12
Sep-2016

Fostul Hotel Palace, azi pavilionul administrativ al Primariei Craiova

Cod LMI: DJ-II-m-B-07977

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1900-1905

Adresa: Str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 1

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Fostul Hotel Palace este o clădire de patrimoniu din centrul municipiului Craiova, construită la începutul secolului al XX-lea după planurile arhitectului Otto Hesselmann. Edificiul, care a găzduit de-a lungul timpului Oficiul Național de Turism, CEC sau Banca Comercială Română, este în prezent pavilion administrativ al Primăriei Municipiului Craiova.

Fostul Hotel Palace, Craiova

Fostul Hotel Palace, Craiova

Fostul Hotel Palace în secolul XX

În primele decenii ale secolului al XX-lea, în zona centrală a orașului Craiova s-au demolat cvartale întregi de case pentru a face spațiu viitoarelor clădiri monumentale ce împânzesc astăzi zona, precum fostul Hotel Palace, Palatul Administrativ – azi sediul Prefecturii și Consiliului Județean Dolj, Palatul Banca Comerțului – azi sediul Primăriei Municipiului Craiova, blocul Casa Albă, Palatul Jean Mihail sau Palatul Ramuri.

Conform datelor de arhivă existente, edificiul fostului Hotel Palace a fost construit după planurile arhitectului Otto Hesselmann-Carada (1880-1946), inginer-arhitect al Craiovei (1907-1910) și inginer șef al Primăriei Craiova din 1914. Adept al stilului românesc, Hesselman a îmbinat în planurile fostului Hotel Palace elementele arhitecturale și decorative cu cele de nuanță barocă. Clădirea a avut de la bun început dublă destinație de bancă și hotel, care au funcționat independent, având fluxuri de circulație separate.

Pentru a îndeplini utilitatea de hotel, clădirea a fost concepută în maniera specifică pentru majoritatea hotelurilor de început de secol XX din București (ex: Casa Capșa, Hotel Athenée Palace, fostul Hotel Național). Ca și în cazul acestora, hotelul Palace a fost construit pe o parcelă de colț, cu două fațade principale și intrări și apartamente situate chiar pe colțul clădirii. În aceste apartamente de la la etajele doi, trei și mansardă erau cazați clienții hotelului Palace.

Fostul Hotel Palace, Craiova - intrarea principala

Fostul Hotel Palace, Craiova – intrarea principala

În februarie 1904 era fondată la Craiova Banca Olteniei, societate anonimă pe acțiuni. Încă de la înființare, banca avea două sedii în oraș – unul în str. Unirii nr. 23, destinat funcționarilor, și un sediu în str. Cuza Vodă nr. 1 (actualul Palace). Parterul și etajul întâi al clădirii Palace au fost amenajate cu un hol interior mare și multe ghișee pentru a servi ca sediu de bancă. Activitatea băncii a fost întreruptă de declanșarea Primului Război Mondial. La 30 mai 1948 banca a intrat în stare de inactivitate, iar în 1949 în stare de lichidare.

De-a lungul anilor, clădirea a servit drept sediu pentru mai multe instituții, precum Oficiul Național de Turism, CEC sau Banca Comercială Română.

Cutremurele din anii 1908, 1940, 1977, 1986 și 1990 au afectat structura de rezistență a edificiului, însă nu au fost efectuate reparații sau lucrări de consolidare.

Fostul Hotel Palace în secolul XXI

În anul 2004, în clădirea fostului Hotel Palace s-au mutat birourile Primăriei Craiova, care a preluat-o gratuit de la Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Dolj, prin semnarea unui protocol cu Ministerul Finanțelor Publice, care era titularul de contract.

Despre clădirea fostului Hotel Palace

Edificiul fostului Hotel Palace este o clădire impresionantă atât la exterior, prin ornamentația celor două fațade, cât și la interior. În holul imobilului, unde se găsesc și astăzi ghișee,  pot fi admirate tavanul boltit cu luminator, balcoanele interioare de la etajul I, cu semicoloane și arcuri trilobate, precum și superba decorațiune a tavanului și pereților.

Fostul Hotel Palace, Craiova - decoratiuni pereti si hol etaj I

Fostul Hotel Palace, Craiova – decoratiuni pereti si hol etaj I

Fostul Hotel Palace, Craiova - luminator

Fostul Hotel Palace, Craiova – luminator

În anul 2021 a fost demarat un proiect de reabilitare a sediilor Primăriei Municipiului Craiova. Acesta presupune reabilitarea celor două clădiri în care își desfășoară activitatea municipalitatea: sediul central al Primăriei (fosta Bancă a Comerțului) și pavilionul administrativ din clădirea Palace (fostul Hotel Palace), ambele edificii situate pe str. A.I. Cuza aflându-se pe lista monumentelor istorice. Datorită începerii lucrărilor de reabilitare, instituția și-a mutat activitatea temporar, la Centrul Multifuncțional Craiova, începând cu data de 7 iunie 2021.

Surse:

Banca Olteniei, 1904-1951 (niv.Fond). Arhivele Naționale

Berendei Marcel, “Craiova în primele decenii ale secolului XX”. Revista Ramuri, nr. 03/2012

Primaria Craiova isi muta functionarii la fostul Hotel „Palace“”. Gazeta de Sud, 18 noiembrie 2004

Moțîrliche Laura, “Fostul Hotel Palace, renovat cu 5 milioane de euro”. Cuvântul Libertății, 28 iulie 2014

Hesselman-Carada, Otto“. Aman.ro

0

 likes / 3 Comments
Share this post:
  1. Craiova in imagini de epoca | Monumente Oltenia /

    […] Bibescu. Vom vedea astfel Casa Vălimărescu, Banca Națională a României, Palatul Jean Mihail, Banca Olteniei, Palatul Administrativ, Palatul Băncii Comerțului, Piața Nouă și Palatul de Justiție. […]

  2. uri adar / nellu aderca /

    în 1948, când am părăsit Craiova, clădirea fostei bănci ESKENASY, EREA PU’IN MAI JOS,CAM VIS-A-VIS Palatul jean mihail. În 1948, în clădirea din fotografie, era Percepția.

  3. Palatul Banca Comertului - Primaria Municipiului Craiova | Monumente Oltenia /

    […] al Primăriei (fosta Bancă a Comerțului) și pavilionul administrativ din clădirea Palace (fostul Hotel Palace), ambele edificii situate pe str. A.I. Cuza aflându-se pe lista monumentelor istorice. Datorită […]

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec