20
May-2017

Universitatea din Craiova – 70 de ani de traditie, performanta si viziune

Anul 2017 este unul aniversar pentru Universitatea din Craiova, care sărbătorește 70 de ani de când a fost fondată, la 25 aprilie 1947. Craiovenii au șansa de a celebra această bornă din istoria învățământului superior participând la o serie de manifestări reunite în cadrul programului aniversar: “Universitatea din Craiova / 70 de ani / Tradiție, Performanţă, Viziune”. Astfel, facultățile din cadrul Universității din Craiova au pregătit pentru cei interesați numeroase prelegeri, conferințe sau nopți albe în Universitate etc. De asemenea, în holul de la etajul I al fostului Palat al Justiției din Craiova (în fața Sălii Albastre) poate fi admirată și o expoziție aniversară dedicată celor 70 de ani de la fondarea Universității.

Expozitie Universitatea din Craiova 70 de ani

Expozitie Universitatea din Craiova 70 de ani

Mai jos vă propunem să citiți cronologia dezvoltării Universității din Craiova, așa cum este ea prezentată pe site-ul instituției:

1947 – Universitatea din Craiova a fost fondată la 25 aprilie, prin legea nr. 138; universitatea cuprinzând 4 facultăți: Facultatea de Medicină Umană, Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Științe Economice, Comerciale și Cooperatiste, Facultatea de Agronomie. Dar, dificultățile anilor de după război au limitat aplicarea acestei legi, astfel încât a început să funcționeze numai Facultatea de Agronomie.

1948 – Reforma învățământului din august a fondat Institutul Agronomic, cu doua facultăți: Facultatea de Agricultura și Facultatea de Mașini- Agricole.

1951 – A fost înființat Institutul de Mașini și Aparate Electrice.

1953 – A fost înființată Grădina Botanică a Institutului Agronomic.

1956 – Numele Institutului de Mașini și Aparate Electrice a fost schimbat în Institut Tehnic.

1957 – A fost înființată Litografia Institutului Agronomic.

1959 – A fost înființat Institutul Pedagogic, cu următoarele specializări: Filologie, Chimie, Științe naturale și Agricole, Matematică-Fizică.

1961 – A fost înființată Facultatea de Istorie-Geografie.

1965 – Prin decizia nr. 894 a Consiliului de Miniștri din 27 august, facultățile de Matematică, Chimie, Filologie, Economie, Electrotehnică, Agronomie, Horticultură au fost unite sub aceeași administrare, cunoscută sub numele de Universitatea din Craiova.

1966 – A fost înființată Biblioteca Universității și Casa Studenților.

1970 – A fost înființată Facultatea de Medicină, care ulterior a funcționat separat ca Univesitatea de Medicină și Farmacie.

1972 – A fost înființat Muzeul de Istorie al Medicinii care găzduia mai mult de 7000 de documente.

1977 – A fost înființată Facultatea de Mecanică.

1979 – A luat ființă Grădina Botanică Alpină de la Rânca, în Munții Parâng.

1981 – A fost înființat Centrul de Calcul al Universității din Craiova, prin ordinul nr. 2580 al Ministerului Învățământului.

1991 – A fost înființată Facultatea de Drept “Nicolae Titulescu” prin ordinul 8905 din 11 noiembrie al Ministerului Educației și Științei.

1991 – Au luat ființă 2 colegii, la Craiova și Drobeta Turnu-Severin, prin ordinul 5601 din 8 mai.

1992 – A luat ființă Facultatea de Teologie, prin ordinul 918 din 30 ianuarie dat de Ministerul Educației și Științei.

1994 – S-a înființat editura Universitaria.

1995 – S-a înființat Facultatea de Educație Fizică și Sport , prin ordinul 4622 din 7 august dat de Minsiterul Educației și Științei.

1996 – A luat ființă TeleUniversitaria, stație de televiziune, prin aprobarea nr. 148 din 23 ianuarie, dată de Consiliul Național al Audiovizualului.

0

 likes / One comment
Share this post:
  1. Prelegere despre Barbu Balcescu la Universitatea din Craiova | Monumente Oltenia /

    […] cadrul programului aniversar: Universitatea din Craiova / 70 de ani / Tradiție, Inovație, Viziune, Facultatea de Științe Sociale vă invită să participați la susținerea celei de-a patra […]

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec