27
Nov-2015

Palatul Administrativ Craiova, azi Prefectura Dolj

Cod LMI: DJ-II-m-A-08140

Categoria: A – monument de interes național

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1912-1913

Adresa: Calea Unirii 19

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Palatul Administrativ din Craiova, situat pe Calea Unirii, la nr. 19, este una din cele mai reprezentative clădiri din oraș. Construit în prima parte a secolului al XX-lea după planurile arhitectului Petre Antonescu, în stilul neoromânesc promovat de Ion Mincu, edificiul găzduiește astăzi două dintre cele mai importante instituții ale județului: Prefectura și Consiliul Județean Dolj.

Palatul Administrativ Craiova

Palatul Administrativ Craiova

Construcția clădirii

Palatul Administrativ – sau Palatul Prefecturii, așa cum mai este el cunoscut –, a fost construit la începutul secolului al XX-lea, cel mai probabil între 1912-1913 (anul începerii construcției diferă de la sursă la sursă, de la 1907 / 1909 / 1910 / 1912). Se spune că prim-ministrul Ion I. C. Brătianu, prezent la Craiova la întrunirea liberală din 24 iunie 1909, ar fi fost de față la așezarea actului la fundația clădirii. Pentru construcția palatului pe fostul teren al familiei Hagiade și amenajarea pieței din fața sa, istorisirile vremii spun că ar fi fost demolat un cartier întreg de maghernițe.

Constructorul desemnat de Antonescu pentru construirea Palatului Administrativ a fost Giovanni Battista Peressutti, cel care ulterior a contribuit la ridicarea în Craiova a numeroase clădiri monumentale (printre ele Banca Comerțului – azi Primăria Craiovei, Casa Albă, Casa Carianopol – azi Comandamentul Jandarmeriei Dolj, Facultatea de Agronomie, Policlinica nr. 2 a Spitalului Filantropia, reconstruirea Colegiului Carol I după incendiul din 1930, Sala de spectacole a Teatrului Liric, Casa și Moara Barbu Drugă, Casa Constantin Neamțu etc.). Peressutti, stabilit în Craiova în 1908, cu un an înainte ca Petre Antonescu să proiecteze Palatul Administrativ, era un mai vechi prieten al arhitectului, pe care îl cunoscuse în Padova (Italia).

Palatul Administrativ în secolul XX

La 2 ani de la inaugurare, la 1 aprilie 1915, la parterul Palatului Prefecturii s-a instalat și Muzeul de Antichități și Etnografie al județului Dolj, înființat din inițiativa profesorului de istorie Ștefan Ciuceanu. Cu acel prilej, prefectul județului, Constantin N. Pop, îi comunica prof. Ciuceanu: “Am onoarea a vă aduce la cunoștiință, că pe ziua de 1 aprilie a.c., am dispus înființarea în chiar localul Palatului Administrativ, a unui Muzeu Regional de Antichitate și Etnografie […]” Muzeul Regional al Olteniei urma să fie găzduit aici până în anul 1934.

În perioada 1916-1918, în timpul ocupației germane în Craiova, instituțiile care își aveau sediul în Palatul Administrativ au fost evacuate, aici instalându-se Direcția de căi ferate germane. La plecarea nemților din Oltenia, mobilierul și clădirea au fost devastate, iar patrimoniul Muzeului Regional a fost grav afectat de jafurile ocupanților germani. Aceeași soartă au avut-o în 1918 mai multe clădiri ocupate, printre care Palatul Justiției, Prefectura poliției, Școala de meserii, Liceul militar, Liceul Carol I, Școala normală de învățători, Școala centrală de fete, Școala Lazaro-Otetelișanu, Palatul poștei, cazărmile, Spitalul militar, gara etc.

Palatul Administrativ din Craiova - 1916 (greenstone.bjc.ro)

Palatul Administrativ din Craiova – 1916 (greenstone.bjc.ro)

La 12 decembrie 1922, în localul Prefecturii s-a înființat Societatea Cercul Științific Craiovean, sub directoratul profesorului Marin Demetrescu, ce avea drept scop înzestrarea capitalei Olteniei cu un Muzeu de Istorie Naturală.

În anul 1934, colecțiile Muzeului Regional au fost mutate în sălile de la subsolul Prefecturii, dinspre Piața Unirii. Directorul muzeului, Marin Demetrescu, a solicitat cu acel prilej primarului orașului un spațiu corespunzător pentru mutarea colecțiilor de la subsolul prefecturii, unde fuseseră „coborâte și înghesuite în câteva camere, neîncăpătoare, întunecoase și greu accesibile pentru vizitatori”. În luna septembrie a aceluiași an, sala festivă a Palatului Administrativ a găzduit comunicările Congresului de numismatică și arheologie de la Craiova.

În anul 1935, datorită lucrărilor, a apărut o crăpătură la cupola scării de onoare. Consolidarea a fost făcută sub directa supraveghere a lui Petre Antonescu, arhitectului proiectului inițial.

Palatul Administrativ din Craiova - Prefectura Dolj in 1937

Palatul Administrativ din Craiova – Prefectura Dolj in 1937 (imagoromaniae.ro)

În ziua de 24 februarie 1945, sediul Prefecturii a fost luată cu asalt de către “masele muncitoare”, în frunte cu comuniștii, care au izgonit “elementele reacționare” și au instalat la conducerea prefecturii reprezentanții “forțelor democratice”. Edificiul a găzduit Sfatul Popular Regional (până în 1968), Comitetul Județean Dolj al PCR și Consiliul Popular Județean Dolj (până în 1989).

Cutremurul din anul 1977 a afectat clădirea Palatului Administrativ, la care s-au făcut ulterior ample lucrări de reparație.

Din 1989, Palatul Administrativ din Craiova găzduiește sediile Prefecturii și Consiliului Județean Dolj.

Palatul Administrativ în secolul XXI

Cu excepția desființării scării de acces din strada A. I. Cuza și a amenajării a două camere (birouri) pe casa scării, clădirea păstrează întocmai forma și planul de la inaugurare. Fără să mai beneficieze de renovări semnificative din perioada comunistă, Palatul Administrativ din Craiova se află în stare de degradare și figurează pe lista instituțiilor cu grad mare de risc în caz de cutremur. Deși încă din 2009 s-au demarat, la nivelul Prefecturii Dolj, proceduri de accesare a unui proiect pentru reabilitarea acestei clădiri de patrimoniu, până în prezent (noiembrie 2015) nu s-a concretizat nimic în acest sens.

Se estimează că valoarea de inventare a Palatului Administrativ din Craiova, monument istoric de interes național, este de circa 9,5 milioane de lei.

Despre clădire

Palatul este o clădire de dimensiuni monumentale, construită din piatră, cărămidă și beton armat, în stil neoromânesc, dispusă sub forma literei E pe un plan simetric față de verticala turnului central. Edificiul prezintă două fațade principale ce corespund intrărilor în clădire, spre vest (înspre Piața Mihai Viteazul) și spre est (înspre English Park), celei dinspre vest fiindu-i acordată o importanță mai mare.

Palatul Administrativ Craiova - sectiuni

Palatul Administrativ Craiova – plan si sectiune transversala (arvha.org)

Din punct de vedere estetic, decorația fațadelor se remarcă prin numeroasele elemente originale, dar care reinterpretează elementele specifice vechii arhitecturi românești: acoperișul cu învelitoare din țiglă smălțuită de culoare verde cu elemente decorative din tablă de zinc și lucarnele, logiile, balcoanele și bovindourile de pe fațada etajului pe corpurile laterale ale fațadelor, decroșurile în consolă, arcurile trilobate de la ferestre, ancadramentele ferestrelor, coloanele, frizele și soclul din piatră, brăiele decorative sau jgheaburile pentru preluarea apei de ploaie, modelate cu motivul funiei răsucite.

Atracția arhitectului Petre Antonescu față de arhitectura tradițională este vizibilă și în conceperea și tratarea interiorului Palatului Administrativ, în centrul căruia se află scara mare de onoare, ce oferă acces spre sălile de recepție, de consiliu și birourile instituțiilor găzduite în clădire. Se remarcă, de asemenea, și luminatorul din tavan, dispus exact deasupra scării de onoare, prin intermediul căruia este luminat natural tot holul edificiului.

Palatul Administrativ din Craiova - scara principala de onoare (Cladiri si studii, Petre Antonescu, 1913)

Palatul Administrativ din Craiova – scara principala de onoare (Cladiri si studii, Petre Antonescu, 1913)

Surse:

Craiova. Pagini de istorie și civilizație IV. Ediția a III-a. Ed. Helios, Craiova, 2004

Otilia Gherghe, “Centenar Muzeul Olteniei 1915-2015″. Editura Antheo, Craiova, 2015

Destinații urbane – Craiova. Force Tourism. Businss & Tourism Magazine

Prefectura Craiova. Arva.org

Petre A. Antonescu, Clădiri & studii : case, biserici, monumente şi palate, încercări de arhitectură românească şi clasică. Volumul 1: [album]. Gutenberg, București, 1913.

Construcții Monumentale. Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989

0

 likes / 17 Comments
Share this post:
  1. Palatul Banca Comertului - Primaria Municipiului Craiova | Oltenia Monumentala /

    […] de construcții a lui Carlo Dalla Barba. Peressutti lucrase deja cu succes la construcția Palatului Administrativ și ulterior a contribuit la ridicarea în Craiova a numeroase clădiri monumentale (printre ele […]

  2. Palatul Ramuri din Craiova | Oltenia Monumentala /

    […] monumental, în apropiere de Colegiul Național “Carol I”, Biserica Sf. Treime sau Palatul Administrativ din Craiova, Palatul Ramuri se remarcă prin fațada sa deosebit de elegantă, cu elemente ale stilului […]

  3. Despre Giovanni Batista Peressutti | Oltenia Monumentala /

    […] Giovanni Batista Peressutti s-a născut pe 20 septembrie 1880 la Pinzano al Tagliamento (la 35 km de Udine), Italia. A urmat studii elementare la Finzano, postelementare la San Daniele și Udine (Italia); ulterior a studiat la Școala Superioară de Studii generale (Udine-Italia) și la Universitatea Sala (Padova-Italia), în urma acestor studii obținând diploma de inginer în construcții. Conform Tezei de doctorat a lui Paolo Tomasella, “Emigranții din Veneto și din Friuli în viața economică și culturală a vechiului Regat (1848-1948)”, Peressutti ar fi sosit în România la sfârșitul primului deceniu al secolului al XX-lea, ca muncitor sezonier. Considerăm, însă, că Peressutti ar fi venit pentru prima dată în Craiova mult mai devreme, în 1895 (conform livretului de exercitarea profesiei pe cont propriu nr. 045064, emis în 1930 de Ministerul Muncii, Sănătății și Ocrotirilor Sociale – Direcțiunea muncii – serviciul plasării, șomajului și migrațiunilor), revenind ulterior, după finalizarea studiilor, pentru a lucra și a se stabili aici împreună cu familia. Deși Craiova era deja cunoscută pentru puternica sa comunitate de italieni, la stabilirea în oraș a familiei Peressutti a contribuit și prietenia dintre Giovanni Batista și arhitectul Petre Antonescu, pe care l-ar fi cunoscut în perioada studenției la Padova. În 1909, Antonescu i-a încredințat lui Peressutti construcția unuia dintre cele mai importante edificii proiectate de el, Palatul Administrativ, azi Prefectura Dolj. […]

  4. Tur de Craiova pentru vizitatorii Targului de Turism al Olteniei | Oltenia Monumentala /

    […] prin Centrul Vechi (Prefectura, Piața Mihai Viteazul, Primăria, English Park, Teatrul Național Marin Sorescu, Universitatea, […]

  5. Ion Țuculescu /

    […] Prima expoziție la care a fost remarcată prezența “pictorului diletant Ion Țuculescu” – alături de a fratelui său Șerban – este cea organizată în 1925, în sala de recepții a Palatului Administrativ al județului Dolj. […]

  6. Hotel Palace - Craiova | Monumente Oltenia /

    […] spațiu viitoarelor clădiri monumentale ce împânzesc astăzi zona, precum fostul Hotel Palace, Palatul Administrativ – azi sediul Prefecturii și Consiliului Județean Dolj, Palatul Banca Comerțului – azi sediul […]

  7. Sectia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei din Craiova | Monumente Oltenia /

    […] școala a fost devastată, așa cum s-a întâmplat cu mai multe clădiri din oraș, printre care Palatul Administrativ, Palatul Justiției, Școala de Meserii, Liceul Militar, Liceul Carol I, Școala […]

  8. Vizita ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord la Craiova | Monumente Oltenia /

    […] Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a primit joi la Palatul Administrativ vizita ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în România, […]

  9. Biserica Sfantul Ilie, Craiova | Monumente Oltenia /

    […] străzii Lipscani, principala arteră comercială a centrului vechi negustoresc al orașului, și a Palatului Administrativ, biserica actuală a fost construită pe locul unei biserici mai vechi, ridicată în secolul al […]

  10. Casa Baniei, Craiova | Monumente Oltenia /

    […] corespunzător pentru colecțiile sale (care nu mai puteau fi cuprinse în camerele de la subsolul Palatului Administrativ), primarul de atunci al Craiovei, Constantin Negrescu, împreună cu Comisia Interimară, […]

  11. Liceul Carol I, Craiova | Monumente Oltenia /

    […] și două rotonde, pictate de marele pictor polonez Francisc Tribalsky (care mai decorase și Palatul Administrativ, Palatul Jean Mihail, casele familiilor Gogu Vorvoreanu, N. P. Romanescu, Emil Săvoiu, Pleşa, […]

  12. Monumentele Craiovei pe tramvaiele orasului | Monumente Oltenia /

    […] care Palatul Banca Comerțului – Primăria Craiova, Palatul Jean Mihail – Muzeul de Artă sau Palatul Administrativ – […]

  13. Suveniruri cu imagini din Craiova veche | Monumente Oltenia /

    […] imagini de ansamblu ale centrului orașului sau clădiri reprezentative ale Craiovei, precum Palatul Administrativ (Prefectura), Palatul Banca Comerțului (Primăria), Palatul Jean Mihail (Muzeul de Artă), Podul […]

  14. Blocul Casa Albă, Craiova /

    […] Giovanni Batista Peressutti s-a născut pe 20 septembrie 1880 la Pinzano al Tagliamento (la 35 km de Udine), Italia. A urmat studii elementare la Finzano, postelementare la San Daniele și Udine (Italia); ulterior a studiat la Școala Superioară de Studii generale (Udine-Italia) și la Universitatea Sala (Padova-Italia), în urma acestor studii obținând diploma de inginer în construcții. Conform Tezei de doctorat a lui Paolo Tomasella, “Emigranții din Veneto și din Friuli în viața economică și culturală a vechiului Regat (1848-1948)”, Peressutti ar fi sosit în România la sfârșitul primului deceniu al secolului al XX-lea, ca muncitor sezonier. Considerăm, însă, că Peressutti ar fi venit pentru prima dată în Craiova mult mai devreme, în 1895 (conform livretului de exercitarea profesiei pe cont propriu nr. 045064, emis în 1930 de Ministerul Muncii, Sănătății și Ocrotirilor Sociale – Direcțiunea muncii – serviciul plasării, șomajului și migrațiunilor), revenind ulterior, după finalizarea studiilor, pentru a lucra și a se stabili aici împreună cu familia. Deși Craiova era deja cunoscută pentru puternica sa comunitate de italieni, la stabilirea în oraș a familiei Peressutti a contribuit și prietenia dintre Giovanni Batista și arhitectul Petre Antonescu, pe care l-ar fi cunoscut în perioada studenției la Padova. În 1909, Antonescu i-a încredințat lui Peressutti construcția unuia dintre cele mai importante edificii proiectate de el, Palatul Administrativ, azi Prefectura Dolj. […]

  15. Casa Barbu Drugă, Craiova /

    […] Barbu Drugă a murit într-o mizerie de nedescris deoarece comuniştii au pus mâna pe averea lui. La începutul secolului al XX-lea, într-o perioadă în care, în Oltenia, în multe meșteșuguri și meserii se evidențiau muncitori străini, friulanul Giovanni Batista Peressutti a ridicat la rang de artă construcția clădirilor civile. Giovanni Batista Peressutti s-a născut pe 20 septembrie 1880 la Pinzano al Tagliamento (la 35 km de Udine), Italia. A urmat studii elementare la Finzano, postelementare la San Daniele și Udine (Italia); ulterior a studiat la Școala Superioară de Studii generale (Udine-Italia) și la Universitatea Sala (Padova-Italia), în urma acestor studii obținând diploma de inginer în construcții. Conform Tezei de doctorat a lui Paolo Tomasella, “Emigranții din Veneto și din Friuli în viața economică și culturală a vechiului Regat (1848-1948)”, Peressutti ar fi sosit în România la sfârșitul primului deceniu al secolului al XX-lea, ca muncitor sezonier. Considerăm, însă, că Peressutti ar fi venit pentru prima dată în Craiova mult mai devreme, în 1895 (conform livretului de exercitarea profesiei pe cont propriu nr. 045064, emis în 1930 de Ministerul Muncii, Sănătății și Ocrotirilor Sociale – Direcțiunea muncii – serviciul plasării, șomajului și migrațiunilor), revenind ulterior, după finalizarea studiilor, pentru a lucra și a se stabili aici împreună cu familia. Deși Craiova era deja cunoscută pentru puternica sa comunitate de italieni, la stabilirea în oraș a familiei Peressutti a contribuit și prietenia dintre Giovanni Batista și arhitectul Petre Antonescu, pe care l-ar fi cunoscut în perioada studenției la Padova. În 1909, Antonescu i-a încredințat lui Peressutti construcția unuia dintre cele mai importante edificii proiectate de el, Palatul Administrativ, azi Prefectura Dolj. […]

  16. Casa Nicolae Romanescu, Craiova | Monumente Oltenia /

    […] și pictură interioară realizată de pictorul polonez Francisk Tribalsky (care mai decorase și Palatul Administrativ, Palatul Jean Mihail, biblioteca Liceului Carol I, casele familiilor Gogu Vorvoreanu, Emil Săvoiu, […]

  17. Prin Cadrilater - Forța Legii | Povestea Locurilor /

    […] Antonescu și constructorul italian Giovanni Battista Peressutti. Clădirea îmbină elemente din arhitectura academică – medievală și populară românescă (stilul […]

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec