03
Jun-2015

Maria Tanase in memoria Craiovei

Cu ocazia Zilelor Municipiului Craiova, Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, având sprijinul Consiliului Județean Dolj, și în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria Municipiului Craiova, vă invită la expoziția „Maria Tănase în memoria Craiovei”. Expoziția va fi deschisă în data de 4 iunie 2015, ora 11:00, la Secția de Etnografie „Casa Băniei”, str. Matei Basarab, nr. 16, și va putea fi vizitată gratuit până la data de 7 iunie.

Maria Tanase in memoria Craiovei

Maria Tanase in memoria Craiovei

Proiectul cultural este dedicat celei ce a rămas în conștiința națională ca Pasărea Măiastră și Regina cântecului românesc. Demersul cultural, realizat de către specialiștii Muzeului Olteniei, propune craiovenilor o incursiune, parțială, desigur, în unica și fascinanta Colecție „Maria Tănase”, deținută de instituția muzeală craioveană, constituită din bunuri patrimoniale de o valoare inestimabilă ce au aparținut artistei: costume populare, ținute de scenă, obiecte personale, bijuterii, documente originale, corespondență, fotografii, tablouri etc.

Sunt întrunite, astfel, într-un cadru expozițional deosebit, documente și mărturii de viață (ținute, pălării, bijuterii, documente, fotografii, cărți de vizită, repertorii de scenă, programe de spectacol, reviste și articole), adunate de Maria Tănase, în cei 40 de ani de carieră artistică.

Piesa de rezistență a expoziției este vestitul costum popular purtat de Maria Tănase în turneele sale artistice, datat în anul 1920, provenit din zona de nord a Olteniei, de o sobrietate și un rafinament aparte, alcătuit din ie (pânză de casă creață și învărgată, decorată cu râuri pe piept și mâneci, cusute cu arnici negru și paiete), fustă (confecționată din catifea neagră, decorată în mod inedit, cu flori stilizate realizate din coconi de mătase naturală și paiete) și brâu (catifea roșie brodată cu fir metalic auriu și ciucuri metalici).

Printre obiectele unicat pe care vizitatorii le pot admira, enumerăm și documente inedite din perioada Expoziției Internaționale de la New York (1939), când Maria Tănase a fost aleasă să reprezinte cântecul românesc, cântând în fața fostului președinte american Hoover, a lui Andre Gide, Yehudi Menuhin, Jascha Heifetz, Constantin Brâncuși, respectiv pașaportul artistei semnat de Regele Mihai, extrase document din presa vremii din New York, șiraguri de mărgele, pălării de stradă și scenă etc)

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj va completa spațiul expozițional cu obiecte specifice Festivalului Național „Maria Tănase”, care onorează, la Craiova, memoria Reginei cântecului românesc prin promovarea tinerilor cu dăruire pentru folclorul autentic.

Colecția „Maria Tănase”, ce aparține Muzeului Olteniei Craiova, cuprinde 1300 de documente originale donate de familia artistei instituției noastre culturale: certificate de naștere și de căsătorie, testamentul artistei, cartea de muncă, legitimațiile și atestatele artistei, aproximativ 300 de fotografii ce surprind diverse ipostaze din viața cântăreței: cu prietenii prin Bucureștiul de altădată, în spectacole la Teatrul “Alhambra”, în turneele din țară și străinătate,  în campaniile de cercetare etnografică.

Fotografiile existente evocă totodată, peisaje, oameni, monumente și momente din Oltenia de altă dată, când Craiova, prin cântecul Mariei Tănase, a reușit să ridice folclorul la rang de artă cultă.

0

 likes / 0 Comments
Share this post:

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec