Constructori in Oltenia: Pietro Adotti

Secolul al XIX-lea a marcat, odată cu semnarea Tratatului de pace de la Adrianopol din 1829, liberalizarea comerțului, ceea ce a atras pe teritoriul României un număr mare de străini. Migrația constantă și organizată a diferitelor grupuri etnice (albanezi, macedoneni, evrei, italieni, armeni) a atins toate regiunile țării, inclusiv Oltenia. Conform studiului “Istoria minorităților naționale din România”, coordonat de Doru Dumitrescu, Carol Căpiță și Mihai Manea, apărut la Editura Didactică și Pedagogică în 2008, “italienii au fost constructori – arhitecți, ingineri, antreprenori, zidari, faianțari, cărămidari, tâmplari, dulgheri, tinichigii, mozaicari, sculptori în ipsos, sculptori în piatră, sculptori în lemn, zugravi etc. –,  lucrători silvici specializați în tăierea, fasonarea și transportul buștenilor în condiții dificile de teren, muncitori în exploatările de prelucrarea lemnului, pietrari. Dintre antreprenorii în construcții s-au remarcat Giovanni și Pietro Axerio, Carlo Pedrazzoli, I. Vignali, Enrico Gambara în București, Pietro Adotti în Oltenia, Carlo Zani și Vincenzo Puschiasis în Moldova, Giovanni Lenarduzzi și Giovanni Quai în Transilvania.”


Pietro Adotti

Pietro Adotti (3 ianuarie 1872, Artegna – 20 februarie 1934, Artegna) a fost un inginer constructor italian, născut în Artegna-Udine. Adotti a emigrat din Italia și, după un popas intermediar în Bad Gastein, landul Salzburg, Austria, în 1894 s-a stabilit în orașul Calafat din România. Pietro s-a căsătorit cu Anna Clama (1875, Artegna – 1930, Artegna), împreuna cu care a avut trei fete, toate născute la Calafat: Genoveffa (1911 – 1989, Artegna) și gemenele Olga (29 octombrie 1915 – 1991, Artegna) și Irene (29 octombrie 1915 – 1985, Artegna). Familia Adotti s-a întors înapoi în Italia în jurul anilor 1920.

Proiectele pe care constructorul le-a contractat în zona Olteniei pe parcursul șederii sale aici au variat de la construcții civile rezidențiale (case, palate) la edificii religioase (biserici, catedrale, cavouri), școlare (școli, licee) etc. Printre cele mai importante construcții la care a contribuit se numără cele contractate de familia Marincu din Calafat (Casa Ioan Marincu, Palatul Ștefan I. Marincu și dependințele, Hotelul Marincu, Palatul Eracle Marincu și dependințele, Cavoul familiei Marincu), Catedrala din Calafat, Catedrala din Bârca, Restaurantul Frații Spirtaru, Școala israelită, Casele Frații Starck sau Școala Comercială Gheorghe Chițu din Craiova.

Mai jos reproducem fotografii ale unui album ce conține o parte din lucrările construite în România de Pietro Adotti, preluate de pe site-ul www.ammer-fvg.org, o arhivă multimedia dedicată memoriei emigrării regionale.

Scroll to Top