01
Oct-2015

Ziua Mondiala a Educatiei la Muzeul Olteniei Craiova

Muzeul Olteniei Craiova sărbătorește luni, 5 octombrie, alături de instituțiile de învățământ doljene, Ziua Mondială a Educației, oferind alternative viabile manifestării,  materializate în activități educative și recreative, de natură a permite familiarizarea elevilor cu patrimoniul cultural regional. Vizibilitatea crescută a acțiunilor culturale organizate de către specialiștii Muzeului Olteniei Craiova de la începutul anului până în prezent, precum și numărul mare al parteneriatelor culturale gestionate împreună cu unitățile de învățământ preuniversitar aflate în subordinea Inspectoratului Școlar Județean Dolj, au determinat echipa managerială a muzeului  să decidă ca ziua de luni, 5 octombrie, să fie redată publicului vizitator.

Din dorința de a valorifica eficient componenta educațional-creativă a Zilei Mondiale a Educației, dar și de a oferi cadrelor didactice și elevilor doljeni un periplu muzeal de neuitat, toate cele trei locații expoziționale ale muzeului, respectiv: Secția de Istorie-Arheologie (fosta Școală Centrală de Fete, str. Madona Dudu, nr. 14), Secția de Etnografie – Casa Băniei (Str. Matei Basarab, nr. 16), Secția de Științele Naturii – str. Popa Șapcă, nr. 8), vor putea fi vizitate în intervalul orar 09.00-17.00, tariful pentru școlari/preșcolari fiind de 2,5 lei.

Tematicile  expoziționale abordate și tururile ghidate sunt de natură a conferi părților implicate: școlari, cadre didactice dar și muzeografi, oportunități remarcabile de a dezvolta și implementa prezentări muzeale care să se circumscrie disponibilităților de cunoaștere ale școlarilor și să conducă la asimilarea eficientă de informații solide de cultură muzeală specifice segmentelor istorie-arheologie, etnografie și științele naturii.

Casa Baniei, Craiova - vedere din Gradina Baniei (2)

Casa Baniei, Craiova – vedere din Gradina Baniei

Secția de Etnografie (Casa Băniei) vă invită să descoperiți tainele expoziției permanente „Ritmurile vieții”, o expunere muzeografică care binecuvintează cu nemurirea obiceiurile ritualice ale țăranului roman, existența și raporturile omului tradițional cu spațiul și timpul. Cadrul expozițional oferă vizitatorilor, într-o formulă de exprimare culturală complexă,  artefacte religioase și de meșteșuguri tradiționale specifice Olteniei: olăritul, cojocăritul, țesutul.

De asemenea, expoziția temporară „Maria Tănase în memoria Craiovei” complinește evenimentul cultural desfășurat în aceste zile la Craiova, respectiv Festivalul de Muzică “Maria Tănase”, propunând craiovenilor o incursiune, parțială desigur, în fascinanta și unica Colecție „Maria Tănase”, deținută de instituția muzeală craioveană, constituită din bunuri patrimoniale de o valoare inestimabilă ce au aparținut artistei: costume populare, ținute de scenă, obiecte personale, bijuterii, documente originale, corespondență, fotografii, tablouri etc.

La Secția de Științele Naturii, școlarii vor putea vizita expoziția permanentă „Oltenia – Terra Fossilis”, ce încântă prin piesele de rezistență ale colecției paleontologice specific teritoriului Olteniei, precum: reconstituirile scheletice ale mastodontului de la Stoina, mamutului de la Leu și ursului de peșteră de la Baia de Fier.

Expoziția „Condiții fizico-geografice și ecosistemele Olteniei”„Colecția de Minerale și Roci”, oferă publicului vizitator posibilitatea cunoașterii “Condițiilor fizico-geografice”, „ABC-ului ecologic”, „Ecosistemelor, florei și faunei Olteniei”, „Conservării biodiversității și protecției naturii” precum și a „Expoziției de minerale și roci”.

Punctul de maximă atracție pentru școlari îl va constitui expoziția “Universul și sistemul nostru solar”, în cadrul căreia funcționează Planetariul digital, unde, în format multimedia, elevii au prilejul de a învăța astronomie prin intermediul  documentarelor ce abordează nouă tematici de mare interes: La marginea universului, Planetele, A.L.M.A., Două bucățele de sticlă, Călătorie spre Terra, Schimbări climatice, Originea vieții, Apa – o aventură cosmică și Misiune pe Marte.

Scoala Centrala de Fete - Sectia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei

Scoala Centrala de Fete – Sectia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei

La Secția de Istorie-Arheologie, școlarii pot vizita șapte expoziții tematice, ce permit integrarea perfectă a discursul pedagogic cu cel muzeografic, fiind gândite/focusate pe realitățile istorice regionale.

Astfel, expoziția temporară “Muzeul Olteniei – 100 de ani de istorie”,
oferă școlarilor posibilitatea identificării și plasării spațio-temporare a vechilor așezări umane din zona Olteniei, prin prezentarea unei hărți a descoperirilor arheologice din acestă regiune conexate cu artefactele provenite din aceste cercetări. De asemenea, expunerea acordă o atenție deosebită obiectelor de patrimoniu din colecțiile Aman și Romanescu dar și o colecție din patrimoniul etnografic.

Expozițiile temporare: “Comori pierdute, comori regăsite”, Oltenia boierilor craiovești”,”Istoria la feminine” și “Manuscrise din colecția Muzeului Olteniei”, constituie tematici culturale de excepție stimulative pentru școlari, de natură a conduce automat la nevoia de a re-produce mental, forma și compoziția etapelor  istorice  din Oltenia, fiind expuse obiecte de patrimoniu cu o deosebită valoare istorică: 10 tezaure de monede și podoabe, din aur, argint și bronz, descoperite pe teritoriul Olteniei, artefacte istorice, costume feminine datând din secolul al XVIII – lea și până în secolul al XX-lea,  numeroase manuscrise din secolele XVII – XIX ale Țării Românești

Un capitol aparte îl constituie expoziția  ”Reprezentări antropomorfe și zoomorfe în preistorie și antichitate”, ce  îmbină plastica antropomorfă și zoomorfă cu manifestările spirituale ale comunităților umane din Preistorie și Antichitate și pune în evidență complexitatea fenomenului religios.

În sala “Ștefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei Craiova, elevii pot vizita expoziția fotografică „Nepal. O lume aparte“, a craioveanului Ștefan Voinea, unde sunt expuse 70 de fotografii din Nepal.

0

 likes / 0 Comments
Share this post:

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec