04
Jun-2015

Lansare de carte Centenarul Muzeului Olteniei Craiova 1915-2015

Cu ocazia Zilelor Municipiului Craiova, Muzeul Olteniei Craiova, având sprijinul Consiliului Județean Dolj, și în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria Municipiului Craiova, vă invită vineri, 5 iunie 2015, ora 12, la sediul Secției de Istorie-Arheologie (corpul nou) din str. Madona Dudu nr. 14, sala de conferință, la lansarea cărții “Centenar Muzeul Olteniei. 1915 – 2015” scrisă de d-na Otilia Gherghe.

Afis lansare de carte Centenar Muzeul Olteniei

Afis lansare de carte Centenar Muzeul Olteniei

Evenimentul va constitui un prilej inedit de întâlnire a publicului cu istoria tumultoasă, dar benefică, a celei mai reprezentative instituții muzeale din Oltenia. Continuator direct al Muzeului Regional de Antichități și Etnografie, înființat la 1 aprilie 1915, din inițiativa profesorului de istorie Ștefan Ciuceanu, Muzeul Olteniei devine astfel, un “muzeu peren” datorită eforturilor neîntrerupte de tezaurizare a culturii materiale, spirituale și a evenimentelor memorabile. Fundamentarea ca instituție muzeală a fost determinată de acțiunile unor personalități politice și de artă ale Craiovei, precum: Alexandru și Aristia Aman, Nicolae P. Romanescu, primar al Craiovei, Ștefan Ciuceanu, Elefterie Cornetti, Marin Demetrescu, Marius Metzulescu, C.S. Nicolăescu Plopșor, Alfred Vincenz.

Un moment important în funcționarea muzeului l-a constituit anul 1928, când s-a hotărât ca Muzeul de Istorie Naturală a Craiovei, ce gestiona colecțiile Muzeului Regional de Antichități și Etnografie, să funcționeze sub denumirea de Muzeul Regional al Olteniei, condus de profesorul Marin Demetrescu. În acest context, specialiștii muzeului craiovean au fost implicit și creatorii primei instituții de cercetare științifică, arheologică, etnografică, de științele naturii, cei care au redactat primele monografii, reviste și studii de specialitate.

Numai misiunea nobilă a Muzeului Olteniei, a activității muzeografilor, conservatorilor și restauratorilor, de tezaurizare, a făcut ca în Craiova să ne bucurăm de existența unuia dintre cel mai  valoros și impresionant patrimoniu cultural, mobil, din România.

Vreme îndelungată, din 1915, și până la înființarea Universității din Craiova, muzeul a fost singura instituție care și-a propus să cerceteze istoria, etnografia, flora și fauna zonei, a fost cel care a militat cu toată forța pentru a împiedica distrugerea sau înstrăinarea mărturiilor care atestă cultura și civilizația poporului român. Dacă în anul 1927 muzeul deținea 1050 piese, iar în 1955, peste 29.120, la sfârșitul anului 2014, patrimoniul Muzeului Olteniei ajunsese la 238.301 bunuri culturale, multe dintre ele de foarte mare valoare istorică și artistică.

După anul 1989, eforturile specialiștilor din muzeu s-au îndreptat spre consolidarea, restaurarea și modernizarea sediilor. A urmat apoi organizarea expozițiilor permanente pe baza bogatului patrimoniu existent. Realizate într-o manieră modernă, accesibilă diferitelor categorii de vizitatori, expozițiile reprezintă o invitație adresată tuturor iubitorilor de frumos. În discursul muzeografic al ultimilor ani, Muzeul Olteniei a fost sprijinit constant de către Consiliul Județean Dolj, în subordonarea și administrarea căruia se află.

Toate acestea ne vor fi povestite de către autorul cărții care, în urma unei îndelungate documentări, ne va istorisi despre Muzeul Olteniei.

0

 likes / 0 Comments
Share this post:

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec