04
Sep-2015

Scoala Centrala de fete, azi Muzeul Olteniei, Craiova

Cod LMI: DJ-II-m-B-08052

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1905

Adresa: Str. Madona Dudu 14

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Fosta Școală Centrală de Fete din Craiova este o clădire monumentală din centrul orașului, situată pe str. Madona Dudu, nr. 14, vis-a-vis de Biserica Madona Dudu. Edificiul școlii a fost construit în 1905 după planurile arhitectului austriac Franz Billek și devizele lui Carol Litarczek, inginerul șef al județului. Școala a activat în acest local până în 1948, când clădirea a devenit sediul Muzeului Regional al Olteniei (astăzi Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei).

Scoala Centrala de Fete - Sectia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei

Scoala Centrala de Fete – Sectia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei

Construcția clădirii

În secolele XVII-XIX, terenul pe care se găsește astăzi clădirea secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei aparținea Bisericii Maica Precistă din Dud, astăzi Biserica Madona Dudu. Aici se afla un izvor de la care sacagii orașului se aprovizionau cu apă potabilă pe care o distribuiau contra cost în zona istorică a Craiovei. Tot pe acest teren se afla o parte dintr-un codru străvechi, din care astăzi se mai păstrează o mică porțiune, în actuala grădină Mihai Bravu. Terenul se afla la intersecția dintre mai multe mahalale din zonă. O parte din spațiu aparținea mahalalei Brândușa, dominată de biserica Sf. Nicolae – Brândușa, de care era despărțit printr-un pârâu ce făcea legătura între pârâul din Valea Vlăicii și unul din brațele Jiului de altă dată. În fața actualei clădiri exista un podeț de lemn care făcea legătura cu mahalaua Dorobănția din apropiere (vezi Biserica Sf. Nicolae – Dorobănția), unde locuiau dorobanții, cei care apărau ordinea în Craiova și aveau și atribuții militare.

Sediul Muzeului Olteniei, Sectia de Istorie-Arheologie - vedere laterala

Sediul Muzeului Olteniei, Sectia de Istorie-Arheologie – vedere laterala

La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe acest spațiu s-a propus construirea de către municipalitate a unui ospiciu. Conducerea orașului Craiova, care primise prin donație acest teren, a socotit că amplasarea unui asemenea spital este neadecvată, fiind prea aproape de centrul orașului. În cele din urmă s-a decis construcția unui local pentru școală.

Sediul Muzeului Olteniei, Sectia de Istorie-Arheologie - intrarea principala

Sediul Muzeului Olteniei, Sectia de Istorie-Arheologie – intrarea principala

Clădirea actuală a fost concepută la cererea Epitropiei Bisericii Madona Dudu pentru a găzdui o școală primară de băieți și fete. Edificiul Școlii „Madona Dudu” a fost construit după planurile arhitectului Francisc Billek (cunoscut drept arhitectul după ale cărui planuri s-a construit Teatrul Național din Caracal) și devizele inginerului șef al județului, Carol Litarczek, prezentate Primăriei Craiova la 12 iunie 1905. Construcția clădirii, realizată cu fonduri de la Primăria Craiova și de la Ministerul Învățământului și Cultelor, a fost încheiată în anul 1906 și inaugurată cu prilejul jubileului a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I. Clădirea a fost construită în stil arhitectural neoromânesc cu influențe oltenești în repertoriul decorativ.

Istoricul școlii

Începând cu anul școlar 1908, devine școală primară pentru elevii orfelinatului patronat de Biserica și Fundația “Madona Dudu”, care învățau carte, dar și o meserie. Cu fondurile proprii, obținute prin vânzarea de Comitetul Doamnelor Craiovene la marile sărbători de peste an a diverselor obiecte de artizanat lucrate de elevi, se asigura hrana multor elevi săraci.

În timpul ocupației germane din Primul Război Mondial, școala a fost devastată, așa cum s-a întâmplat cu mai multe clădiri din oraș, printre care Palatul Administrativ, Palatul Justiției, Școala de Meserii, Liceul Militar, Liceul Carol I, Școala Lazaro-Otetelișanu, gara și altele.

Sediul Muzeului Olteniei, Sectia de Istorie-Arheologie - vedere de pe str Brandusa

Sediul Muzeului Olteniei, Sectia de Istorie-Arheologie – vedere de pe str Brandusa

În urma cutremurului din noiembrie 1940, clădirea a suferit numeroase pagube materiale: „tavanul crăpat sta să cadă, coșul distrus, învelitoarea de olane distrusă ceea ce făcea ca ploaia să curgă în interior, cerdacul din partea de miazăzi s-a prăbușit, unul dintre stâlpii de zid amenința interiorul”, activitatea școlară fiind transferată pentru o perioadă până la reconsolidarea clădirii. Grav afectată, clădirea Școlii „Madona Dudu” a necesitat lucrări de reparații și consolidare.

În urma ocupării sovietice a României din 1944, clădirea școlii a fost ocupată de trupele rusești până în 1946.

De la școală la muzeu

După numirea în 1946 prin Înalt Decret Regal a dr. C. S. Nicolăescu-Plopșor în funcția de director al Muzeului Regional al Olteniei, acesta a adresat un memoriu Primăriei Craiova prin care solicita pentru muzeu etajul Școlii Primare de fete „Madona Dudu”, evacuată de trupele sovietice. Odată cu desființarea de către regimul comunist a fundațiilor religioase și a școlilor particulare, clădirea Fundației „Madona Dudu” a fost preluată de către Ministerul Educației Naționale. Prin strădania lui Nicolăescu-Plopșor și a ministrului educației naționale, Ștefan Voitec (coleg de școală al lui Plopșor), ministerul a repartizat Muzeului Regional al Olteniei localul Școlii primare „Madona Dudu” din Craiova, „sala mare de la parter și întregul etaj”. La începutul anului 1948, întreaga clădire a școlii împreună cu grădina și curțile interioare au fost repartizate muzeului pentru desăvârșirea reorganizării colecțiilor și organizarea unui parc etnografic în grădina din spatele clădirii. Datorită schimbării destinației sale inițiale, de școală, clădirea a avut nevoie de numeroase modificări necesare realizării unui circuit logic petru vizitatori. Sumele necesare pentru lucrările din interiorul și reparațiile exteriorului clădirii au fost alocate de Prefectul județului, Dumitru Cumpănașu, respectiv primarul Craiovei, Ștefan Dima, și s-au ridicat la un total de 562.187 lei.

Inaugurarea noului sediu al Muzeului Regional al Olteniei a avut loc la 13 iunie, odată cu deschiderea expoziției documentare dedicată centenarului revoluției de la 1848. La acea dată, inventarul muzeului includea piese de mobilier, o vastă bibliotecă, exponatele secțiilor de științe naturale, etnografie, arheologie, istorie și numismatică. În 1951, la parterul edificiului s-a amenajat secția de artă, cu obiecte provenite de la Muzeul Aman. Această secție a funcționat aici până în anul 1954, când s-a mutat la Palatul Jean Mihail, iar piesele au trecut în posesia nou înființatului Muzeu de Artă din Craiova. Așadar, în această clădire au figurat inițial pentru un timp toate muzeele din Craiova, dar și Arhivele Statului.

Sediul Muzeului Olteniei, Sectia de Istorie-Arheologie - sala de expozitii Stefan Ciuceanu din corpul nou

Sediul Muzeului Olteniei, Sectia de Istorie-Arheologie – sala de expozitii Stefan Ciuceanu din corpul nou

În perioada 1957-1960 au avut loc o serie de amenajări la localul muzeului care constau în introducerea încălzirii centrale, redistribuirea și mărirea spațiului de expunere, de depozite, de laboratoare și birouri prin desființarea unor ziduri, executarea de instalații electrice și sanitare.

În urma cutremurului din 1977, clădirea muzeului a fost grav afectată, ea fiind chiar propusă spre demolare. Activitatea instituției a fost oprită brusc atât din cauza stării localului, cât și din cauza distrugerii expoziției de bază de la secția de istorie și a avariilor suferite de depozitele secțiilor de istorie, etnografie și științele naturii.

De-a lungul anilor, aspectul clădirii a fost modificat în repetate rânduri, atât din cauza transformărilor cauzate de schimbarea destinației sale, cât și din cauza cutremurelor care au afectat-o. În anul 2008, Consiliul Județean Dolj a solicitat o finanțare europeană pentru consolidarea, restaurarea și modernizarea Secției de Istorie-Arheologie. Cu acest prilej s-au solicitat fonduri și pentru extinderea clădirii în vederea realizării de noi spații necesare pentru depozite, Laboratorul de restaurare și conservare, birouri, săli de expoziții și sală de conferințe. Extinderea clădirii s-a finalizat în anul 2009, în timp ce în 2012 s-au terminat lucrările de consolidare, restaurare și modernizare a clădirii Secției de Istorie-Arheologie.

Despre clădire

Clădirea, ce se întinde pe o suprafață de 3.329 metri pătrați și pe patru niveluri de înălțime (subsol, parter, etaj și pod), este construită în stilul neoromânesc de la începutul secolului al XX-lea, cu influențe oltenești. Din punct de vedere decorativ, la exteriorul clădirii se remarcă ancadramentele de la ferestrele parterului, coloanele ce despart ferestrele duble la etaj, elementele decorative de sub cornișe, firidele cu discuri ceramice încadrate și panoul de plăci ceramice de pe fațada principală.

Sediul Muzeului Olteniei, Sectia de Istorie-Arheologie - detalii fatada

Sediul Muzeului Olteniei, Sectia de Istorie-Arheologie – detalii fatada

Odată cu lucrările de consolidare, restaurare și modernizare a clădirii, s-a realizat refacerea decorațiunilor și stucaturilor interioare după mulaje prelevate anterior, s-au vopsit pereții, plafoanele și decorațiunile, respectând culorile inițiale, s-au restaurat treptele din piatră de Geoagiu, balustradele din fier forjat și mâna curentă din lemn a scării de onoare. De asemenea, în holul central au fost refăcute pardoselile din mozaic cu motive decorative și au fost restaurate ușile cu rame și tăblii din lemn. Tâmplăria exterioară, din lemn stratificat cu geam termopan, a fost executată astfel încât să contribuie la păstrarea arhitecturii clădirii.

Surse:

Otilia Gherghe, “Centenar Muzeul Olteniei 1915-2015″. Editura Antheo, Craiova, 2015

Site oficial Muzeul Olteniei

Adrian Păun, “Muzeul Regional al Olteniei”. www.case-frumoase.ro

Consolidare, restaurare și modernizare. Secția de istorie-arheologie a Muzeului Olteniei Craiova“. Revista Construcțiilor nr. 102 – aprilie 2014, pag. 68

2

 likes / 31 Comments
Share this post:
 1. Lansare de carte Centenarul Muzeului Olteniei Craiova 1915-2015 | Oltenia Monumentala /

  […] cu Consiliul Local și Primăria Municipiului Craiova, vă invită vineri, 5 iunie 2015, ora 12, la sediul Secției de Istorie-Arheologie (corpul nou) din str. Madona Dudu nr. 14, sala de conferință, la lansarea cărții […]

 2. Craiova in imagini de epoca | Oltenia Monumentala /

  […] Cu ocazia Zilelor Municipiului Craiova, Muzeul Olteniei Craiova, având sprijinul Consiliului Județean Dolj, și în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria Municipiului Craiova, vernisează fotoexpoziția Craiova în imagini de epocă în data de 3 iunie, ora 11, la sediul Secției Istorie-Arheologie. […]

 3. Marturii ale civilizatiei romane din Oltenia, la Muzeul Olteniei | Oltenia Monumentala /

  […] spațiu generos, aflat în holul Secției de Istorie-Arheologie, din str. Madona Dudu, nr. 14, vor fi expuse piese din cele mai diverse categorii, specifice […]

 4. Evenimente la care am participat in perioada 30.03-05.04 | Oltenia Monumentala /

  […] trecut pragul Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, găzduită în clădirea fostei Școli Centrale de Fete din Craiova, pentru a vizita două expoziții speciale. Prima dintre ele a fost cea dedicată aniversării a […]

 5. Activitati la Muzeul Olteniei cu ocazia Scolii Altfel | Oltenia Monumentala /

  […] spațiile istorice ale celor trei locații expoziționale în care își desfășoară activitatea: Secția de Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu, nr. 14), Secția de Etnografie – „Casa Băniei” (Str. Matei Basarab, […]

 6. Centenar Muzeul Olteniei | Oltenia Monumentala /

  […] suportul financiar al Consiliului Județean Dolj, vă invită miercuri, 1 aprilie 2015, ora 12, la sediul Secției de Istorie-Arheologie din str. Madona Dudu nr. 14, la acțiunile culturale dedicate împlinirii a o sută de ani de […]

 7. Expozitie de proiecte pentru amenajarea curtii Bisericii Sf. Ilie din Craiova | Oltenia Monumentala /

  […] pentru reamenajarea piațetei Sf. Ilie din Craiova. Lucrările sunt expuse în holul central al Secției de Istorie-Arheologie de la Muzeul Olteniei, str. Madona Dudu, nr. […]

 8. Vernisaj si premiere Parada Martisoarelor | Oltenia Monumentala /

  […] și cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, organizează luni, 9 martie 2015, ora 11.00, în holul Secției Istorie-Arheologie din str. Madona Dudu nr. 14, vernisajul expoziției și festivitatea de premiere în cadrul […]

 9. Casa Grigore Gabrielescu, Craiova | Oltenia Monumentala /

  […] 14. Clădirea este situată vis-a-vis de Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei (fosta Școală Centrală de Fete) și în imediata vecinătate a Bisericii Sf. Nicolae – Brândușa. Construită la mijlocul […]

 10. Ziua Portilor Deschise la Muzeul Olteniei | Oltenia Monumentala /

  […] Secția de Istorie – Arheologie, str. Madona Dudu, nr. 14, vă propune spre vizitare următoarele expoziții: Oltenia Boierilor Craiovești, Comori pierdute, comori regăsite…, Istoria, la feminin, Manuscrise românești din colecția Muzeului Olteniei, precum și expozițiile organizate de Laboratorul de Restaurare Conservare, Icoane pe sticlă, Sticla – Memorie și Artă, Artiști sticlari români, Salonul Național de Restaurare. […]

 11. Salonul National de Restaurare si Conservare 2014, la Craiova | Oltenia Monumentala /

  […] Național de Restaurare Craiova 2014 va avea vernisajul în data de 23 septembrie, ora 10, la sediul Secției Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei din Craiova, str. Madona Dudu, nr. […]

 12. Biserica Sf. Nicolae - Brândușa, Craiova | Oltenia Monumentala /

  […] în zona centrală a municipiului Craiova, în imediata apropiere a Bisericii Madona Dudu și a Școlii Centrale de Fete (azi Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei), Biserica “Sf. Nicolae” – Brândușa […]

 13. O noua expozitiei la Muzeul Olteniei din Craiova - Raritati din colectia Muzeului Olteniei | Oltenia Monumentala /

  […] 17 decembrie, a avut loc la Secția Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei deschiderea expoziției “Rarități din Colecția Muzeului […]

 14. Oltenia arheologica - Garla Mare | Oltenia Monumentala /

  […] 18 mai 2013 în cadrul expoziției “Gârla Mare – un periplu al ceramicii străvechi” de la Secția de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei din […]

 15. Biserica Sfantul Nicolae - Dorobantia, Craiova | Oltenia Monumentala /

  […] din Craiova, situat pe str. Al. Odobescu, nr. 1, în apropierea Bisericii Madona Dudu și a Școlii Centrale de Fete (azi Muzeul Olteniei). Biserica, ce poartă hramul Sf. Nicolae (6 decembrie), are o vechime de […]

 16. Ziua Mondiala a Educatiei la Muzeul Olteniei Craiova | Oltenia Monumentala /

  […] toate cele trei locații expoziționale ale muzeului, respectiv: Secția de Istorie-Arheologie (fosta Școală Centrală de Fete, str. Madona Dudu, nr. 14), Secția de Etnografie – Casa Băniei (Str. Matei Basarab, nr. […]

 17. Amenajare Sectia Istorie Arheologie a Muzeului Olteniei | Oltenia Monumentala /

  […] vreme, la parterul Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, găzduită în fosta Școală Centrală de Fete, se lucrează la amenajarea expoziției permanente. Astfel, la sfârșitul lucrărilor o parte din […]

 18. Palatul Administrativ Craiova | Oltenia Monumentala /

  […] poliției, Școala de meserii, Liceul militar, Liceul Carol I, Școala normală de învățători, Școala centrală de fete, Școala Lazaro-Otetelișanu, Palatul poștei, cazărmile, Spitalul militar, gara […]

 19. Palatul Banca Comertului - Primaria Municipiului Craiova | Oltenia Monumentala /

  […] poliției, Școala de meserii, Liceul militar, Liceul Carol I, Școala normală de învățători, Școala centrală de fete, Școala Lazaro-Otetelișanu, Palatul poștei, cazărmile, Spitalul militar, gara […]

 20. Vizitam impreuna Aurul si Argintul Antic al Romaniei | Oltenia Monumentala /

  […] Data și locul întâlnirii: sămbătă, 23 ianuarie, la 10:55, în fața Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei din Craiova, strada Madona Dudu, nr. 14 (fosta Școală Centrală de Fete)! […]

 21. Hanul Putureanu, Craiova | Oltenia Monumentala /

  […] Piața Veche (Piața Elca), în apropiere de importante monumente și obiective turistice – fosta Școală Centrală de Fete (azi Muzeul Olteniei), Biserica Madona Dudu, Hanul Hurezi, Fântâna Purcarului, Catedrala Sf. […]

 22. Tur de Craiova pentru vizitatorii Targului de Turism al Olteniei | Oltenia Monumentala /

  […] Vizită Muzeul Olteniei (Secția de Istorie-Arheologie, fosta Școală Centrală de Fete din Craiova) […]

 23. Fabrica Florica, Craiova | Oltenia Monumentala /

  […] rechiziționată, alături de alte clădiri importante din oraș (printre ele, Palatul Jean Mihail, Școala Centrală de Fete – azi Muzeul Olteniei, întreprinderile Atelierele de Reparații Waidman, Soc. Distribuția, Soc. Carpatina, Localul […]

 24. CJ Dolj aloca 1,2 milioane lei Muzeului Olteniei | Oltenia Monumentala /

  […] urmă cu zece ani și care a cuprins consolidarea și restaurarea unor clădiri cu un bogat trecut, imobilul Secției de Istorie-Arheologie și Casa Băniei, construirea unui nou sediu pentru depozite, spații administrative și […]

 25. BISERICA SF. NICOLAE – DOROBANTIA /

  […] din Craiova, situat pe str. Al. Odobescu, nr. 1, în apropierea Bisericii Madona Dudu și a Școlii Centrale de Fete (azi Muzeul Olteniei). Biserica, ce poartă hramul Sf. Nicolae (6 decembrie), are o vechime de […]

 26. Biserica Sfantul Nicolae Brandusa, Craiova /

  […] în zona centrală a municipiului Craiova, în imediata apropiere a Bisericii Madona Dudu și a Școlii Centrale de Fete, Biserica “Sf. Nicolae” – Brândușa este un monument istoric și de arhitectură religioasă […]

 27. Hanul Puțureanu, Craiova /

  […] Veche (Piața Elca), în apropiere de importante monumente și obiective turistice – fosta Școală Centrală de Fete (azi Muzeul Olteniei), Biserica Madona Dudu, Hanul Hurezi, Fântâna Purcarului, Catedrala Sf. […]

 28. Spectaculoasa civilizație care s-a dezvoltat pe teritoriul României în vremea războiului troian - 24 PH Arte /

  […] aparținând culturii Gârla Mare pot fi admirate la Secția de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei din […]

 29. Expozitie machete cladiri zona transfrontaliera | Monumente Oltenia /

  […] Școala Centrală de Fete, azi Muzeul Olteniei din Craiova […]

 30. Descoperă spectaculoasa civilizație care s-a dezvoltat pe teritoriul României în vremea Războiului TROIAN… | Lupul Dacic /

  […] aparținând culturii Gârla Mare pot fi admirate la Secția de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei din […]

 31. Daniel Roxin » Descoperă spectaculoasa civilizație care s-a dezvoltat pe teritoriul României în vremea Războiului TROIAN… (Galerie foto) /

  […] aparținând culturii Gârla Mare pot fi admirate la Secția de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei din […]

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec