Scoala de vara Bios Art la Muzeul Olteniei

Specialiștii Muzeului Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj, au pregătit pentru acestă vară o serie de activități educativ – recreative cu adresabilitate extinsă, de natură a oferi un cadru cultural, benefic exprimării îndeletnicirilor  copiilor, părinților și bunicilor. În perioada iulie – septembrie, instituția muzeală desfășoară proiectul cultural-educativ Școala de vară “Bios Art în vacanță”, prin care un număr mare de copii și adulți își pot exersa îndemânarea și dezvolta creativitatea în cadrul atelierelor organizate de către Muzeul Olteniei Craiova.

Scoala de vara la Muzeul Olteniei Craiova
Scoala de vara la Muzeul Olteniei Craiova

Pentru a-i familiariza pe viitorii participanți cu materialele și tehnicile utilizate în cadrul acestor ateliere creative gratuite și pentru a-i ajuta să opteze pentru unul dintre cele șase module propuse, Muzeul Olteniei Craiova – Secția de Științele Naturii organizează, luni, 29 iunie, ora 10:00, la sediul din str. Popa Șapcă nr. 8, un work-shop.

Deschiderea oficială a Școlii de vară “Bios Art în vacanță” va avea loc miercuri, 1 iulie, ora 9:00, la sediul Secției de Științele Naturii Craiova, și va debuta cu atelierul  de modelaj în lut. Înscrierile se fac până pe 1 iulie, inclusiv, în limita locurilor disponibile, la numerele de telefon 0251/411906, 0766.326909.

Dorind să vină în întâmpinarea copiilor, pe întreaga perioadă a vacanței de vară, Secția de Științele Naturii inițiază șase ateliere recreative gratuite pe perioada verii, astfel:

1. Atelier de modelaj în lut, perioada 1 iulie – 5 august, săptămânal, marți, între orele 09-10.30.

Haideți să descoperim împreună o nouă pasiune și anume modelajul în lut!  Lutul este un material amorf care prin modelare capătă forme diferite, în funcție de imaginația și dorința noastră. Explorează-ți creativitatea prin acest mediu tactil în timp ce te familiarizezi cu tehnicile de modelaj, de compoziție și texturare ale lutului! De-a lungul celor 5 module, vei avea posibilitatea să pregătești lutul așa cum o făceau străbunii noștri, să realizezi obiecte prin diferite tehnici (a plăcilor, a șnurului), fără a folosi roata olarului.

2. Atelier de decoupage pe țesătură, metal și lemn, perioada 2 iulie –  30 august, săptămânal, joi, între orele 09-10.30.

Tehnica decoupage folosește obiecte precum țesătură, lemn, metal, vase pentru ca persoanele cu simț artistic să-și poată exprima identitatea, personalitatea, preferințele. Obiectele astfel create sunt neprețuite, sunt unicate și pot fi dăruite din toata inima celor dragi. Decoupage art își are originea în Siberia de Est și datează dinainte de nașterea lui Hristos. În secolul XII această artă a fost preluată de țăranii chinezi care au creat, astfel, obiecte decorative care să le înfrumusețeze casele și să le ofere acea notă de individualitate și de personalitate aparte. Popularitatea acestei arte a ajuns la apogeu în secolul XVII, în Extremul Orient. Maeștrii venețieni au început atunci să folosească tehnica decoupage-ului pentru a crea piese de mobilier și obiecte decorative care semănau cu cele aduse din China și Japonia.

3. Atelier de art string, perioada 4 august-1 septembrie, săptămânal, marți, între orele 09-10.30.

Atelierul își propune să utilizeze tehnica art string pentru crearea de tablouri unice folosind fibre vegetale și animale. V-ați gândit vreodată ce forme surprinzătoare s-ar putea alcătui din niște simple fire de brodat? Flori, inimi, litere curcubeu– aproape orice se poate reprezenta cu această tehnică. Se poate lucra în două moduri: fie se fac orificii cu acul pe o felicitare, fie se bat cuie pe un cadru de lemn și se unesc punctele cu fire de brodat. În funcție de felul în care se orientează firele, se obțin forme diverse, imaginea obținută putându-se schimba de la un moment la altul.

4. Atelier de storytelling creative – scrapbooking, perioada 4 august  –  1 septembrie, săptămânal, marți, între orele 11-12.30.

Participanții la ateliere vor realiza jurnale personalizate utilizând material precum fetru, hârtie reciclabilă, șervețele în mixaj. Scrapbooking-ul este o tehnică creativă prin intermediul căreia redăm istoria personală prin pagini personalizate ce au la bază propriile fotografii, în jurul cărora decorăm, în funcție de imaginația fiecăruia. Aceste pagini scrapbook sunt colectate în albume, care, spre deosebire de cele clasice, spun și o “poveste”, transmițând o stare, un sentiment.

5. Atelier eco – Povești de degustat și agățat pe perete , perioada 6 august – 1 septembrie, săptămânal, joi, între orele 9-10.30.

Învățăm ce înseamnă conceptual ECO, concret, prin utilizarea de materiale reciclabile realizând tablouri din semințe de la diverse legume,  fructe, spice de grâu, boabe de porumb la care adăugăm mesaje personalizate scrise de mână. Ești creativ? Ești eco? Ești inspirat? Avem exact activitatea ideală pentru tine!! Prima noastră provocare: realizarea de animăluțe și copăcei din materiale reutilizabile. Apoi, modelăm din semințe, păsări, dealuri și munți! Mai târziu culorile ne vor ajuta să dăm viață formelor de relief pe care vom fixa plantele și animalele create cu mânuțele noastre. În final, vom obține adevărate microecosisteme (machete) de câmpie, deal, munte!

6. Atelier de papier mâché, perioada 6 august – 1 septembrie, săptămânal, joi, între orele 11-12.20.

Creație, inspirație, pasiune, coordonate  pe firul cărora se „toarce” activitatea unui atelier dedicat tinerei generații, căci vom realize animăluțe și diverse alte obiecte folosind hârtia ca material principal. Fiecare atelier este structurat pe cinci ședințe, iar, la fiecare a doua întâlnire cu participanții, specialiștii instituției vor prezenta materiale multimedia despre “Animale periclitate și vulnerabile din România” (muzeograf drd. Goga Claudia), “Adevăr și legendă în lumea florilor: trandafirul și garoafa“ (muzeograf dr. Chimișliu Cornelia), “Mamifere fosile de cavernă din Oltenia” (muzeograf dr. Aurelian Popescu), “Incursiune în lumea fibrelor textile” (Irinela Firan), “Creativitatea și organismul uman” (muzeograf drd. Lila Gima).

Atelierele creative se vor bucura și de susținerea/participarea voluntarilor din cadrul proiectului „I like the museum”, care vor sprijini participanții în tainele acestor îndeletniciri!

Lucrările inedite, realizate de către cursanți, vor fi incluse în cadrul unor expoziții (pentru fiecare atelier în parte), ce se vor realiza la parterul Secției de Științele Naturii, vizitatorii muzeului votând cele mai inedite lucrări. Aceste lucrări vor fi premiate și cuprinse într-o nouă expoziție colectivă ce se va itinera.

Ultima întâlnire din cadrul fiecărui atelier este rezervată pentru festivitatea de premiere în cadrul căreia se vor oferi diplome de participare și surprize.

Scroll to Top