Facultatea de Mecanica a Universitatii din Craiova, fosta Scoala Normala de Baieti

Cod LMI: DJ-II-m-B-07957

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1893

Adresa: Calea București, nr. 107

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Fosta Școală Normală de Băieți din Craiova este o clădire monumentală, aflată pe Calea București, nr. 107. Operă a arhitectului Constantin Băicoianu, edificiul a fost construit în perioada 1898-1901 ca sediu pentru Școala Normală de Băieți. Ulterior, clădirea a găzuit mai multe instituții de învățământ, în prezent fiind sediul Facultății de Mecanică a Universității din Craiova.

Fosta Scoala Normala de Baieti Craiova
Fosta Scoala Normala de Baieti Craiova

Construirea clădirii

La 1 octombrie 1870 își deschidea cursurile Școala Normală de Băieți din Craiova, ca școală a Consiliului Județean Dolj. În 1889, Consiliul permanent hotăra suprimarea activității școlii, din cauza lipsei de fonduri datorată construirii Palatului de Justiție. Abia 4 ani mai târziu, în 1893, școala își relua activitatea.

De la înființarea instituției în 1870, Școala Normală și-a schimbat de mai multe ori localul. Prima clădire desemnată să servească drept sediu  a fost casa care a aparținut lui Grigore Mihăescu, profesor al Școlii Centrale. Ulterior, școala s-a mutat în Casele Constantin Olteanu și, la începutul anului școlar 1872-1873, în casele lui Ion Broșteanu. În 1875, Comitetul permanent a cumpărat, pe seama școlii, cu suma de 38.000 lei, casele pitarului Dimitrie Geanoglu. Din 1893, școala a funcționat în casele Otetelișanu din strada Sf. Mina (ulterior str. Comuna din Paris, în prezent str. Constantin Lecca); apoi, în 1895, s-a mutat în casele Bucureșteanu, având dormitoarele și școala de aplicație în casele lui Mihail Haralambie.

Craiova - Scoala de baieti 1910. Sursa foto.maglina.ro
Craiova – Scoala de baieti 1910. Sursa foto.maglina.ro

Dar abia în timpul mandatului de Ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice al lui Spiru Haret, între 1898 și 1901, s-a construit un local propriu pentru Școala Normală din Craiova, pe Calea București, la nr. 165. Arhitect șef a fost Constantin Băicoianu, iar antreprenori – italienii Ollivero și Albertazi. Constantin Băicoianu (n. 1859 – d. 1929) a proiectat sau colaborat la construcția a numeroase edificii monumentale ale epocii: Ateneul Român, Banca Națională a României din București, Liceul „Roman-Vodă” din Roman, Liceul „Unirea” din Focșani, și a contribuit la refacerea ansamblului Mănăstirii Mihai Vodă din capitală.

Conform lui Ilie Popescu-Teiușan, construcția localului Școlii Normale de Băieți “a început din inițiativa Marelui ministru Spiru Haret, care o și inaugurează”.

Craiova - Scoala normala de baieti 1940. Sursa foto.maglina.ro
Craiova – Scoala normala de baieti 1940. Sursa foto.maglina.ro

Clădirea, construită din cărămidă și acoperită cu țiglă și tablă, având parter și etaj, avea “15 săli de clasă, 6 cancelarii și birouri, 2 laboratoare, 1 amfiteatru, 1 sală de bibliotecă, 2 ateliere, 7 dormitoare, 1 bucătărie, 1 sufragerie etc., la care se adăugau locuința directorului (8 camere), infirmeria, spălătoria și baia etc”.

De-a lungul timpului, localul de școală a găzduit mai multe instituții de învățământ. În anii ’50 a fost sediul Școlii Pedagogice de Băieți, iar din 1977 găzduiește Facultatea de Mecanică din Craiova.

Despre clădire

Clădirea Fostei Școli Normale de Băieți este un edificiu impunător, de dimensiuni monumentale, dispus pe trei niveluri (demisol, parte și etaj) pe un plan simetric față de verticala turnului central (intrarea din Calea București).

Fosta Scoala Normala de Baieti Craiova - turn intrare
Fosta Scoala Normala de Baieti Craiova – turn intrare

Fațadele clădirii sunt acoperite cu cărămidă aparentă, iar acoperișul edificiului este de țiglă. Se remarcă, la exterior, stucaturile ornamentale și decorațiunile pictate.

Pe fațada clădirii se află o placă de marmură ce comemorează activitatea la Craiova a lui Ștefan Velovan. Ștefan Velovan, considerat cel mai mare pedagog român al timpului său și cel care a pus bazele învățământului pedagogic, a fost promotorul unui curent nou în didactică și metodologie pedagogică (“velovanismul”).

În această clădire și-a desfășurat activitatea Ștefan Velovan (1802-1932), pedagog și publicist, întemeietor al Școlii de Aplicație din cadrul Școlii normale ce-i poartă numele, autor al unor valoroase lucrări cu conținut metodic și psiho-pedagogic.

Realizat cu sprijinul B.C.R. 2004

Fundația „Scrisul Românesc”

Fosta Scoala Normala de Baieti Craiova - placuta
Fosta Scoala Normala de Baieti Craiova – placuta

În fața clădirii se află bustul lui Ștefan Velovan.

Surse:

Nicolae A. Andrei, “Istoria învățământului din Craiova, Vol. II (1864-1918)”. Editura Alma, Craiova, 2005

Facultatea de Mecanică, Universitatea din Craiova. www.mecanica.ucv.ro

Scroll to Top