scaunul din fața pianului pe care îl maltrata, trăgând peste clape, nu cu mâna, nu cu pumnul, ci cu cizmele, când cu piciorul drept când cu cel stâng. Am rămas înmărmurită, nu mai văzusem așa o desfrânare. […] A doua zi am aflat că rușii au rechiziționat casa pentru comandamentul sovietic. Zvonul a fost că venise acolo pentru câteva zile chiar mareșalul Rodion Malinovski, președintele Comisiei Aliate (Sovietice), cel care ulterior va fi înmormântat în Piața Roșie, lângă Kremlin.”
- Casa Dianu, Craiova - decoratiuni tavan
- Casa Dianu, Craiova - decoratiuni tavan
- Casa Dianu, Craiova - decoratiuni usi si tavan hol
- Casa Dianu, Craiova - tavan decorat hol
- Casa Dianu, Craiova - tavan
- Casa Dianu, Craiova - stucaturi usi
În anul 1955, Casa Dianu a fost naționalizată, găzduind de atunci și până în 2008 Conservatorul sau Școala de Artă și Meserii “Cornetti” (conform articolului “Casa Dianu, o poveste din alte timpuri”, între 1955 și 1964 în Casa Dianu au avut sediul diferite instituții, printre care birourile administrative ale Filarmonicii și Organizația orășenească Frontul plugarilor, iar din 1964 a devenit sediu al Școlii “Cornetti”). În acest context, considerăm interesantă legătura dintre familia Dianu și Elena Cornetti, cea care a avut inițiativa înființării unei școli de muzică în Craiova (ulterior Școala de Muzică “Elefterie și Elena Cornetti, născută Zissy”). Din testamentul Elenei Cornetti, datat 8 iulie 1906, aflăm că i-a lăsat suma de 10.000 lei finei sale, “Simoneta Dianu, născută la 14 februarie 1904, fiica finilor [săi] Dumitru Dianu și Paulineta Dianu, nascută General Stoilov”.

Casa Dianu, Craiova – decoratiuni incapere parter
Casa Dianu în secolul XXI
În anul 2001, clădirea a fost revendicată de nepoata foștilor proprietari, profesorul de drept comercial Cristina Ercea-Petrescu. Printr-o decizie definitivă emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție în iulie 2008, edificiul a ajuns în proprietatea moștenitorilor Cristinei Ercea-Petrescu, fiul Matei Adrian, prin tutorele George Sava, și George Sava ca moștenitor testamentar.
Începând cu anul 2013, Casa Dianu a revenit în proprietatea Consiliului Județean Dolj, aflându-se în administrarea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.
În anul 2017, Președintele Consiliului Județean Dolj a semnat contractul de finanțare pentru un proiect european în valoare de aproape 5 milioane de euro, prin care clădirea va fi consolidată, restaurată și amenajată. Cu acest prilej, municipiul Craiova va fi înnobilat cu o nouă instituție de cultură, Muzeul Cărții și Exilului Românesc, care va funcționa în clădirea cu statut de monument istoric.
Abia în vara 2019 contractul a fost acordat firmei Rasub Construct SRL din Slatina, care a a venit cu „preţul cel mai scăzut“ dintre trei ofertanţi: 12.545.675,94 lei fără TVA (adică 14,9 milioane de lei, echivalentul a 3,1 milioane de euro la vremea aceea).
La data actualizării acestui articol (iulie 2021), lucrările se aflau pe ultima sută de metri!
Despre clădire
Casa Dianu, împreună cu alte două corpuri de clădire, se află într-o curte de 1.300 mp. Imobilul are un regim de înălțime pe trei niveluri (demisol, parter, mansardă) cu trei căi de acces.
Intrarea principală prezintă un șir de trepte exterioare, acoperite de o marchiză, și unul de trepte interioare care dau într-un vestibul ce asigură accesul și la demisolul clădirii.
- Casa Dianu, Craiova - trepte cu marchiza
- Casa Dianu, Craiova - intrare principala
În holul imobilului se ajunge trecând prin uși de lemn sculptat cu geamuri gravate în atelierele din București ale lui August Zwölfer.
- Casa Dianu, Craiova - usi antreu
- Casa Dianu, Craiova - usi hol
- Casa Dianu, Craiova - marcaj geam sticla gravata
- Casa Dianu, Craiova - decoratiuni sculptate usa hol
- Casa Dianu, Craiova - geam sticla gravata
- Casa Dianu, Craiova - usi vestibul
Titularul unui celebru atelier vienez, cu filiala la București, August Zwölfer a fost unul dintre autorii vitraliilor de la Castelul Peleș din Sinaia și a înființat prima fabrica de oglinzi din Romania. De altfel, în Casa Dianu se mai păstrează 3 oglinzi originale, din cristal (două în hol și una într-o cameră de la parter).

Casa Dianu, Craiova – oglinda
La interior, casa impresionează în special prin încăperile de la parter, care păstrează extraordinare tavane pictate, stucaturi elegante, candelabre grațioase și sobe decorate, acoperite de faianță colorată.
- Casa Dianu, Craiova - tavan decorativ
- Casa Dianu, Craiova - stucaturi usi
- Casa Dianu, Craiova - candelabru
- Casa Dianu, Craiova - decoratiuni tavan
- Casa Dianu, Craiova - decoratiuni tavan
- Casa Dianu, Craiova - tavan decorativ
- Casa Dianu, Craiova - decoratiuni tavan
- Casa Dianu, Craiova - decoratiune soba
- Casa Dianu, Craiova - tavan decorativ
- Casa Dianu, Craiova - decoratiuni hol
- Casa Dianu, Craiova - tavan decorativ
- Casa Dianu, Craiova - tavan decorativ
Casa Dianu se remarcă și prin fațadele sale deosebit de elegante, cu elemente decorative, precum coloane adosate în ancadramentele ferestrelor, elemente figurative antropomorfe sau ornamentele cu motive florale.
- Casa Dianu, Craiova - element figurativ antropomorf
- Casa Dianu, Craiova - decoratiuni exterioare
Surse:
“Casa Dianu”. www.aman.ro
Mirela Marinescu, “Casa Dianu, o poveste din alte timpuri”. Gazeta de Sud, 26 martie 2016
“Școala „Cornetti“ – fără sediu”. Gazeta de Sud, 2 septembrie 2008
Radu Augustin, Victor Pârlac, Simina Radu-Bucurenci, “Școala de Artă „Cornetti“”. Editura Ars Docendi a Universității din București, București, 2001
Simona M. Vrăbiescu Kleckner, “Pe urmele mele în două lumi: România-SUA. Volumul I”. Curtea Veche Publishing, București, 2013
comment this post
[…] vor fi vizitate: Casa Pleșia, actuala biblioteca Omnia, casa Romanescu, casa Gh. Chițu, casa Dianu, biblioteca Aman și Casa Memorială Elena […]
[…] de finanțare pentru proiectul european prin care va fi consolidată, restaurată și amenajată Casa Dianu, că municipiul Craiova va fi înnobilat cu o nouă instituție de cultură, Muzeul Cărții și […]
[…] plus interiorul (pe care nu l-am văzut însă) promite foarte multe surprize minunate din punct de vedere al […]
[…] durabilă a monumentului istoric Casa Dianu din Craiova prin crearea unui Muzeu al Cărții și al Exilului Românesc și introducerea acestuia […]
Oglinada este realizata in prima fabrica de oglinzi din Romania: August Zwoelfer cu sediul de pe atunci in Bucuresti calea grivitei 136, actualmente bloc Sora.